03.02.2017 10:30
Просмотров: 962

Живі статуї та міми їдуть з Харкова в Дніпро, щоб дізнатися переможця

Живі статуї та міми їдуть з Харкова в Дніпро, щоб дізнатися переможця

Завершився перший, «харківський» етап III Всеукраїнського Фестивалю вуличного мистецтва. Після чотирьох вік-ендів виступи продовжаться 17 лютого в Дніпрі. У Харкові з 6 січня боротьбу за призи та симпатії публіки розпочали 13 артистів з Харкова, Дніпра, Сум, Мінська. На «екваторі» фестивалю в турнірній таблиці з'явилися лідери, але передбачити переможця, як завжди на фестивалі, неможливо. При цьому всі судді відзначають високу якість образів, техніку артистів та їх вміння взаємодіяти з публікою.
Можливість виступати в розпал зими в Харкові і Дніпрі продовжує залучати як досвідчених артистів, так і новачків. Багато конкурсантів виступають на фестивалі вже не перший рік: Дмитро Макушкин з Харкова, сумчанин Дмитро Буйвал, Дмитро Кургузін з Дніпра, гість з Білорусі Олексій Стукін та багато інших. Гідними конкурентам для них стали дебютанти: харків'янин Геннадій Шевченко, сумчани Денис Чернущенко і Вікторія Римар. А Юрій Міхєєв, наприклад, заради виступів в ТРЦ «Дафі» навіть перекваліфікувався — раніше він створював живі статуї як художник по костюмах, допомагав синові — Дмитий Михееву, який став переможцем минулого фестивалю. Тепер «бандурист» 43-річного Юрія Міхєєва став новим улюбленцем публіки і найстаршим артистом на фестивалі.
«Син переконав спробувати. Звичайно, я хвилювався. Але публіка тут чудова. У мене з бандури звучить музика. Діти кілька разів починали танцювати під неї. Сьогодні дівчинка віддячила мене реверансом — це дуже приємно, — ділиться враженнями дебютант. — Перемогти ветеранів в конкурсі буде важко, але будемо боротися».
Живі статуї та міми їдуть з Харкова в Дніпро, щоб дізнатися переможця Цього року учасників розділили на дві номінації — «динамічні» й «статичні жанри», а загальний призовий фонд складе 80 000 грн. Журі оцінює артистів по 10-бальній системі і залишає коментарі та поради, як артисти — артистам.
«Всі роботи — якісно виконані, образи опрацьовані, кожен унікальний, тому порівнювати дуже складно, — зізнається одна із суддів фестивалю, актриса і режисерка театру «Прекрасні квіти» Оксана Черкашина. — Побажання для всіх — не зупинятися. Було б здорово побачити нові образи, близькі до сучасності, може, з соціальною критикою. Глядачам потрібні не тільки задоволення і розвага (хоча без цього ніяк, це ж вуличний театр), але й якісь інші смисли. Це може бути, не знаю, жива статуя політика або кіногероя — те, що швидко усіма зчитується».
Перспективу для експериментів бачить на фестивалі й ще одна представниця журі, актриса, випускниця Лондонської Міжнародної Школи перфомансу (LISPA), театральна експериментаторка, засновниця «Комедійний Майстерні», активістка анти-театру Марія Коренєва: «Хочеться їх побачити на ковзанці, в спортивному комплексі, в кафетерії, де один з них буде, наприклад, носити каву. Артисти можуть влаштовувати між собою баттли — на радість собі і глядачам. Але це вже не конкретним артистам адресовано, а, скоріше, фестивалю на майбутнє».
Постійно думати про глядача радить членкиня журі, актриса, співачка, перформерка, викладачка Харківського національного університету мистецтв імені Котляревського, режисерка театру «Майстерня-55», засновниця Школи акторської майстерності «ТЕСТО», актриса театру «СІЛЬ» Марія Бораковська:
«Артисти, які вигадали собі образ та історію, взаємодію з глядачем, виграють. Рух заради руху чіпляє тільки в перший момент. А за продуманою, вписаною в історію образу взаємодією з глядачем, хочеться спостерігати довше».
Особливу роль глядачів на третьому фестивалі відзначають й організатори — керівник оргкомітету фестивалю в Харкові, представник ІГ «День музики» Аліна Ханбабаєва вважає, що в цьому році особливо багато було бажаючих сфотографуватися з артистами. А біля деяких з них збиралися черги зі смартфонами «напоготові»: «Більшість глядачів — люди, які прийшли в ТРЦ «Дафі» за покупками. Але приємно, що є ті, хто спеціально приїжджає побачити артистів, запитує, в якій локації сьогодні працює їх «улюбленець».
Не тільки розвага, а й користь. Не тільки для відвідувачів ТРЦ «Дафі», а й для всього міста — таким бачить фестиваль його суддя, режисерка театру «ТАМіЯ» Олена Авдєєва: «У нас вуличне мистецтво, нажаль, не таке розвинене, як у решті Європи. Тим важливіше такий фестиваль, й чудово, що він проходить вже третій рік поспіль. Було добре, красиво, але хочеться, щоб новий фестиваль був ще красивішим».
Але до нового фестивалю — ще цілий рік, а III Всеукраїнський фестиваль вуличного мистецтва продовжиться у Дніпрі. О 16:00 17 лютого в ТРЦ «Дафі» (бул. Зоряний, 1-а) відбудеться відкриття дніпровського етапу. Саме там 12 березня буде підбито підсумки, визначені переможці та вручені призи.

Новости портала «Весь Харьков»


Апрель
Пн Вт Ср Чт Пт Сб Вс
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30          
 
Архив новостей

Ми рекомендуємо

  • Рощинская — доставка воды в Харькове на сайте vodar.in.ua.

Юридичне забезпечення порталу

Адвокат
СМОРОДИНСЬКИЙ
Віктор Семенович