12.12.2019 09:02
Просмотров: 1176

Як правильно читати у транспорті

Як правильно читати у транспорті

Час, який ви щодня проводите в транспорті по дорозі на роботу і додому, можна приділити читанню книжок. Оглядач BBC Capital пропонує програму читання для поїздки будь-якої тривалості.

З кожним роком мешканці мегаполісів проводять у громадському транспорті більше часу. У пошуках дешевшої оренди за житло люди переїжджають далі від центру, і подорожі на роботу та назад відбирають дедалі більше часу.

За даними дослідження 2015 року, число британців, які на дорогу до роботи щодня витрачають дві години, збільшилося на 72% за останні десять років.

Як свідчить нещодавнє опитування, типовий лондонець витрачає на це в середньому 6 годин і 10 хвилин щотижня. А в Нью-Йорку цей показник становить в середньому 6 годин і 18 хвилин.

Інша статистика свідчить про те, що міленіали читають більше, ніж попередні покоління. Так, 72% молодих американців у віці 18-29 років за останній рік прочитали принаймні одну друковану книжку. Це більше, ніж представники інших вікових груп.

З іншого боку, третина читачів книжок у віці до 44 років хотіли би скоротити час, який вони проводять за електронними пристроями. Це відбивається й на продажах друкованих книжок, які після періоду застою почали помітно зростати.

Видавцям обидві ці тенденції добре відомі, і вони активно зацікавилися аудиторєю "читачів в транспорті".

Видавництво Penguin Books почало друкувати книжки невеликого "кишенькового" розміру, розповідає прес-секретар компанії Філіпа Ковберн.

У нью-йоркському метроКопирайт изображенияSTEVE MCCURRY / MAGNUM PHOTOS

Image captionЖителі Нью-Йорка в середньому витрачать на дорогу до роботи і назад 6 годин і 18 хвилин щотижня

Oxford University Press випустили добірку творів обсягом приблизно 150 сторінок. Текст надрукований з помітною відстанню між абзацами, щоби було легше відшукати місце, на якому ви зупинилися.

Якщо доросла людина в середньому прочитує близько 300 слів у хвилину, за шість годин у транспорті протягом тижня можна прочитати десь 400 сторінок.

Та ще й залишиться час зазирнути в Facebook чи Twitter.

Приблизно стільки сторінок містить "Буремний перевал" Емілі Бронте, "Мандри Гуллівера" Джонатана Свіфта або "Гаррі Поттер і в'язень Азкабану".

Звичайно, це якщо кількість попутників у вашому транспорті дозволяє вам розкрити книжку. За кермом такої опції, на жаль, немає, проте можна слухати аудіокниги.

Навіть під час нетривалого переїзду можна встигнути щось почитати.

І отже, оглядач BBC Capital задався питанням, як ефективніше використати час, який ми проводимо в транспорті. І розробив програму читання для поїздок різної тривалості.

До 15 хвилин

Для коротких поїздок найкраще підійде поезія, оповідання або новини, вважає професор нейропсихології з Гронінгенського Університету в Нідерландах Вібо Брувер.

"Короткий текст на 4 сторінки або менше, дає відчуття завершеності", - зазначає він.

В метроКопирайт изображенияGETTY IMAGES

Image captionВидавці звернули увагу на те, що молодь проводить дедалі більше часу в транспорті, і багато хто читає але й читають більше

Оповідання зазвичай можна прочитати за одну-дві зупинки, каже ірландський письменник Адам Тродд, який працює в жанрі малої прози.

Можна почати, приміром, з антології короткої прози Sleep is a Beautiful Colour, виданої минулого року у Великій Британії до Дня короткої прози.

Радимо також збірку "Українська мала проза XX століття: Антологія", укладену професоркою "Києво-Могилянської академії" і членом журі Книги року BBC Вірою Агеєвою. - Ред.

Деякі видавці друкують скорочені версії або витяги з відомих творів. Наприклад, серія Great Ideas видавництва Penguin.

Або короткі огляди по темах, як-от серія Essential Knowledge Массачусетського технологічного університету та Object Lessons видавництва Bloomsbury.

