26.01.2019 11:54
Просмотров: 886

«Ми готові негайно передати 25 росіян, засуджених в Україні, задля звільнення 25 політичних в’язнів Кремля», - наголосила І. Геращенко у Страсбурзі, де відбувається зимова сесія ПАРЄ

«Ми готові негайно передати 25 росіян, засуджених в Україні, задля звільнення 25 політичних в’язнів Кремля», - наголосила І. Геращенко у Страсбурзі, де відбувається зимова сесія ПАРЄ

24 січня після дебатів ПАРЄ «Відкрита російська агресія проти України: порушення мирного процесу та загроза європейській безпеці», 103 голосами «за» було підтримано резолюцію ПАРЄ, в якій закріплено вимогу до Російської Федерації поводитися із 24 українськими військовослужбовцями, захопленими у районі Керченської протоки, відповідно до Женевської конвенції про поводження з військовополоненими.

У резолюції Асамблея закликає РФ негайно звільнити українських військовослужбовців та забезпечити їм необхідну медичну, правову та/або консульську допомогу згідно з відповідними положеннями міжнародного гуманітарного права – такими, як Женевська конвенція. Також Асамблея закликає РФ забезпечити вільне проходження Азовським морем і Керченською протокою.

Перебуваючи в кулуарах, до представників української делегації в ПАРЄ звернулись журналісти російських медіа щодо надання коментарів з ухваленої резолюції.

Представники Постійної делегації Верховної Ради України у Парламентській асамблеї Ради Європи відмовились надавати коментарі російським медіа, нагадавши, що Російська Федерація з 2014 року несе відповідальність за окупацію частини територій України, вбивства тисяч військових та цивільних громадян України та незаконне утримування українців як на окупованих територіях України, так і в Росії.

Користуючись нагодою, представник України в Робочій підгрупі з гуманітарних питань ТКГ Ірина Геращенко зачитала список із 25 громадян РФ, засуджених в Україні, яких українська сторона в рамках консультацій в Мінську готова передати Росії задля звільнення 25 політв’язнів Кремля – О. Сенцова, Р. Сущенка, О. Кольченка, Є. Панова, М. Карпюка, С. Клиха, П. Гриба та інших.

Ірина Геращенко наголосила, що у рамках мінської підгрупи російській стороні в підгрупі ТКГ та в ТКГ було направлено 13 звернень із пропозицією одночасного звільнення 25 росіян та політв’язнів Кремля. Політик також додала, що Міністерству закордонних справ РФ було направлено ноту із цього питання.

Однак, за словами політика, усі пропозиції української сторони були проігноровані. Перший віце-спікер розповіла про скасування Омбудсменом РФ домовленої зустрічі із Л. Денісовою, темою якої мало бути звільнення незаконно утримуваних українців.

Ірина Геращенко підкреслила, що такими діями російська влада демонструє повну незацікавленість у поверненні на Батьківщину своїх громадян.

«Користуючись нагодою, звернулася до сімей 25 засуджених росіян в Україні, яких ми готові передати Росії з проханням - вимагати від президента РФ розглянути офіційні пропозиції української сторони та провести звільнення у форматі «25 на 25»», - повідомила Перший заступник Голови Верховної Ради України.

Источник: rada.gov.ua

Новости портала «Весь Харьков»


Темы: война, ес, рада

Читайте ещё:

Апрель
Пн Вт Ср Чт Пт Сб Вс
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30          
 
Архив новостей

Ми рекомендуємо

  • Рощинская — доставка воды в Харькове на сайте vodar.in.ua.

Юридичне забезпечення порталу

Адвокат
СМОРОДИНСЬКИЙ
Віктор Семенович