17.07.2022 06:31
Просмотров: 858

Щотижневий міжнародний огляд: війна в Україні у глобальному масштабі

Щотижневий міжнародний огляд: війна в Україні у глобальному масштабі

G20 намагається уникнути розколу, ЄС вводить нові санкції та бореться з енергетичною кризою, Байден їде на Близький Схід, світ стежить за перемовинами про розблокування українського зерна, а Росія шукає союзників

МВФ заявив минулого тижня про те, що економічні перспективи «суттєво погіршилися» та залишаються «вкрай невизначеними». Причина цього — «Людська трагедія війни в Україні стала більш гострою. Крім того, посилився її вплив на економіку, особливо за рахунок шоку цін на біржові товари, що уповільнюють економічний ріст і підвищують вартість життя до критичного рівня для сотень мільйонів людей, особливо для бідного населення, яке не в змозі прогодувати свої сім’ї». Протести, пов’язані з «путінфляцією» та ростом цін на продовольчі товари, спричиненим російською агресією, вже проходять у Шрі-Ланці, Албанії, Аргентині, Панамі, Кенії, Гані.

Фінансові лідери G20 зустрічаються на Балі. Індонезія, яка приймає зустріч, закликала до консенсусу на тлі наслідків війни та збільшення економічного тиску через стрімке зростання інфляції. Міністр фінансів Індонезії Шрі Мульяні Індраваті попередив, що якщо лідери G20 не знайдуть загальну мову, це може стати «катастрофічним» для країн з низьким рівнем прибутків, що зіткнулися з різким зростанням цін на харчові продукти та енергоносії. Також він сказав, що світ покладає великі надії на те, що група зможе знайти рішення потрійної загрози війни, зростання цін на сировинні товари та їх побічний вплив на здатність країн з низьким рівнем прибутку платити борги. «Ми чудово усвідомлюємо, що ціна нашої нездатності працювати разом перебільшує наші можливості. Гуманітарні наслідки для світу, та особливо для багатьох країн з низьким прибутком, будуть катастрофічними».

Росія продовжує свій енергетичний шантаж. Минулої середи Газпром опублікував у Twitter повідомлення про те, що російський державний енергетичний гігант не може дати прогноз щодо продовження експлуатації газопроводу «Північний потік-1» у Балтійському морі. Це пов’язано з ускладненнями у вивезенні турбін Siemens, які ремонтувалися у Канаді. Попри те, що канадський уряд не перешкоджає цьому, російська компанія не може отримати необхідні для вивезення документи. До того ж Всесвітній конгрес українців подає позов на уряд Канади за порушення санкцій та передачу Німеччині відремонтованих турбін для газопроводу «Північний потік-1».

У відповідь на шантаж та для підтримки санкцій Захід передбачає активні заходи для боротьби зі спричиненою діями Росії енергетичною кризою. Попри те, що останній пакет санкцій Євросоюзу, найімовірніше, не буде включати обмеження на купівлю газу, Європа активно готується до можливості того, що Росія перекриє його власноруч. Плановані заходи включають розширення видобутку газу на європейських родовищах та на родовищах Середземноморського басейну; пошук нових постачальників; розвиток «зеленої» енергетики та інфраструктури для ввезення зрідженого газу та заходи з економії енергії промисловістю та населенням. У цей час Італія вже скоротила свою залежність від імпорту російського газу до 25% з приблизно 40% на початку року. Німеччина — найбільша економіка Європи — як і раніше імпортує приблизно 35% споживаного газу з Росії.

Для полегшення ситуації з постачанням нафти та для протистояння зростанню цін на неї президент США Джордж Байден відправився у дипломатичний тур на Близький Схід. Він відвідав Ізраїль, Західний Берег та Саудівську Аравію, де провів перемовини з Мухаммедом бін Сальманом. Після зустрічі з саудівським наслідним принцом Байден заявив, що – крім решти – США та Саудівська Аравія обговорили можливість забезпечити глобальну енергетичну безпеку та адекватну пропозицію нафти на світових ринках. «Я роблю все можливе для збільшення постачання нафти в США» — сказав він. За словами Байдена Ер-Ріяд погодився з тим, що питання є нагальним. Пізніше відбудеться зустріч і з лідерами багатих нафтових країн Перської затоки. Крім того, будуть обговорюватися війна Росії в Україні, ядерна програма Ірану та майбутня регіональна безпека на Близькому Сході.

