21.01.2018 07:11
Просмотров: 1559

Випадки сказу почастішали у Харківській області

Випадки сказу почастішали у Харківській області

З початку року на Харківщині зареєстрували вісім випадків сказу тварин. Захворювання фіксували у Балаклійському, Барвінківському, Близнюківському, Зміївському, Лозівському та Харківському районах.

Вакцина є, але не в районі

Цього тижня такий випадок трапився у селі Веселе Лозівського району. Тут від хвороби померла дворова господарська вівчарка.

– Невідомо, за яких обставин сталося зараження, але при обстеженні ветеринари побачили укус на писку тварини, тому ймовірно, що на подвір’я зайшла лисиця, яка й могла передати хворобу, – розповів завідувач відділення організації епідемічних досліджень Лозівської міськміжрайонної філії ДУ «Харківський ОЛЦ МОЗ України» Павло Дмитренко.

За його словами, на щастя, пес не напав на людей. А коли господарі помітили дивне у поведінці домашнього улюбленця, відразу звернулися до ветеринарів, які наглядали за ним. Після смерті голову тварини передали до обласної ветеринарної вірусологічної лабораторії. Там уже фахівці з’ясували, що причиною летального кінця став сказ.

– Це добре, що люди не постраждали, адже сьогодні вакцини у районі немає. І ті, хто отримує укуси скажених тварин, мають по медичну допомогу їхати до обласного центру, а це додаткові витрати. Тому нещодавно разом із районною владою ми направили листа до Міністерства охорони здоров’я з проханням забезпечити район потрібною вакциною, щоб місцеві лікарі могли проводити щеплення, – додав епідеміолог.

Також фахівець згадав, що років дев’ять тому в Лозівському районі був випадок, коли чоловік помер від сказу. Тоді смертельним для жителя Краснопавлівки став укус лисиці.

– Спочатку чоловіка госпіталізували до травматологічного відділення, але коли йому робили кардіограму, медики побачили, що в нього почала проявлятися гідрофобія (застаріла назва сказу по одному із симптомів – страху виникнення болісних ковтальних судом при спробі зробити ковток води, при вигляді води або будь-якій згадці про неї. – Ред.) Врятувати чоловіка не вдалося, на десяту добу він помер, – додав Павло Дмитренко.

Також, за інформацією філії, минулого року в Лозівському районі сталося п’ять випадків сказу тварин – два у місті Лозова, а також у селі Різдвянка, Українське, Зелений гай. Цього року на території району вже зафіксували три випадки захворювання серед свійських тварин: у вищезгаданому селі Веселе, а також селах Лісове та Яковлівці.

Зіпсовані свята

Більшість випадків захворювання на Харківщині трапилася саме серед домашніх тварин і лише два – серед диких: куниці та лисиці. Останню виявили 2 січня у Мерефі Харківського району. Тварина у пошуках їжі забігла на подвір’я місцевого жителя та вкусила його.

Загалом, у 2017 році в Харківському районі теж загостилася епізоотична ситуація, кажуть епідеміологи. Так, за даними Харківського обласного лабораторного центру, серед уражених сказом тварин – три собаки, одна кішка та одна куниця. Випадки сказу реєструвалися в селищі Глибоке, селах Черкаські Тишки, Руські Тишки, Слобожанське та смт Пісочин.

«Кількість укушених тваринами зі встановленим діагнозом “сказ” зросла вдвічі – зареєстровано вісім постраждалих проти чотирьох у 2016 році. Особи, які постраждали від скажених тварин або контактували з інфікованим матеріалом, отримали антирабічне лікування», – йдеться у повідомленні лабораторного центру.

А на подвір’я мешканки села Семенівка Близнюківського району скажена тварина завітала просто у Святвечір, 6 січня. Жінка пішла годувати кролів і побачила, що до них у клітку пробралася куниця. Господиня похапцем намагалася дістати тварину, як та вкусила її за палець.

Потім вона викликала місцевого ветеринарного лікаря, який відловив тварину та умертвив.

Це перший випадок за багато років, каже голова Семенівської сільської ради Володимир Рекота. За його словами, загалом місцеві жителі відповідально ставляться до профілактичних щеплень серед своїх домашніх тварин. А після цього випадку до населеного пункту приїжджали районні ветеринари, які повторно провели вакцинацію.

– Але дикі тварини дуже часто забігають до села, – додав голова. – Поряд із Семенівкою розташований ставок, де водяться ті ж куниці, та мисливське угіддя, де є багато лисиць. Тому в пошуках їжі непрохані гості часто з’являються на подвір’ї місцевих жителів.

Контролювати важко

Та хоч ветеринарні служби згідно з календарним планом роблять профілактичні щеплення проти сказу, проте їхня діяльність спрямована саме на домашніх тварин. Натомість із бездомними тваринами ситуація складніша, адже контролювати їх та щепити – у компетенції місцевих рад, каже завідувач Балаклійської районної філії ДУ «Харківський ОЛЦ МОЗ України» Ігор Пересічанський.

– А коштів на це часто не вистачає. Тому часто трапляється так, що бездомні тварини контактують з дикими, де захворювання важко контролювати, і захворювання легко поширюється серед свійських. Так, за минулий рік на території нашого району сталося одинадцять випадків сказу серед тварин і всього два випадки з них трапилися з дикими, – розповів фахівець.

Останній випадок у Балаклійському районі стався ще напередодні нового року, 27 грудня у селі П’ятигірське. Посеред білого дня місцева жителька йшла вулицею, як зненацька на неї накинувся скажений кіт. Як потім з’ясували ветеринари, тварина була бездомна.

2 січня обласна ветеринарна вірусологічна лабораторія підтвердила хворобу кота, а постраждалу жінку відправили до лікарні проходити курс лікування.

Источник: slk.kh.ua

Автор: Марічка Зорянська, кореспондент

Новости портала «Весь Харьков»


Читайте ещё:

Апрель
Пн Вт Ср Чт Пт Сб Вс
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30          
 
Архив новостей

Ми рекомендуємо

  • Рощинская — доставка воды в Харькове на сайте vodar.in.ua.

Юридичне забезпечення порталу

Адвокат
СМОРОДИНСЬКИЙ
Віктор Семенович