12.04.2021 08:02
Просмотров: 1352

За стінкою – гучний ремонт: коли сусіди мають право шуміти

За стінкою – гучний ремонт: коли сусіди мають право шуміти

Харківський адвокат Роман Чумак пояснює, чи порушують закон сусіди, роблячи гучний ремонт, і як на них вплинути.

За словами Романа Чумака, питання шуму регулюється в нашій країні Законом «Про забезпечення санітарного та епідемічного благополуччя населення». У цьому документі вказано: шум є фізичним фактором, який може вплинути на здоров’я людини чи здоров’я майбутніх поколінь.

До шуму відносять:

– запуск феєрверків, салютів;

– гучний спів, крик;

– гучне прослуховування музики;

– використання інших побутових засобів, які викликають шум (дриль, молоток тощо).

– Наша держава турбується про населення, зокрема тим, що встановлює час, коли заборонено шуміти. Відповідно до законодавства, гучно співати, кричати, використовувати звуковідтворювальну апаратуру (колонки, мікрофони), запускати салюти та феєрверки заборонено у період з 22.00 до 08.00, а проводити ремонтні роботи у робочі дні заборонено з 21.00, – розповів Роман Чумак.

Окрім того, законодавством установлені певні граничні рівні шуму, що складають 40–55 дБА вдень та 30–45 дБА вночі.

– Для кращого розуміння, 30 дБА – рівень шуму тікання настінного годинника. Звичайно ж, підтримувати такий рівень доволі складно і, як свідчить практика – майже неможливо. Однак, постає питання про реальний шум, який здатні створювати сусіди, чи то буде гучна музика, чи емоційні розмови, або навіть «гуркіт ремонту» посеред ночі, – зазначив Роман Чумак.

За його словами, існує декілька способів боротьби із «шумними» сусідами. Передусім адвокат радить спробувати звернутись безпосередньо до сусідів, що створюють такий шум, з проханням припинити порушення. Однак у випадку, якщо це не допомогло і сусіди виявилися нахабними, сміливо можете телефонувати на 102, описати ситуацію та очікувати прибуття патрульних, які можуть скласти протокол та притягнути «гучних» сусідів до адміністративної відповідальності.

– Слід звернути увагу, що такий спосіб усе ж таки більше направлений на совість сусіда, ніж на реальне вирішення справи, оскільки, якщо сусід не відчиняє двері, то поліцейські безсилі. Якщо ж ваше терпіння вже луснуло, а нерви не витримують, слід розглянути такий спосіб захисту своїх прав, як судовий захист. Звертаючись з цивільним позовом про відшкодування моральної шкоди та шкоди, завданої здоров’ю, – додав Роман Чумак.

Источник: slk.kh.ua

Автор: Олександр Гречаний

Новости портала «Весь Харьков»


Читайте ещё:

Апрель
Пн Вт Ср Чт Пт Сб Вс
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30          
 
Архив новостей

Ми рекомендуємо

  • Рощинская — доставка воды в Харькове на сайте vodar.in.ua.

Юридичне забезпечення порталу

Адвокат
СМОРОДИНСЬКИЙ
Віктор Семенович