Однією з головних проблем, що ними займалася світова спільнота, залишалася продовольча криза, спричинена війною Путіна та блокадою російського флоту чорноморських портів України. У Туреччині проходять перемовини між Росією, Україною та ООН з приводу зняття цієї блокади та надання можливості для вивезення українського зерна. Можливо, вони виявляться успішними. Генеральний секретар ООН Антоніу Гутерреш назвав досягнутий у середу прогрес «критичним кроком вперед». Він сказав, що для завершення угоди потрібна додаткова робота, яка потребує «більше доброї волі та зобов’язань з боку всіх учасників». Очікують, що договір, який дозволить Україні експортувати зерно, буде підписаний наступного тижня. Проте, залишається великим питанням, чи Росія буде дотримуватися умов, передбачених підписаним нею договором. Тим часом Україна намагається прискорити експорт зерна через нещодавно відкритий канал Бистре на річці Дунай, в обхід російської блокади ключових чорноморських портів. За словами заступника міністра інфраструктури України Юрія Васькова, за останні чотири дні через Бистре пройшло вже 16 суден.

Британська розвідка оцінює, що «Не дивлячись на … перемовини між делегаціями України, Росії, Туреччини та ООН щодо експорту зерна та недавні успішні перемовини про обмін полоненими, перспективи більш широких перемовин про припинення конфлікту залишаються низькими». Тієї ж думки дотримується міністр іноземних справ Німеччини Анналена Бербок. Вона вважає, що перемовини з Росією про припинення війни на цю мить нереалістичні. «Про що можна домовитися з людиною, яка навіть не хоче домовитись з Міжнародним комітетом Червоного Хреста про гуманітарні коридори для біженців, мирних жителів?» – заявила глава німецької дипломатії.

Спрощення Путіним отримання російських паспортів для громадян України зустрілося з жорсткою реакцією ЄС: «Нові російські правила, які тепер спрощують процедуру отримання російського громадянства всіма українцями є ще одним обурливим порушенням суверенітету України, пов’язаним з незаконною війною Росії» — заявив верховний представник ЄС до закордонних справ та політики безпеки Жозеп Боррель. Він заявив, що Євросоюз не визнає ці паспорти.

Євросоюз готує сьомий пакет санкцій проти Москви, але вже відомо, що він не обмежує імпорт російського газу, оскільки занадто багато країн-членів не зможуть до нього адаптуватися, заявив Reuters прем’єр-міністр Чехії Петр Фіала. Він заявив, що санкції, які в цей час готуються і мають посилити тиск на Кремль у зв’язку з російським вторгненням в Україну, включають заборону імпорту золота, розширення списку товарів подвійного призначення, заборонених до вивезення в Росію, та охоплюють ще більше людей, пов’язаних з режимом Путіна. Європейська комісія має бути готова подати пакет найближчими днями, а держави-члени можуть схвалити його відразу ж після цього. Також Захід продовжує розглядати програму відновлення післявоєнної України.

У зв’язку з тим, що проти Росії вже введені тисячі санкцій, спрямованих на ослаблення її економіки, США та їх союзники продовжують працювати над новими заходами, покликаними заморити російську військову машину голодом, а також не допустити різкого зростання цін на нафту та бензин до рівня, який може знищити світову економіку. Основне джерело фінансових доходів Кремля — нафта — підтримує російську економіку на плаву, всупереч заборонам на експорт, санкціям та заморожуванню активів центрального банку. Європейські союзники США планують послідувати за адміністрацією Байдена та вжити кроки, щоб припинити використання російської нафти до кінця цього року, що, на думку деяких економістів, може призвести до падіння пропозиції нафти у всьому світі та зростання цін до 200 доларів за барель.

Цей ризик існує для США та їх союзників, які стрімко створюють картель покупців, щоб контролювати ціни на російську нафту. Лідери «Великої сімки» попередньо погодилися підтримати обмеження ціни на російську нафту. Простіше кажучи, країни-учасниці погодилися б купувати нафту за ціною нижче ринкової.

У той самий час Міжнародне енергетичне агентство вважає, що глобальна криза пропозиції нафти демонструє ознаки послабшання. Воно заявляє, що менший попит допомагає знизити напруженість.

МЕА знизило свої прогнози попиту на нафту на цей і наступний рік.

Чехія, приступаючи до виконання обов’язків голови Європейської ради, опублікувала свої стратегічні пріоритети. Вони включають: продовження та посилення санкцій щодо Росії; економічну та військову підтримку України; поглиблення євроатлантичного співробітництва; зміцнення оборонних можливостей ЄС з приділенням особливої уваги кіберзагрозам.

