03.01.2019 12:05
Просмотров: 1135

30 міст та сіл України та 5 країн приєдналися до акції одночасного виконання колядки "Нова радість стала"

“Нова радість стала” — одна з найвідоміших українських колядок, що поєднала в собі найкращі елементи релігійного і народного колядування. Саме її 3 роки тому обрали для всеукраїнської акції одночасного співу організатори Всеукраїнського фестивалю вертепів “Вертеп-фест”, що проходить у Харкові напередодні Старого нового року.

30 міст та сіл України та 5 країн приєдналися до акції одночасного виконання колядки Нова радість стала

У перший рік акції - у 2017 році, - в ній приймали участь 3 міста, в 2018 до них додалися ще 2, а в 2019 до участі вже долучилося 30 міст та 5 країн - Англія, Австрія, Нідерланди, Польща та Німеччина. Організатори запрошують всі фестивалі, що проходитимуть цими днями, творчі колективи і кожну небайдужу людину взяти участь у всеукраїнській акції.

Вже третій рік поспіль під час “Вертеп-фесту” пролунає над Україною одна з найвідоміших колядок - «Нова радість стала». У 2017 році в трьох містах — Харків, Львів і Краматорськ —. відбулася перша акція спільного виконання колядки, коли рівно опівдні на головних площах міст сотні людей заспівали відомі всім слова. В 2018 до них приєдналися ще 3 міста — Хмельницький, Кам'янець-Подільський та Тернопіль. В цьому році організатори “Вертеп-фесту” отримали підтвердження про залучення до акції з 30-ти міст та сіл України. У Харкові "Нова радість стала" відбудеться також о 14:30 на площі Свободи одразу після Параду вертепів головною вулицею міста.

30 міст та сіл України та 5 країн приєдналися до акції одночасного виконання колядки Нова радість стала

“Ми координуємось з іншими зимовими фестивалями, центрами культури інших міст, з тим, щоб в один день і час заспівали разом цю відому і улюблену багатьма колядку, — ділиться головна координаторка фестивалю, директорка організатора “Вертеп-фесту” БО “БФ “Харків з тобою” Олена Рофе-Бекетова. — Сподіваємось, що до її виконання долучаться всі учасники вертеп-параду і “Нова радість” прозвучить в Харкові більш чим в 1 000 голосів, до яких приєднаються інші міста. Хочемо, щоб вона лунала над Україною і захищала всіх як своєрідний купол добра і надії, що вкриває нашу країну”.

До події долучаються творчі колективи, громадські організації й державні установи з усієї України —.від Львова, Ужгорода та Хмельницького до Полтави і Сум, а також Донецької та Луганської областей (дивиться список міст-учасників акції нижче). Вже другий рік поспіль в акції буде брати участь Хмельницький камерний муніципальний хор.

“В минулому році ми з задоволенням долучилися до акції “Нова радість стала”, — розповідає координатока акції у Хмельницькому Ксенія Косюк, — Коли співали в один час з іншими учасниками, відчували тісний зв'язок з ними та велику наснагу. В цьому році, звичайно, знов не залишимося осторонь. Це буде виступ на святковій сцені в центрі міста. Сподіваємось, що до нас приєднаються місцеві жителі і ми заспіваємо разом, вітаючи нашу рідну Україну”.

30 міст та сіл України та 5 країн приєдналися до акції одночасного виконання колядки Нова радість стала

Цього року всеукраїнська акція буде не тільки набагато масштабнішою, але й виходить за межі країни. До неї приєднується молодь з Німеччини, Польщі, Англії, Австрії, та Нідерландів. В польському місті Прошовіце за згодою з місцевим Муніципалітетом співатимуть колядку на великому міському фестивалі.

“Цю акцію вирішив підтримати Міжнародний молодіжний європейський культурний центр, — розповідає керівниця волонтерів “Вертеп-фесту”, співзасновниця ГО “Астерікс” Анжеліка Ібрагім. — У Польщі в 3-ох містах — у Варшаві, Прошовіце та Кракові, а в Німеччині у 2-ох — у Берліні і Мюнхені майбутні учасники акції вже вчать слова колядки “Нова радість стала” та завзято репетирують. Дивовижно, що вони зовсім не знають української мови, але рішуче налаштовані заспівати разом з Україною”.

Кожен охочий може стати організатором всеукраїнської акції в своєму місті. Або можна приєднатися до неї, прийшовши до обраної локації в одному з тих міст, що до неї долучилися, скоріш за все, це буде місцевий зимовий фестиваль. Якщо за якихось обставин це неможливо, то де б ви не були, пропонують організатори, у суботу 12 січня о 14.30 годині маєте заспівати “Нова радість стала”, зробити під час співу відео-селфі, а потім розмістити його на своїй сторінці та сторінці Вертеп-Фест у Харкові у Фейсбуці та/або Інстаграмі https://www.instagram.com/vertep.fest з хештегом #НоваРадість, #ВертепФест2019.

