12.01.2017 12:05
Просмотров: 891

Харківський “Вертеп-фесті 2017” започаткує традицію одночасного виконання колядок по всій Україні

Харківський “Вертеп-фесті 2017” започаткує традицію одночасного виконання колядок по всій Україні Вже в цю п'ятницю, 13 січня, в Харкові стартує дводенний “Вертеп-фест 2017”. На ньому виступлять понад 50 колективів, учасники яких представляють всі регіони України, включаючи Крим. Ще ніколи на Сході України не збирались одразу стільки виконувачів колядок, щедрівок, маланок й, звісно, різдвяних вертеп-вистав. Виступи фестивалю можна буде побачити на майже 30 локаціях по всьому місту.

А 14 січня подія вийде навіть за межі Харкова — о 12:00 колективи біля ХНАТОБ ім. М.В. Лисенка у Харкові, на Площі Ринок у Львові та поряд з вокзалом у Краматорську одночасно заспівають колядку “Нова радість стала”, в якій побажають “літа щасливі нашій славній Україні”.

 Автор ідеї “Вертеп-фесту” отець Михайло Лівіцький запропонував саме цю колядку для спільного виконання у різних містах тому, що “Нова радість стала”, за його словами, є найвідомішою з колядок: “Її знають й підспівують люди, які навіть не є християнами. Вона найкраще передає дух свята Різдва Христового та є спільною для всієї України”. Організатори фестивалю запрошують колядників з усіх міст долучитись до акції й приєднатись до співу 14 січня, та сподіваються, що це стане новою щорічною національною традицією.

“Ця подія відбувається в рамках нашого великого проекту “Перлини Слобожанщини”, в якому ми шукаємо та знаходимо мало відомі "перлини" культурної спадщини Слобожанщини і демонструємо їх всій Україні: нам є, чим пишатися. І традиція вертепів на Слобожанщині - одна з таких "перлин". Ідея вертеп-фестивалю як великого свята, захопила багатьох. До події долучаються колективи з усієї України, громадські організації й державні установи, комерційні заклади й громадські активісти. До Харкова завітають представники всіх регіонів — від Карпат до зони проведення АТО”, - розповідає директор БО “Благодійний фонд «Харків з тобою» — організатора фестивалю Андрій Шейнін.

“Ми дуже раді, що у нашому переліку учасників - не тільки традиційні народні фольклорні колективи, але й гурти та об’єднання творчих людей з найнесподіваніших місць. Наприклад, робітники дріжджевого заводу, студенти - майбутні працівники МНС, цілий оркестр нацгвардійців! Саме вони роблять “Вертеп-фест 2017” таким унікальним й несподіваним, навіть для організаторів”, - каже координатор колективів фестивалю Ірина Гаєва.

Кожен учасник “Вертеп-фесту 2017”, як й бажали організатори, додає до фестивалю своє прочитання сюжету, свої жанри, ідеї, роблячи фестиваль святом для всіх. Наприклад, найбільший учасник фестивалю - Українська Академія Лідерства, яка делегує до Харкова понад 200 студентів зі всіх областей держави, запропонувала розпочати свої виступи ще до офіційного відкриття фестивалю. З самого ранку 13 січня вони прийдуть з радісною звісткою до Військово-медичного клінічниго центру Північного регіону (Військового шпиталю), Інституту патології хребта та суглобів ім. проф. М.І.Ситенка НАМН України, Харківського обласного спеціалізованого будинку дитини № 1, Комарівського дитячого будинку-інтернату, Харківського обласного дитячого клінічного санаторію на Олексіївці.

“Студенти нашої академії виступатимуть й у Харківському метрополітені, переходах, просто неба. Ми хочемо розширити межі фестивалю, щоб було більше контактів з містянами, більше духу Різдва у Харкові, щоб пісня лунала, - ділиться планами керівник Академії Роман Тичківський. - Тому не дивуйтесь у цей день колядкам в найнесподіваніших місцях”.