Продовжується надходження військової допомоги Україні. З Чехії в Україну поступило певне число 122-мм РСЗВ RM-70 Vampir. Литва на пожертви громадян закупила 110 протидронових гармат та 80 протидронових радарів. Прем’єр-міністр Нідерландів Марк Рютте проголосив, що його країна надає Україні «важке озброєння, бронетехніку та самохідні гаубиці». Протягом останніх трьох тижнів Німеччина передала Україні 80 пікапів для Збройних сил, повідомило німецьке посольство у Києві. До України прибули перші американські MLRS M240. Палата представників США схвалила виділення 100 мільйонів доларів на навчання українських пілотів керуванню американськими літаками F-15 та F-16.

Європейська Рада вирішила в терміновому порядку надати Україні додаткову макрофінансову допомогу (МФП) у розмірі 1 млрд. євро.

Разом з надзвичайною МФП у 1,2 мільярда євро, виділеною раніше цьогоріч, загальна макрофінансова підтримка ЄС України з початку війни тепер осягла 2,2 мільярда євро, та очікується, що найближчими місяцями вона зросте ще більше. Ця фінансова допомога доповнює іншу підтримку ЄС України в гуманітарній, митній та оборонній сферах, а також у сфері розвитку. Також Казначейство США проголосило у вівторок, що надасть Україні додатково 1,7 млрд доларів в якості економічної допомоги для фінансування «основних послуг».

Демократична спільнота наполягає, що НАТО має підтримувати Литву у відповідь на тиск Росії. Москва намагається змусити Литву скасувати заборону на транзит стратегічно важливих вантажів до Калінінградської області, впроваджену Вільнюсом у рамках виконання санкцій ЄС.

Міністр фінансів США Джанет Йеллен і міністр фінансів Японії у вівторок домовилися про співробітництво у розв’язанні проблем, пов’язаних з війною в Україні, про сприяння вільній торгівлі, стійкій енергетиці та безпеці споживачів; також обговорювалося питання встановлення верхньої межі цін на російську нафту. Німеччина та Чехія підписали державну декларацію, в якій зобов’язалися подолати залежність Росії від викопного палива та прискорити перехід до низьковуглецевої енергетики. Попри довготривалі історичні суперечності, відбувається зближення між Японією та Південною Кореєю. Цьому сприяє загроза з боку Китаю, Росії та КНДР, яку вони відчувають.

Попри відставку одного з найпалкіших прихильників України, Бориса Джонсона, з посади прем’єр-міністра Великобританії, Лондон зберігає та збереже в майбутньому свій курс на підтримку України. Перегони за прем’єрське крісло та посаду лідера Консервативної партії зараз очолює Ріші Сунак, який набрав 88 голосів на партійних виборах, випередивши молодшого міністра торгівлі Пенні Мордаунт (67 голосів) та міністра закордонних справ Ліз Трасс (50 голосів). Усі кандидати є послідовними союзниками України.

Франція збирається реформувати армію перед обличчям російської загрози. Реформа повинна включати, зокрема, і запровадження обов’язкової військової служби для французів. «Республіці потрібно, щоб ви робили більше», — звернувся Макрон до військових.

Естонія збирається закупити у США шість систем HiMARS.

Росію бойкотували в ООН. Група з 40 країн залишила засідання Асамблеї, заявивши, що: «Ми засуджуємо Росію за чергове зловживання своїм місцем у Раді Безпеки ООН для поширення дезінформації. … Ми відкидаємо безперервні спроби Росії спотворити історію у своїх політичних цілях і просувати вкрай шкідливі помилкові наративи та дезінформацію про сусідні країни, у тому числі шляхом навішування ярликів на інших як на «неофашистів» та «неонацистів» без реальних підстав. … Сьогоднішня неформальна зустріч — це ще одна цинічна та прозора спроба Росії виправдати своє неспровоковане, повномасштабне та незаконне вторгнення в Україну, наслідки якого тривають не лише для народу України, а й для людей у ​​всьому світі…»

Призначені ООН провідні незалежні експерти з прав людини засудили «посилення репресій у Росії проти груп громадянського суспільства, правозахисників та ЗМІ, яке продовжується». У зверненні до Москви із закликом припинити те, що вони схарактеризували як «утиски громадянського суспільства», 12 експертів з прав людини наполягали на тому, що ситуація «різко» погіршилася після російського вторгнення в Україну.

Західні компанії продовжують залишати Росію. Lego припинить всі операції в Росії після того, як припинала постачання. Більшість співробітників виробника іграшок у Москві втратять роботу, а партнерство з рітейлером буде згорнуто через вторгнення в Україну.