“У сучасному житті не вистачає по-справжньому позитивних, світлих новин, — впевнена керівниця та організаторка проведення акції "Нова радість стала" в рамках фестивалю “Вертеп-фест” Ірина Голубєва. —.Тож давайте разом поширювати цю саму щиру і світлу звістку про народження Сина Божого. Привітайте один одного та приєднайтеся до всеукраїнської акції — співу колядки “Нова радість стала”. Хай лунає пісня, що об’єднує в радості та є молитвою про щастя нашій славній Україні!”.

Організатори закликають всі фестивалі, що проходять цими днями, творчі колективи і кожну небайдужу людину взяти участь у всеукраїнській акції та чекають ваші заявки до 10 січня за телефонами 097 630 7376, 066 823 9992 або на електронну пошту kharkiv_wu@ukr.net . Також організатори запрошують всіх охочих зануритися у справжню святкову атмосферу автентичних українських гулянь і завітати 12 і 13 січня на “Вертеп-фест 2019” у Харкові та закликають вертепні гурти реєструватися до участі у Фестивалі за посиланням

Міста, що приєдналися до акції:

    Вінниця, КУ «Вінницький обласний центр народної творчості»
    Дніпро, Управління культури, національностей і релігій (ОДА)
    Житомир, Управління культури та туризму (ОДА), КЗ «Житомирський обласний Центр народної творчості»
    Запоріжжя, Запорізький дитячий мовний клуб "Солов'ята"
    Запорізька обл. м. Токмак, ГО "Інститут громадського розвитку "Ортега-і-Гасет", центральна площа біля будинку культури
    Кам'янець-Подільський, Фестиваль «Від Миколая до Йордана», майдан Відродження, 1
    Київ, КЗ «Київський обласний центр народної творчості та культурно-освітньої роботи» Київської обласної ради, КЗ «Київський міський центр народної творчості та культурологічних досліджень»
    Краматорськ, КУ культури «Донецький обласний учбово-методичний центр культури» Свято-Михайлівська церква
    Кременчук, новорічна ялинка, площа Перемоги
    Кропивницький, Департамент культури, туризму та культурної спадщини (ОДА), Обласний Центр народної творчості
    Луцьк, Департамент інфраструктури та туризму (ОДА), Обласний науково-методичний центр культури
    Львів, Міжнародний фестиваль-конкурс культури та мистецтв «УКРАЇНСЬКА КОЛЯДА 2019»
    Мостиська, Львівська область, НСОУ "Пласт", площа Героїв Небесної Сотні
    Яворів, Львівська область, НСОУ "Пласт", біля ялинка, площа Ринок
    Хирів, Львівська область, НСОУ "Пласт", Центральна площа біля пам'ятника Шевченку
    Миколаїв, KЗ «Миколаївський обласний центр народної творчості та культурно-освітньої роботи»
    Мукачеве Закарпатська область, колектив Фестивалю "Червоне Гроно", у центрі міста
    Полтава, Департаменту культури і туризму (ОДА), КУ «Обласний центр народної творчості та культурно-освітньої роботи» Полтавської обласної ради
    Рівне, КЗ «Рівненський обласний центр народної творчості» Рівненської обласної ради
    Сєвєродонецьк, КУ «Луганський обласний центр народної творчості»
    Суми, Відділ промоції та туризму (ОДА), KЗ «Сумський обласний науково-методичний центр культури і мистецтв» Сумської обласної ради
    с. Нова Слобода Сумська обл., Містерія Різдвяного свята: «Луна музеєм Коляда!..»
    с. Кириківка Сумська обл., Кириківський будинок культури, біля церкви або в церкві (по погоді)
    Тернопіль, Містерія Різдвяного свята: «Луна музеєм Коляда!..» , «Ялинка міського голови», Тернопільський обласний методичний центр народної творчості
    Ужгород, КУ «Обласний організаційно-методичний центр культури»
    Харків,  БО «Благодійний фонд «Харків з тобою», майдан Незалежності
    Ізюм, Харківська область, Ізюмська РДА
    Бугаївка, Харківська область, Бугаївський ліцей
    Херсон, КЗ «Херсонський обласний Центр народної творчості» Херсонської обласної ради
    Хмельницький, Фестиваль "Мистецька зима у Хмельницькому", Хмельницька обласна рада
    Черкаси, Департамент культури та взаємозв’язків з громадськістю (ОДА)
    Чернівці, Учбово-методичний центр культури Буковини
    Чернігів, Управління культури (ОДА), Департамент культури і туризму, національностей та релігій (ОДА), КЗ «Обласний центр народної творчості» Чернігівської обласної ради.

Сайт проекту >>

 

Сторінка на Facebook >>

Головний організатор — БО «Благодійний фонд «Харків з тобою»

Підготовка до Фестивалю реалізується за підтримки Українського культурного фонду.

Источник:

Новости портала «Весь Харьков»


Темы: культура

Читайте ещё:

Март
Пн Вт Ср Чт Пт Сб Вс
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
 
Архив новостей

Ми рекомендуємо

  • Рощинская — доставка воды в Харькове на сайте vodar.in.ua.

Юридичне забезпечення порталу

Адвокат
СМОРОДИНСЬКИЙ
Віктор Семенович