25.03.2020 05:50
Просмотров: 3939

Робота і карантин. Як уберегтися від вірусу та заробити на життя

Робота і карантин. Як уберегтися від вірусу та заробити на життя

Через карантин багато українців тимчасово призупинили роботу, а підприємці – свій бізнес. Аби хоч трохи пом’якшати удар по економіці, урядовці та місцева влада вводять екстрені заходи.

Гарантії для вчителів

У зв’язку із запровадженням загальнонаціонального карантину педагоги мають бути переведені на роботу в гнучкому та дистанційному режимі, при цьому навіть за працівниками, що фактично не виходять на роботу, за законом зберігається середня заробітна плата. Відповідне роз’яснення дало Міносвіти спільно з Профспілкою працівників освіти і науки України та розіслало в регіони.

У листі йдеться про те, що в умовах загальнонаціонального карантину примусове відправлення працівників у відпустки, зокрема без збереження заробітної плати, на період призупинення навчання є неприпустимим. На період карантину за всіма працівниками зберігається середня заробітна плата. Працівники, які фактично не виходять на роботу під час карантину, мають вважатися такими, що не виходять на роботу у зв’язку з простоєм. За такими працівниками, відповідно до статті 113 Кодексу законів про працю України, має зберігатися середній заробіток за час простою.

Якщо вчитель (викладач) виконує іншу організаційно-педагогічну роботу, то оплата його праці здійснюється з розрахунку заробітної плати, встановленої при тарифікації.

Карантин як форс-мажор

Аби трохи пом’якшити удар, який отримала економіка України від загальнонаціонального карантину, Верховна Рада 17 березня ухвалила декілька законів.

Зокрема, був прийнятий Закон «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України, спрямованих на запобігання виникненню і поширенню коронавірусної хвороби (COVID-19)». Він спрощує процедуру закупівель товарів, робіт та послуг, необхідних для боротьби з COVID-19. Лікарські засоби, призначені для боротьби з COVID-19, ввозитимуться без мита й ПДВ. Медикам, які зайняті на роботах з ліквідації захворювання, встановлено надбавку в розмірі до 200 % заробітної плати.

Працівники отримують можливість за рішенням роботодавця працювати з дому або взяти неоплачувану відпустку протягом усієї тривалості карантину.

Крім того, на період карантину не нараховуються штрафи й пеня за несплату житлово-комунальних послуг. Закон забороняє зупиняти надання житлово-комунальних послуг у разі їхньої несплати або оплати не в повному обсязі, заборонено примусове виселення громадян за несплату житлово-комунальних послуг.

На час карантину забороняється скасування дії довідки про взяття на облік внутрішньо переміщеної особи. Згідно із законом, юридичний факт запровадження карантину належить до форс-мажорних обставин. А отже, це має допомогти малому й середньому бізнесу, якщо його роботу тимчасово призупинено через карантин, владнати проблеми, що виникають з орендою приміщень.

Граничний термін подання електронних декларацій публічних осіб цього року продовжується до 1 червня.

За порушення правил карантину запроваджується адміністративна відповідальність.

Податкові канікули

На подолання економічної кризи також спрямований ухвалений Верховною Радою та підписаний Президентом Закон «Про внесення змін до Податкового кодексу України та інших законів України щодо підтримки платників податків на період здійснення заходів, спрямованих на запобігання виникненню і поширенню коронавірусної хвороби (COVID-19)». Відповідно до закону, передбачається виплата допомоги з тимчасової непрацездатності в розмірі 50 % середньої зарплати під час протидії COVID-19 за період перебування у спеціалізованих закладах охорони здоров’я та на самоізоляції під медичним наглядом.

На два місяці – з 1 березня до 30 квітня 2020 року – підприємці звільняються від сплати єдиного соціального внеску (ЄСВ) за себе, а громадяни звільняються від відповідальності за договорами про споживчий кредит. Також у цей період не застосовуються штрафні санкції за порушення податкового законодавства, несплату чи несвоєчасну сплату єдиного соціального внеску (ЄСВ), неподання (несвоєчасне подання) звітності про сплату ЄСВ. Крім того, запроваджується мораторій на проведення податкових перевірок з 18 березня до 31 травня. При цьому цей період зараховується до страхового стажу для виплати пенсії, іншої державної допомоги, соціального страхування.