Росія продовжує підтримувати диктатури та тероризм у всьому світі. Кілька днів тому голова військової хунти М’янми відвідав Москву, де провів особисту зустріч із представниками російських космічних та ядерних агенцій. Під час візиту М’янма та держкорпорація «Росатом» підписали меморандум про взаєморозуміння щодо співробітництва в атомній енергетиці.

Путін запланував наступного тижня поїздку до Ірану. Мохаммадрез Пуребрахімі, голова економічного комітету іранського парламенту, заявив державному інформаційному агентству IRNA, що поїздка Путіна буде спрямована на покращення економічних відносин між двома країнами, які постраждали від санкцій. Але офіційні особи США повідомили, що поїздка пов’язана, зокрема, зі спробою Росії закупити іранські бойові дрони. Однак Іран поки що спростовує цю інформацію.

Тим часом Білорусь допустила дефолт за зовнішніми борговими зобов’язаннями, заявило 14 липня міжнародне рейтингове агентство Moody’s. Власники єврооблігацій Belarus-27 не змогли отримати належні їм виплати, оскільки міністерство фінансів Білорусі виплатило 22,9 мільйона доларів у білоруських рублях.

Росія й надалі веде активну дезінформаційну кампанію проти України. Минулого тижня одним із головних брехливих наративів оруеллівської антиутопії була брехня про те, що Україна продає зброю, що надійшла до неї від союзників. Спростування на офіційному рівні було блискавичним. Кремль продовжує використовувати старі та заїжджені тези про «бандерівців», агресивність Заходу та його бажання знищити Росію, про наміри Польщі захопити частину України, що виглядає особливо цинічним у світлі того, що на Україну з метою захоплення її землі напала саме Росія. Відносно новий мотив – це те, що російська влада називає перейменування вулиць виборною владою України проявом «нацизму». Дії Росії та України не можна порівнювати. Заборона на мову є злочинним актом окупаційних сил, частиною неприкритої стратегії, спрямованої на стирання будь-яких слідів місцевої культури на завойованих землях. А голосування вільної нації за нові назви вулиць — це кампанія зміцнення ідентичності та деколонізації. У хід, як завжди, йде неприкрита брехня та підробки. У мережі активно поширюється фейк про те, що нібито американське видання Politico опублікувало статтю «Заходу потрібен терміновий договір із Путіним. На Україну чекає катастрофа». Зрозуміло, що такого твердження Politico ніколи не публікувало; зате на його сторінках є безліч статей про те, що в найближчому майбутньому війна не може бути припинена.

Неприборкана брехлива пропаганда, яку розповсюджує Росія, викликала реакцію навіть в ООН. Генеральний секретар ООН Антоніо Гутерреш заявив: «Зброя… — це не лише гармати та вибухівка. Дезінформація, спотворена інформація та розпалювання ненависті все частіше використовуються як зброя війни» з чіткою метою «дегуманізувати так званих інших, загрожувати вразливим спільнотам — а також самим миротворцям — і навіть давати відкритий дозвіл на звершення звірств».

Українська сторона стурбована тим, що російські пропагандисти знайшли лазівки, які допомагають їм розміщувати дезінформацію у соціальних мережах. Також викликає деяке занепокоєння послаблення контролю над подібним контентом. Однак, Facebook видалив всі 98 постів, які український уряд і його партнери позначили як такі, що містять антиукраїнські висловлювання, хоча багато відповідальні за їх розміщення облікові записи залишилися активними. Януш Цешинський, цифровий держсекретар Польщі, вимагає, щоб соціальні мережі, такі як Twitter і Facebook, заборонили російським послам доступ до своїх платформ. «Приберіть їх; вони співробітники пропаганди агресивного режиму, відповідальні за тисячі вбитих людей, за масові вбивства мирних жителів», — сказав він.

Росія продовжує пригнічувати свободу слова. У п’ятницю вона заборонила Bellingcat та його партнерський сайт The Insider – проекти, які займаються журналістськими розслідуваннями. Генеральний прокурор Росії заявив, що їхня діяльність «представляє загрозу… безпеці Російської Федерації».

Джерело: sprotyv.info

Новости портала «Весь Харьков»


Читайте ещё:

Сегодня 08:32    213
Апрель
Пн Вт Ср Чт Пт Сб Вс
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30          
 
Архив новостей

Ми рекомендуємо

  • Рощинская — доставка воды в Харькове на сайте vodar.in.ua.

Юридичне забезпечення порталу

Адвокат
СМОРОДИНСЬКИЙ
Віктор Семенович