16.09.2020 08:52
Просмотров: 848

Спецслужби РФ через «ВКонтакте» збирають дані українців: в РНБО попередили про небезпеку

Спецслужби РФ через «ВКонтакте» збирають дані українців: в РНБО попередили про небезпеку

Активізація роботи російських соціальних мереж напередодні виборів може становити загрозу національній безпеці країни. Про це заявив заступник Секретаря Ради національної безпеки і оборони України Сергій Демедюк, коментуючи інформацію щодо поновлення роботи на території України мобільного додатку соцмережі «ВКонтакте», представники якої заявили, що обійшли блокування на території нашої країни.

За його словами, після застосування санкцій щодо соціальної мережі «ВКонтакте» фахівці українських правоохоронних органів вживають заходів до забезпечення реалізації санкційних обмежень. Водночас спецслужби Російської Федерації із використанням можливостей розробників програмного забезпечення шукають нові методи обходу санкцій. Зокрема нещодавно вчергове було оновлено роботу проксі в мобільному додатку та надано доступ до соцмережі «ВКонтакте» українським користувачам.

«З моменту застосування санкцій ми бачимо періодичне поширення інформації про відновлення доступу до цієї соцмережі на території України навіть не зважаючи на нестабільну роботу проксі. Ми впевнені, що цей додаток використовується російськими спецслужбами для збору даних про громадян України і всіх, у кого він встановлений», - зазначив С. Демедюк.

Він також додав, що активізація роботи додатку має на меті не надання користувачеві доступу до соціальної мережі без застосування додаткових сервісів для обходу санкцій, а збір даних громадян України та поширення дезінформації для впливу на громадську думку і маніпулювання нею. «Такі дії зазвичай проводяться напередодні визначних подій. Нині це проведення в Україні місцевих виборів», - сказав заступник Секретаря РНБО України.

Спеціалісти Національного координаційного центру кібербезпеки при РНБО України взаємодіють з міжнародними колегами та партнерами для напрацювання заходів щодо реагування та блокування роботи мобільного додатку «ВКонтакте» на території України.

15 травня 2017 року Указом Президента України від 15.05.2017 № 133 було уведене в дію рішення РНБО України від 28 квітня 2017 року «Про застосування персональних спеціальних економічних та інших обмежувальних заходів (санкцій)», згідно з яким на території України було заблоковано роботу ряду російських веб-ресурсів, зокрема соціальної мережі «ВКонтакті». 14 травня 2020 року Указом Президента України Володимира Зеленського №184 ці санкції було продовжено.

Источник: rnbo.gov.ua

Новости портала «Весь Харьков»


Март
Пн Вт Ср Чт Пт Сб Вс
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
 
Архив новостей

Ми рекомендуємо

  • Рощинская — доставка воды в Харькове на сайте vodar.in.ua.

Юридичне забезпечення порталу

Адвокат
СМОРОДИНСЬКИЙ
Віктор Семенович