19.04.2021 08:02
Просмотров: 719

«Віддай мою книжку»: що робити, якщо роботодавець не повертає трудову

«Віддай мою книжку»: що робити, якщо роботодавець не повертає трудову

Ви вже звільнилися та навіть знайшли нову роботу, а роботодавець вам не віддає вашу трудову? Як діяти в такій ситуації, пояснює юридичний консультант "Слобідського краю".

Згідно із статтею 47 КЗпП України, у разі звільнення працівника роботодавець зобов’язаний видати працівникові належним чином оформлену трудову книжку і зробити це в день звільнення. Якщо з якихось причин працівник відсутній на роботі в день звільнення, роботодавець повинен надіслати працівникові поштове повідомлення про необхідність отримання трудової книжки. Законодавство дозволяє роботодавцю пересилання трудової книжки поштою з доставкою на адресу проживання працівника, але тільки за письмовою згодою працівника.

«Недотримання встановленої процедури з боку роботодавця є порушенням чинного законодавства, – говорить начальник Краснокутського бюро правової допомоги Анжеліка Сбітнєва. Вона пояснює також, що, у разі затримки видачі трудової книжки з вини власника або уповноваженого ним органу, працівникові сплачується середній заробіток за весь час вимушеного прогулу (п. 4.1. Інструкції «Про порядок ведення трудових книжок»). Днем звільнення в такому разі вважається день вручення трудової книжки, про що видається відповідний наказ і вноситься запис до трудової книжки працівника.

«Період затримки вручення трудової книжки з вини роботодавця вважається вимушеним прогулом, і працівнику виплачується середній заробіток за весь час затримки, – наголошує юристка і додає: – З метою досудового врегулювання даного спору особа має право звернутися до роботодавця з відповідною заявою про видачу трудової книжки, перенесення дати звільнення та виплату середнього заробітку за час затримки видачі трудової книжки».

Якщо добровільне вирішення спору неможливе, працівник з метою захисту своїх прав може звернутися до суду шляхом подання відповідного позову.

«Трудові спори про витребування трудової книжки, зміну дати звільнення і стягнення середнього заробітку за час вимушеного прогулу підлягають безпосередньому розгляду в місцевих судах як за місцем розташування роботодавця, так і за зареєстрованим місцем проживання чи перебування позивача», – говорить Анжеліка Сбітнєва і радить поквапитись, адже строк звернення до суду для вирішення такого спору становить три місяці з моменту, коли працівник дізнався або повинен був дізнатися про порушення свого права.

Источник: slk.kh.ua

Автор: Ірина Мнішек

Новости портала «Весь Харьков»


Март
Пн Вт Ср Чт Пт Сб Вс
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
 
Архив новостей

Ми рекомендуємо

  • Рощинская — доставка воды в Харькове на сайте vodar.in.ua.

Юридичне забезпечення порталу

Адвокат
СМОРОДИНСЬКИЙ
Віктор Семенович