Виступи колективів пройдуть у різних куточках Харкова: Салтівка, Олексіївка, район ХТЗ, селище Горизонт, Вокзал Харків-Пасажирський, Нова Баварія, проспект Гагаріна; вертепи запросили до себе багато торгово-розважальних центрів та супермаркетів Харкова (повний перелік -- нижче). А основна програма фестивалю почнеться 13 січня о 13:00, коли стартує головна подія цього дня - парад вертепів. Він пройде одночасно двома колонами з майдану Конституції та майдану Свободи. Одну з колон очолить духовий оркестр 5-ї Слобожанської бригади Національної Гвардії Украини, а іншу - пластуни “Станиці Харків”. Вони підуть по Сумській вулиці та зустрінуться о 13:30 поряд із основною локацією фестивалю — ХНАТОБ ім. М.В. Лисенка, де на той час вже почнуться виступи колядників. Саме тут та поряд з пам’ятником Тарасові Шевченку відбуватимуться великі концерти фестивалю, й саме звідси колективи роз’їдуться для виступів і концертів по всьому місту: у ХОДА, на Вокзалі “Харків-Пасажирський”, торгівельно-розважальних центрах та супермаркетах. Проте, наголошують організатори, головним майданчиком фестивалю буде ХНАТОБ ім. М.В. Лисенка.

Саме на майданичку перед театром 14 січня о 12:00 відбудеться головна подія другого дня фестивалю - одночасний спів колядки “Нова радість стала” зі Львовом та Краматорськом. З тієї ж колядки о 12:00 в Арт-центрі “Фрагменти” на Москалівці почнуть свій виступ в рамках “Вертеп-фесту 2017” колективи Дитячої школи мистецтв №4 ім. М.Д. Леонтовича. Ще одним заходом під дахом в рамках фестивалю стане вистава “Білий сон на біле Різдво” Театру анімації “ТАМіЯ”, яка почнеться о 16:00 в приміщенні театру “Арабески”.

Поряд із ХНАТОБ ім. М.В. Лисенка впродовж двох днів глядачі зможуть поласувати традиційними українськими стравами, осучасненими для мешканців великих міст командою фестиваля їжі “Лукфест” . Співзасновник та координатор “Лукфесту” Дар'я Спасова обіцяє глядачам галушки і деруни, пряники і крученики, бульйони, гарбузовий суп та куліш, зігріваючі настоянки, чаї — класичні та з різних трав, калини, журавлини. Все - у форматі фаст-фуду та зручне для вживання на вуличних заходах.

“Ветеп-фест 2017” проходитиме під гаслом “За світло те, що темряву здолало”, - нагадує Андрій Шейнін. - В новому році ми сподіваємось на перемогу світла та добра над злом. Яким би не був вертеп, саме такою є його головна ідея. І це те, до чого ми всі так прагнемо”.

Основна програма фестивалю:

ВЕРТЕП-ПАРАД:

13 січня 13:00 – 13:30 яскраві колони пройдуть назустріч одна одній з майдану Свободи та майдану Конституції

ВИСТУПИ ВЕРТЕПІВ:

13 січня 14:00 – 19:00

14 січня 12:00 – 18:00

Великий концерт перед ХНАТОБ ім. М.В.Лисенка

Майданчик біля пам'ятника Т.Г. Шевченку (тільки 13 січня)

Державні установи міста

Торгово-розважальні центри й супермаркети

ФЕСТИВАЛЬ ЇЖІ «ЛУКФЕСТ»

13 та 14 січня впродовж концерту - Гарячі українські страви на майданчику поряд з ХНАТОБ ім. М.В.Лисенка

Новости портала «Весь Харьков»


Март
Пн Вт Ср Чт Пт Сб Вс
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
 
Архив новостей

Ми рекомендуємо

  • Рощинская — доставка воды в Харькове на сайте vodar.in.ua.

Юридичне забезпечення порталу

Адвокат
СМОРОДИНСЬКИЙ
Віктор Семенович