21.06.2019 08:12
Просмотров: 1112

На варті інформаційної безпеки

На варті інформаційної безпеки

Всі ми пам’ятаємо тяжкі події 2014 року, коли почались бойові дії на Донбасі, а Крим було анексовано так званими “зеленими чоловічками”. Під натиском російської пропаганди наші військові складали зброю. Російський міф про “братські народи”, що навішувався роками, виправдав себе. Мільйони людей не могли ідентифікувати себе як українця. Людину з власною культурою, історією, традицією, майбутнім. Це була безумовна перемога російської пропагандистської машини, що є правонаступницею радянської.

Саме ця складна мить для Української держави стала зірковим часом для Дмитра Тимчука. Людини, що під власним керівництвом зібрала команду з десятків волонтерів та змогла вибудувати міцну стіну протистояння російським фейкам та вкидам в український інформаційний простір. Але про це згодом…

Дмитро Тимчук народився в Читі у 1972 році. Його батько був військовим і шість років служив в Німеччині. можна сказати, що саме становлення Дмитра у родині військових окреслило його подальший шлях.

У 1995 році Тимчук завершив навчання на факультеті військової журналістики Львівського вищого військово-політичного училища. Фактично вибрав для себе професію військового журналіста.

Після проходження служби в армії в складі військ ППО, Дмитро побував у багатьох гарячих точках в ролі військового журналіста. Він відвідав миротворчий контингент України в Іраку, Косово та Лівані. Працюючи у штабі Збройних сил він був одним з найкращих військових журналістів.

На варті інформаційної безпеки

Дмитро Тимчук разом з українськими миротворцями в Іраку

У 2008 році ним було створено сайт «Флот-2017». Цей проєкт намагався донести жителям Криму про те, що все насправді може бути інакше, не так, як їм розказують російські інформаційні ресурси. На головній сторінці сайту можна було побачити зворотний відлік до моменту виведення чорноморського флоту РФ з території Криму. Дмитро Тимчук багато працював на те, щоб запевнити жителів Криму в важливості тієї події та перспективах, що в такому разі могли б відкритися у регіоні.

Дмитро як ніхто інший розумів небезпеку, що нависала над Кримом та частиною України з боку Російської Федерації. Тому коли РФ вдалася до прихованої агресії він створив групу “Інформаційний спротив”. Десятки, сотні волонтерів допомагали збирати інформацію про події в Криму, Донецьку, Одесі та інших містах. Вдавалося запобігати провокаціям. Було ідентифіковано частину російських військових та зрадників України. Більшість новин з висвітлювання подій в Криму та його анексії Росією — заслуга Дмитра Тимчука.

Коли почалася війна на Донбасі, “Інформаційний спротив” міцно тримав фронт на інформаційних полях битв. Почала надходити перша інформація про військові частини російської армії, що брали участь у боях на Сході нашої країни. Завдяки мережі інформаторів “Інформаційний спротив” повідомляв сотням тисяч українців про події в окопах та на окупованих територіях. Вдавалося ідентифікувати російських офіцерів вищого рівня, що приїжджали давати вказівки бойовикам на Донбасі. Сотні фейків та провокацій вдалося розкрити та спростувати.

Великий вклад Дмитра Тимчука й в розслідуванні збиття цивільного літака Боїнг 777 рейсу МН-17, що прямував з Амстердама в Куала-Лумпур. Завдяки зібраним даним, сотням фотографій та відео, постам в соціальних мережах, вдалося не просто ідентифікувати установку “Бук” та частину до якої вона належала, але й особовий склад підрозділу, що безпосередньо здійснював пуск по пасажирському літаку. Безліч доказів, які були зібрані “Інформаційним спротивом” під головуванням Дмитра Тимчука, були надані прокуратурі та європейській стороні для організації суду над винними у цій трагедії.

Всі вищезазначені події зробили Дмитра загальновідомим та посприяли його популярності. Загалом у певні моменти його сторінки читали до 240 тисяч людей. Він став основним бійцем у цій інформаційній війні. Данні, що були надані ним, сприймалася багатьма міжнародними спостерігачами, що позитивно впливало на ставлення до України та, відповідно, негативно до РФ.

З осені 2014 року Дмитро Тимчук стає депутатом Верховної Ради. Його включають у склад ради національної безпеки та оборони. Дмитром було написано понад півсотні законопроєктів, більшість з яких стосувалися сфери української безпеки. Проте депутатство не завадило розвитку “Інформаційного спротиву”. Він й надалі публікував сотні доповідей про присутність російських військ на Донбасі, провокації бойовиків та спростування брехні російських ЗМІ.

На варті інформаційної безпеки

Варто зазначити, що особистим ворогом Дмитра вважало безліч російських військових діячів. Неодноразово на його адресу лунали погрози від “кадирівців”, російських бойовиків, а сама держава агресор включила Тимчука в санкційний список. Це стало певною відміткою того, як докучав їм лідер українського інформаційного опору.

Маючи звання підполковника запасу, Дмитро Тимчук був тісно пов’язаний з українською розвідкою. Він надавав усі необхідні дані, що були зібрані групою ІС та передавав безліч доказів для слідчих дій на нашій території. Саме ця діяльність була найболіснішою для російських спецслужб, для яких Тимчук був вкрай небезпечним.

Але сьогодні Дмитра не стало…

Поки що неможливо визначити, хто саме винен у смерті лідера українського інформаційного опору.

Зараз важко дати оцінку попередній версії поліції, але враховуючи значущість цієї людини, його діяльність, не важко припустити кому може бути вигідна його смерть і чому. Власне сам Тимчук, як досвідчений військовий, не допустив би таких помилок при обслуговуванні власної зброї, які на початках закидав йому Антон Геращенко. М’яко кажучи така версія виглядає більш ніж підозрілою.

Наразі ми точно можемо сказати, що Дмитро Тимчук був ворогом для багатьох не тільки закордоном, але й в Україні. Інформаційні можливості, поле інформаторів до яких мав доступ Тимчук однозначно могли похитнути кар’єру будь якого політика, що, порушуючи закон, використовуючи брехливі методи захопив владні крісла. Крім того, російські спецслужби однозначно вже дуже давно полювали за лідером групи СІ. День його смерті трагічно збігається з іншою подією — представленням звіту Міжнародної слідчої групи (JIT) по розслідуванню катастрофи рейсу МН17. Саме збором доказів для цієї справи Дмитро Тимчук займався останні роки….

Источник: uprom.info

Автор: Владислав Христофоров, редактор Національного промислового порталу

Новости портала «Весь Харьков»


Читайте ещё:

Март
Пн Вт Ср Чт Пт Сб Вс
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
 
Архив новостей

Ми рекомендуємо

  • Рощинская — доставка воды в Харькове на сайте vodar.in.ua.

Юридичне забезпечення порталу

Адвокат
СМОРОДИНСЬКИЙ
Віктор Семенович