До 30 хвилин

Півгодини ідеально підходить для збірок оповідань.

Джозеф Кеннеді, заступник директора книжкового магазину Oxford University Press, радить класиків цього жанру Антона Чехова та Кетрін Менсфілд або сучасних авторів, як-от Лорі Мур.

"Особисто мені подобаються колекції оповідань, пов'язані спільною темою", - каже керівниця лондонського видавництва Peirene Press Майке Зірфогель.

Вона радить твори канадської письменниці Еліс Монро (української мовою перекладена її збірка оповідань "Забагато щастя").

До цієї категорії також належить класика, як-от "Кентерберійські оповідання", "Декамерон" або "Тисяча і одна ніч".

Калитко

Радимо також збірку оповідань Катерини Калитко"Земля загублених, або маленькі страшні казки", яка перемогла на конкурсі Книга року ВВС-2017. - Ред.

Деякі видавці радять також художню прозу залишити на вечір, а вранці читати нон-фікшн.

До 45 хвилин

У цій ваговій категорії можна взятися за твори більшого обсягу, як-от Записки Піквікського клубу Чарльза Діккенса.

Вперше цей роман виходив друком частинами у вигляді 19 фейлетонів, і тому читання епізод за епізодом повертає твір до його витоків.

Перший детективний роман англійською мовою "Місячний камінь" Віллкі Коллінза також виходив уривками у журналі All the Year Round під редакцією Чарльза Діккенса.

"Три мушкетери" друкували окремими розділами у газеті. Так само як і багато інших романів: "Портрет Леді" та "Посланців" Генрі Джеймса або "Хатину дядечка Тома" Гаррієт Бічер-Стоу.

МетроКопирайт изображенияGETTY IMAGES

Для 45-хвилинних поїздок також чудово підійдуть епістолярні романи та щоденники, як-от "Клариса" Семюела Річардсона або "Білий тигр" Аравінда Адіги (лауреат Букерівської премії 2008 року).

Година або більше

Якщо ви в цій категорії, вам дійсно пощастило - поїздки такої тривалості дозволяють глибоко зануритися в читання.

"Коли ви починаєте новий роман, вам потрібен певний час, щоби побудувати внутрішній контекст, відчути цілісність твору. Але це досить важко зробити, якщо доводиться постійно переривати читання", - каже професор Брувер .

"Щойно ви занурюєтесь у сюжетні перипетії - а вам вже час виходити. Розчарування від того, що вас перервали на найцікавішому місці, напевно, переважить задоволення від читання", - додає він.

Проте якщо вам доводиться проводити в транспорті годину і більше, тоді варто розглянути більш солідні твори.

Наприклад, роман "Щиголь" Донни Тарт, нагороджений Пулітцерівською премією 2014 року, в українському перекладі він вийшов 2016 року.

В метроКопирайт изображенияGETTY IMAGES

Щоби не помилитися з вибором, можна скористатися списками найкращих романів від шанованих укладачів:

Top 100 Favorite Novels of Librarians - на першому місці "Гордість і упередження".

Modern Library's 100 Best Novels of the 20th Century - "Улісс".

Norwegian Book Clubs' Top 100 Works in World Literature - "Дон Кіхот".

А також 100 найкращих британських романів за версією літературних критиків світу.

Практика і ще раз практика

"Читання в транспорті навчить вас краще зосереджуватися і не звертати увагу на попутників або задуху у вагоні метро", - каже британський психіатр і письменник доктор Тейд Томпсон.

"Швидше навчитися цього допоможе регулярна практика", - пояснює він.

Коли читання перетвориться на звичку, мозку буде набагато легше включатися в процес і не відволікатися.

І тоді, хто знає, можливо, поїздка на роботу і додому стане для вас найкращим часом впродовж дня.

Источник: www.bbc.com/

Новости портала «Весь Харьков»


Темы: книги

Март
Пн Вт Ср Чт Пт Сб Вс
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
 
Архив новостей

Ми рекомендуємо

  • Рощинская — доставка воды в Харькове на сайте vodar.in.ua.

Юридичне забезпечення порталу

Адвокат
СМОРОДИНСЬКИЙ
Віктор Семенович