НБУ 22 березня розіслав усім банкам країни листа з вказівками щодо режиму роботи в період карантину. Зокрема, у документі йдеться, що на законодавчому рівні заборонено нараховувати і стягувати неустойки (штрафи, пені або будь-які інші обов’язкові платежі) за несвоєчасне здійснення платежів за споживчими кредитами, а також підвищувати відсоткову ставку за споживчими кредитами. Також клієнти банків на час карантину можуть призупинити сплату платежів за іпотечними кредитами, і банки не повинні в таких випадках стягувати з них заставу. Натомість банки повинні поінформувати про це клієнтів.

У тему

Президентська тисяча

У своєму відеозверненні 18 березня Президент України Володимир Зеленський пообіцяв, що пенсіонери отримають додатково по 1 тисячі гривень. Щоправда, не всі, а лише ті, хто має пенсію меншу за 5 тисяч гривень.

Пізніше роз’яснення з цього питання надала міністерка соціальної політики Марина Лазебна в ефірі одного з телеканалів. Вона зазначила, що виплата буде одноразовою.

– Зараз до нас звертається дуже багато пенсіонерів, тому що прозвучали і рішення Президента, і вже ми заявили про це. З 1 квітня ми плануємо видати одноразову допомогу по тисячі гривень тим пенсіонерам, чия пенсія не досягає 5 тисяч гривень, – підкреслила очільниця Мінсоцполітики.

Також у травні заплановано проведення індексації пенсій у середньому на 11 відсотків.

Окрім цього, Марина Лазебна зазначила, що особи з інвалідністю, діти з інвалідністю, особи з інвалідністю з дитинства та соціальні пенсіонери також отримають цю одноразову доплату.

До того ж, за словами Марини Лазебної, у період карантину держава надасть допомогу пенсіонерам у купівлі найнеобхіднішого для того, щоб мінімізувати їх контакти з оточуючими. Вона підкреслила, що літнім людям потрібно перебувати вдома, бо вони у групі ризику.

Тим пенсіонерам, яких нема кому підтримати, з покупками допомагатимуть соціальні працівники. За словами міністерки, в Україні є близько 40 тисяч соціальних працівників. Наразі вони проінструктовані та збирають заявки на ліки, на продуктові набори, допоможуть оплатити комунальні послуги.

Зазначимо, останні кілька років після початку пенсійної реформи в березні більшості українських пенсіонерів підвищували суму виплат – індексували пенсії. Однак цього року березневі пенсії не було проіндексовано. 2 березня екс-прем’єр-міністр України Олексій Гончарук заявив, що питання про очікувану індексацію українських пенсій перебуває у процесі розробки. Новий прем’єр-міністр Денис Шмигаль повідомив, що Кабінет Міністрів України обов’язково виконає індексацію пенсій українцям цього року.

Окрім цього в Мінсоцполітиці підкреслюють, що в разі зростання кількості захворювань не очікується проблем з виплатою лікарняних – коштів для цього достатньо. У 2020 році на це у Фонді соціального страхування передбачили 17 мільярдів гривень, що майже на 13 % більше, ніж минулого року. Також опрацьовується можливість пришвидшення виплат допомоги по безробіттю особам, які втратили роботу у зв’язку з введенням карантинних заходів.

Источник: slk.kh.ua

Автор: Андрій Соха, Тамара Кіч

Новости портала «Весь Харьков»


Читайте ещё:

15.07.2022 08:44    912
Март
Пн Вт Ср Чт Пт Сб Вс
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
 
Архив новостей

Ми рекомендуємо

  • Рощинская — доставка воды в Харькове на сайте vodar.in.ua.

Юридичне забезпечення порталу

Адвокат
СМОРОДИНСЬКИЙ
Віктор Семенович