03.02.2023 06:10
Просмотров: 644

Рейтинг ТОП-12 звільнень, обшуків, вироків та підозр 1 лютого

Рейтинг ТОП-12 звільнень, обшуків, вироків та підозр 1 лютого

Рейтинг ТОП-12 звільнень, обшуків, вироків та підозр 1 лютого: підозри за корупцію в Міноборони, Єрмак та Татаров посилюють контроль, американцям демонструють показушні обшуки

1 лютого відбулось біля 20 звільнень, затримань, обшуків, судових рішень, щоб не переплутати та скласти об'єктивну картину я все зібрав в один рейтинг.

-----

1. Звільнення та кримінальні справи в Міноборони:

- Отримав підозру СБУ заступник міністра оборони В’ячеслав Шаповалов за фактом перешкоджання законній діяльності ЗСУ та інших військових формувань в особливий період. За даними слідства, він лобіював укладення договорів про постачання продуктів для військових за завищеними цінами, закупівель бронежилетів та інших речей для ЗСУ низької якості.

- Отримав підозру СБУ тимчасово виконуючому обов’язки департаменту держзакупівель Міноборони Богдан Хмельницький за розтрату більше 100 млн грн на закупівлі неякісних бронежилетів.

- Олександр Лієв написав заяву на звільнення з посади тимчасово виконуючого обов’язки департаменту військово-технічної політики, розвитку озброєння та військової техніки Міністерства оборони України.

За логікою та сумами збитків у підозрах основним фігурантом справи мав би стати міністр оборони Олексій Резніков. Саме Резніков контролює та узгоджує угоди на великі суми, і він тримав цілий рік ключовою особою у державних закупівлях т.в.о. керівника, який буде виправдовуватись відсутністю повноважень. Справа по Шаповалову та Хмельницькому не передана чомусь від СБУ в НАБУ як корупція в особливо великих розмірах згідно з КПК, це може означати, що влада вирішила діяти на випередження, щоб вберегтись від розслідування НАБУ і звинувачень щодо Резнікова. Справа буде в СБУ, під контролем Банкової. І судячи з цього, Резнікова спробують зберегти на посаді. А звільнення Шаповалова - це схоже на "показуху" для американців, мовляв, офіс президента реагує на скандали в МО.

2. Звільнення керівництва Митної служби:

Звільнено тимчасово виконуючого обов’язки голови Митної служби В’ячеслава Демченка та першого заступника голови служби Олександра Щуцького, відсторонено від виконання повноважень заступника голови служби Руслана Черкаського.

Демченко понад рік керував Митною службою у статусі т.в.о. у порушення закону про держслужбу. Його призначили, щоб дублювати команди офісу президента, він не отримав підозр, і продовжить бути на митниці начальником департаменту.

Справжнім «рішалою» Митної служби був Черкаський – досвідчений донецький митник, який зробив кар’єру при Януковичі, був людиною Клюєва на митниці, при Порошенко очолив Київські митницю. І якраз Черкаського вирішили не прибирати. Він відсторонений, але не звільнений, тож може в будь-який момент повернутись на посаду. Черкаський в інтернеті відомий як дуже заможний з часів Януковича митник, який використовував у власних поїздках автомобіль «Бентлі».

Тобто ці зміни ніяким чином не пов’язані з якимись кримінальними справами, це просто перестановка обличь, контроль голови офісу президента Андрія Єрмака на митниці тільки посилиться.

3. Підозра для в.о. начальника податкової служби міста Києва – Єрмак забирає контроль за податковою у Гетьманцева:

В.о. начальника податкової служби Києва Оксану Датій отримала підозру за незаконні рішення про відповідність або невідповідність критеріям ризиковості платників податків, та у незаконних схемах відшкодування податку на додану вартість. Безпосередньо Датій очолювала сумнозвісну комісію з питань реєстрації податкових накладних, а Києв контролює велику частину цих операцій.

Датій – людина Данила Гетьманцева, голови комітету Верховної Ради та довіреної особи президента. Саме вона взяла на себе формальну відповідальність за створення ганебної корупційної схеми ручного регулювання реєстрації податкових накладних та відшкодування ПДВ у Києві. Але створив цю схему саме Гетьманцев, невже Датій дасть на нього публічні покази? Послухаєм на першому ж засіданні підозрювану та її адвокатів, все стане зрозуміло з їніх перших заяв.

Справу веде Бюро економічної безпеки. Це означає, що керує справою особисто Олег Татаров, заступник голови офісу президента, "смотрящій" за БЕБ через керівника Мельника, якого сам Татаров і запропонував. Тобто справа порушена не для того, щоб покарати Датій, а для того, щоб Татаров зміг послабити вплив Гетьманцева на дохідну корупцію з податковими накладними та ПДВ на свою користь. Справу Датій будуть використовувати для того, щоб вибити Гетьманцева взагалі з податкової.

4. Обшук у Коломойського:

По Коломойському правоохоронні органи ведуть роботу, але телеканал Коломойського продовжує максимально схвалювати діяльність Зеленського та Слуг народу, конфлікту з владою не видно. Тож на імітацію процесу це сходе більше, обшук не зробив нічого, крім розголосу. Для Коломойського небезпека – це лише його екстрадиція до США, а обшуки ніякої загрози не становлять. Фактично Зеленський продовжує рятувати Коломойського, утримуючи його навіть без українського паспорту в Україні.

5. Підозра одному з членів правління «Укртатнафти» за ухилення у сплаті податків:

В.о. першого заступника Голови Правління ПАТ "Укртатнафта" Роману Ляпці повідомлено про підозру в умисному ухиленні від сплати податків, вчиненому за попередньою змовою із головним бухгалтером. Їхні протиправні дії завдали державі збитків близкьо 600 мільйонів гривень.

