16.12.2020 07:37
Просмотров: 728

Рибалки Харківщини масово вийшли на лід: рятувальники попереджають про небезпеку (ВІДЕО)

Рибалки Харківщини масово вийшли на лід: рятувальники попереджають про небезпеку (ВІДЕО)

Попри застереження рятувальників, жителі Харківщини продовжують виходити на зимову риболовлю. На кризі водоймищ регіону можна побачити десятки людей із вудками та бурами. Що ж спонукає рибалок виходити на лід та яку товщину криги вважають безпечною.

Артем Листопад, кореспондент

Водойми Харківщини вже покрив лід, тож рибалок у таких місцях вдосталь. Ми приїхали в Люботин, аби дізнатися, що змушує людей годинами сидіти на морозі.

Роман Едкало і в мороз, і в сніг, і навіть в дощ ледь не щовихідних виходить на зимову риболовлю. Цією справою чоловік займається з дитинства, тобто 27 років. Із собою, каже Роман, завжди носить гострі предмети заради безпеки, якщо раптом провалиться під кригу. Наприклад, викрутку та екстрактор.

Роман Едкало, рибалка

Можно этим зацепиться за лед, если лед скользкий, и вылезать. Ну, это дело всегда со мной, оно на рыбалке всегда пригодится – ножи подкрутить или крючок достать.

На щастя, каже чоловік, задля порятунку ці предмети не застосовував, адже під лід жодного разу не провалювався.

Артем Листопад, кореспондент

На перший погляд, товщина льоду дає нам можливість виходити на зимову риболовлю. Тож починаємо бурити лунку.

Крига дійсно виявилася міцною.

Риба краще клює на початку та наприкінці зими, каже Роман.

Роман Едкало, рибалка

Еще много кислорода, рыба еще активна, пока первый лед. Потом уже когда начинается глухозимье – январь, морозы сильные, рыбе не хватает кислорода, она уже малоактивна и хуже двигается, хуже клюет.

За улюбленою справою може просидіти й цілий день, говорить Роман. Головне – це тепло вдягнутися та час від часу рухатися, ходити й шукати рибу, бо вона ж на одному місці довго не знаходиться.

Роман Едкало, рибалка

Буває адреналін, особливо коли крупну впіймаєш, тягнеш її, аж потім руки трясуться. Ну, мы так отдыхаем и получаем удовольствие. Вот это страсть такая. Как в охотников – охота, у рыбаков – рыбалка. Кому-то в горы хочется идти на Эверест.

Сьогодні Роману вдалося наловити карасів та одну щуку. А взагалі у ставку Перекошка водиться більше десятка видів риб.

Людмила Міщенко, старша єгерка Люботинського відділення Харківської міжрайонної організації УТМРЕсть лещ, есть подлещик, есть короп, карась, есть белый амур, есть толстолобик, окунь, плотва. Ежегодно мы его зарыбляем. Зарыбляем зарыбком карпа, толстолобика и белого амура.

Ставок комунальний, тому рибалити тут можна всім. Ось лише ті види риб, які розводять, дозволяють впіймати тільки членам товариства мисливців та рибалок. Бо організація орендує цей ставок. Рибалки сидять на різних водоймах Харківщини, однак рятувальники застерігають:

Ігор Лупандін, помічник начальника ГУ ДСНС у Харківській області

Зараз по всій Харківській області, у тому числі в місті Харкові, небезпечно виходити на лід.

Адже товщина льоду повинна бути як мінімум 7 сантиметрів – тоді людина може пройтися кригою або постояти на місці до 30 хвилин, каже Лупандін. Ледь не всі водойми наразі мають затонку кригу, а температурний режим – нестабільний.

Ігор Лупандін, помічник начальника ГУ ДСНС у Харківській області

Що стосується рибалок, для них товщина льоду починається товщина льоду з 10 сантиметрів. Це коли ви можете собі спеціальне місце, лунки зробити і ви будете рибалити. 10 сантиметрів не тільки там, де ви знаходитись, але щоб товщина була і до берега, по якому маршруту ви йшли.

З початку грудня вже зареєстрували один випадок, коли рибалка провалився під кригу – чоловіка врятували. А ось минулої зими на водоймах регіону загинули шість людей, половина з них – діти.

Источник: objectiv.tv

Автор: Артем Листопад

Новости портала «Весь Харьков»


Читайте ещё:

Апрель
Пн Вт Ср Чт Пт Сб Вс
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30          
 
Архив новостей

Ми рекомендуємо

  • Рощинская — доставка воды в Харькове на сайте vodar.in.ua.

Юридичне забезпечення порталу

Адвокат
СМОРОДИНСЬКИЙ
Віктор Семенович