13.03.2020 06:38
Просмотров: 1091

Скандал на 179 окрузі: ЗМІ не надрукував передвиборчі програми трьох кандидатів

Скандал на 179 окрузі: ЗМІ не надрукував передвиборчі програми трьох кандидатів

У газеті, що друкувала програми кандидатів на замовлення виборчої комісії, відсутні передвиборчі програми Вікторії Пташник, Юлії Світличної та Ігоря Швайки.

15 березня на 179-му виборчому окрузі відбудуться проміжні вибори у Верховну Раду. 6 березня 2020 року програми кандидатів у народні депутати були надруковані в офіційному додатку газети «Загальна Справа» відповідно до укладеної з окружною комісією угоди (видавець – ФОП Бєляєва Т. І., наклад – 2000 примірників). Однак програми трьох кандидатів відсутні – Вікторії Пташник, Юлії Світличної та Ігоря Швайки, а ось програми кандидатів Валерія Бебика та Ігоря Федоренка були надруковані двічі.

За інформацією громадської мережі ОПОРА, до окружної комісії надійшла заява довіреної особи однієї з кандидаток щодо порушення ст. 73 Закону України «Про вибори народних депутатів України». Заява стосувалась відсутності передвиборчої програми кандидатки, а також необхідності встановлення належності друкованого засобу інформації до форми державної чи комунальної власності, як того вимагає Закон.

– Чи є видання приватним або ні – ми не знаємо, адже комісія відмовилась розглядати заяву під час засідання та прийняла рішення дати відповідь на заяву у порядку розгляду звернень. На засіданні комісія прийняла рішення щодо усунення порушень виборчого законодавства та передруку примірників газети, – зазначив член окружної виборчої комісії Еллан Панченко.

Комісія доручила голові ОВК Олександру Чорному усунути порушення. За його словами, виправлені макети вже передано до друку.

На думку координатора спостереження Громадянської мережі ОПОРА за виборами у Харківській області Миколи Зінченка, дії комісії мають ознаки порушення принципу рівності кандидатів, а також ст. 107 Закону України «Про вибори народних депутатів України».

– За цією нормою програми усіх кандидатів мають бути надруковані за вісім днів до дня голосування, що наразі вже неможливо. Таким чином, виборці матимуть менше часу на ознайомлення з програмами усіх без виключення кандидатів, що може трактуватися як порушення вищезазначених прав кандидатів, – наголошує Микола Зінченко.

Зазначимо, що спочатку окружна комісія планувала публікувати програми кандидатів у народні депутати в газеті «Слобідський край», було підписано відповідну угоду. Однак у день друку газети голова комісії Олександр Чорний скасував замовлення, хоча до цього особисто погоджував макет.

Источник: slk.kh.ua

Новости портала «Весь Харьков»


Читайте ещё:

Март
Пн Вт Ср Чт Пт Сб Вс
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
 
Архив новостей

Ми рекомендуємо

  • Рощинская — доставка воды в Харькове на сайте vodar.in.ua.

Юридичне забезпечення порталу

Адвокат
СМОРОДИНСЬКИЙ
Віктор Семенович