Справа спрямована на взяття під контроль об’єктів «Укртатнафти», які націоналізовано, а на підприємство призначений менеджмент, в якому є наближені до Єрмака особи. Ця підозра має пришвидшити Єрмаку взяття під контроль підприємства, яке виробляло пальне та має велику мережу заправок, які генерують значні суми готівки.

6. Обшуки в структурах Столара:

СБУ провела низку обшуків у представників будівельних компаній Києва, підконтрольних одному з депутатів Верховної Ради від забороненої партії "ОПЗЖ". На переконання слідства, ці комерційні структури були залучені до протиправних схем легалізації коштів в інтересах колишніх депутатів Віктора Медведчука і Тараса Козака.

Але сам Столар досі не позбавлений мандата народного депутата, він недосяжний для правоохоронних органів, його не чіпають, попри участь у проросійській партії ОПЗЖ.

Столар відомий як один з найзаможніших власників нерухомості та землі в Києві та Україні. Як відомо, президент Зеленський, заступник голови офісу президента Олег Татаров разом з головою офісу президента Андрієм Єрмаком, контактують з Столаром, який відвідував офіс президента. Ймовірно, зараз на Банковій намагаються підштовхнути Столара до якихось рішень у бізнесі. Саме тому, обшуки проведені у будівельних компаніях, але влада не торкнулась Столара особисто.

7. Обшук у Авакова:

Обшук носить суто процесуальний характер, оскільки його предмет – постачання гелікоптерів з Франції у зв’язку з падінням гелікоптера з міністром МВС Монастирським. Ніяких підозр не було пред’явлено.

8. Суд відсторонив мера Чернігіва Атрошенко від посади:

Міському голові Чернігова Владиславу Атрошенку заборонили обіймати відповідну посаду строком на один рік. Таке рішення 1 лютого ухвалив Львівський апеляційний суд.

Рішення суду носить відверто політичний характер, оскільки справа проти мера не є кримінальною. Атрошенко відсторонили на рік за використання службової автівки в особистих цілях, і Атрошенко мав би сплатити штраф, але під тиском офісу президента Атрошенка відсторонили від посади. Основний мотив справи - через активну підтримку опонента Банкової Віталія Клічко.

9. Суд звільнив Слугу народу Гевка від відповідальності у зв’язку з каяттям

"Враховуючи позиції учасників, зокрема – думку прокурора, який підтвердив існування обставин активного сприяння у розкритті кримінального правопорушення та дію закону, яка передбачає можливість такого звільнення, ВАКС звільнив від кримінальної відповідальності народного депутата України у зв'язку з дійовим каяттям та закрив кримінальне провадження", – йдеться у повідомленні Вищого антикорупційного суду.

Йдеться про Слугу народу Володимира Гевка, заступника голови Комітету Верховної Ради з питань бюджету. Слідство встановило, що народний обранець не вніс до декларації за 2020 рік відомості про оренду житла в центрі Києва вартістю понад 3,7 млн грн. Згідно з статтею 366 частина 1 Гевко мав би отримати до 2 років в’язниці та втратити посаду, але ВАКС вирішив зберегти такого цінного в усіх сенсах Слугу народу для Верховної Ради: https://biz.censor.net/n3397124

10. НАЗК заявило про корупцію Слуги народу Халімона

НАЗК виявило правопорушення, передбаченого ст. 368-5 Кримінального кодексу, які можуть свідчити про незаконне збагачення на 10 млн грн.:

https://censor.net/ua/news/3397169/nazk_vyyavylo_oznaky_nezakonnogo_zbagachennya_nardepa_halimona_na_10_mln_grn_dokument?fbclid=IwAR2llGjDmm8dGPbTzWinGJsICmJFmltWi1yEfUVmax1Wy-nZgLI2MPGyX1w

НАБУ вже вело справу по хабарництву, фігурантом якої був Халімон у 2020-му році, але через витік інформації операція по затриманню в останній момент було зірвано. Під час вторгнення РФ Халімон придбав у 2022-му великий будинок в елітному районі Печерська.

11. Підозра міністру енергетики часів Порошенка

Державне бюро розслідувань повідомило про підозру колишньому очільнику Міністерства енергетики та вугільної промисловості Ігорю Насалику. Зазначається, що Насалика підозрюють у підписанні збиткових для держави угод на користь пов’язаних із олігархом Дмитром Фірташем компаній на суму 1,5 млрд грн. Джерело: https://biz.censor.net/news/3397040/eksministru_energetyky_nasalyku_povidomyly_pro_pidozru

Предмет підозри поки що детально невідомий, але масштаб значний. Для визначення збитків потрібна буде експертиза. Оскільки у справі фігурує Фірташ, екстрадиції якого США домагаються з Австрії, наші союзники таке розслідування, скоріше за все, підтримають та нададуть правову допомогу. Справа може бути резонансною і призвести до передачі справи до суду.

12. Звільнення без підозр у Держлісагенсті та Держслужби безпеки продуктів:

- Звільнений перший заступник голови Державного агентства лісових ресурсів України Юрій Сотник.

- Звільнений Андрій Лордкіпанідзе з посади тво голови - заступника Голови Державної служби України з питань безпечності харчових продуктів та захисту споживачів.

Джерело: https://www.facebook.com/butusov.yuriy

Новости портала «Весь Харьков»


Читайте ещё:

Апрель
Пн Вт Ср Чт Пт Сб Вс
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30          
 
Архив новостей

Ми рекомендуємо

  • Рощинская — доставка воды в Харькове на сайте vodar.in.ua.

Юридичне забезпечення порталу

Адвокат
СМОРОДИНСЬКИЙ
Віктор Семенович