16.09.2020 06:44
Просмотров: 833

НАБУ закликає Генпрокурора підписати підозру нардепу-учаснику злочинної схеми

НАБУ закликає Генпрокурора підписати підозру нардепу-учаснику злочинної схеми

У межах розслідування корупційної схеми отримання неправомірної вигоди завдяки використанню повноважень народного депутата України НАБУ і САП скерували до Генерального прокурора проєкт повідомлення про підозру чинному народному обранцю. Однак станом на 15.09.2020 листи залишилися без відповіді, що унеможливлює притягнення до відповідальності усіх учасників злочину.

Влітку 2020 року Національне бюро отримало оперативну інформацію про існування організованої групи, учасники якої отримують неправомірну вигоду за використання законних повноважень та обов’язків народних депутатів України. Для встановлення усіх учасників злочинного угрупування та оперативного документування їхньої діяльності Національне бюро розробило спеціальну операцію з включення до її складу детектива НАБУ «під прикриттям».

У межах операції детектив «під прикриттям» у ролі представника промислової компанії познайомився з одним із учасників угрупування та повідомив йому, що умовою інвестування в Україну є створення необхідних правових підстав для переробки твердих побутових відходів. З цією метою учасник злочину знайомить детектива з народним депутатом України, який у завуальованій формі попросив надати йому через посередника неправомірну вигоду у сумі 13 тис. дол. за внесення пропозицій до законопроєкту та у подальшому 200 тис. дол. для підкупу народних депутатів-членів Комітету.

У середині серпня детектив «під прикриттям» передав першу частину неправомірної вигоди посереднику. 26-27 серпня співучасники планували отримати ще одну частину коштів. За обставин, які зараз з’ясовує слідство, Національне бюро було вимушене припинити подальше виконання спеціального завдання.

У межах розслідування зібрано докази для повідомлення про підозру народному депутату України у вчиненні злочинів, передбачених ст.368 КК та ч.4 ст. 27, ч. 4 ст. 369 КК України. Зазначимо, що таку підозру може підписати виключно Генеральний прокурор. Відтак, детективи НАБУ за погодженням з прокурорами САП за попередньою домовленістю з керівництвом Офісу Генерального прокурора 10.09.2020 о 12 год 20 хв. прибули до ОГП з метою внесення відомостей до ЄРДР щодо можливого вчинення народним депутатом України кримінального правопорушення, а також підписання низки клопотань про проведення слідчих дій стосовно нього.

Також було надано проєкт повідомлення про підозру, довідку про зібрані докази та матеріали кримінального провадження, які підтверджують обґрунтованість підозри.

З 12 год 30 хв. до 18 год. 00 хв. прокурори ОГП вивчали надані матеріали, і після чого, за результатами проведення низки нарад, зокрема й за участі керівництва Національного бюро, керівник департаменту Офісу Генерального прокурора повідомив, що він не вбачає достатніх підстав для доповіді Генеральному прокурору про необхідність внесення відомостей щодо можливого вчинення кримінального правопорушення народним депутатом України до ЄРДР.

Близько 21 год 00 хв. проведено нараду за участю Генерального прокурора, Першого заступника директора Національного бюро та керівника департаменту ОГП. За результатами наради рішення про внесення відомостей до ЄРДР ухвалене не було.

10 вересня 2020 року особі-посереднику (неофіційному помічнику чинного нардепа) повідомлено про підозру за ч.5 ст.27 ч.4 ст.368 КК України. Також до Генерального прокурора скеровано проєкт підозри щодо дій нардепа.

11 вересня 2020 року НАБУ повторно скерувало до ОГП лист щодо необхідності внесення відомостей до ЄРДР стосовно дій нардепа, однак станом на 15.09.2020 відповіді надано не було.

Нагадуємо, у результаті спецоперації за участі детектива НАБУ під прикриттям вперше в історії України до кримінальної відповідальності за отримання неправомірної вигоди за сприяння іноземній компанії у видобутку бурштину в Україні притягнуто народних депутатів («бурштинова справа»). З жовтня 2018 року справа слухається у суді (https://bit.ly/2FyIv8T).

У листопаді 2017 року Генеральна прокуратура України та Служба безпеки України зірвали іншу спецоперацію НАБУ під прикриттям — з викриття учасників організованого злочинного угруповання у Державній міграційній службі України (https://bit.ly/3hvmdlh).

Источник: nabu.gov.ua

Новости портала «Весь Харьков»


Читайте ещё:

Март
Пн Вт Ср Чт Пт Сб Вс
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
 
Архив новостей

Ми рекомендуємо

  • Рощинская — доставка воды в Харькове на сайте vodar.in.ua.

Юридичне забезпечення порталу

Адвокат
СМОРОДИНСЬКИЙ
Віктор Семенович