30.12.2016 12:30
Просмотров: 1197

Майже півсотні учасників і 18 областей України: «Вертеп-фест 2017» в Харкові зібрав учасників

Майже півсотні учасників і 18 областей України: «Вертеп-фест 2017» в Харкові зібрав учасників

Майже півсотні колективів з 18 областей України впродовж двох днів в Харкові дадуть сотні вертепних вистав — такі плани Вертеп-фесту. А ще — парад учасників на головній вулиці міста, концерти та вертепи на декількох майданчиках, включаючи школи, лікарні і шпиталі, і фуд-корт на сходинках ХНАТОБ. Організатори завершили набір учасників фестивалю і зараз активно формують програму виступів на 13 і 14 січня.
Вертеп — традиційний народний театр, в активі якого є одна обов'язкова вистава — сцена Різдва. На відміну від західної європейської традиції, де його колективи були пов'язані з церквою, український вертеп завжди був вільним народним театром, де традиційний сюжет кожен раз знаходив актуальне звучання. Сьогодні в сценках Різдва поруч з традиційними ролями — царем Іродом, волхвами, ангелами і чортами діють сучасні персонажі — «беркути» або «хабарники», яким протистоять «студенти» та «волонтери». Деякі вертепи — музичні, в якихось традиційно грають діти, а в інших — пенсіонери. Деякі продовжують вікову традицію своїх сіл, інші створюють її заново в містах-мільйонерах. Все розмаїття вертепів не вмістити в два дні фестивалю, але організатори обіцяють показати все найцікавіше.
«У нас в географії — вся Україна, від Карпат до Донбасу, — зізнається координаторка колективів Ірина Гаєва. — І нам здається, що вкрай важливо сьогодні підтримувати народних ентузіастів східних областей, особливо тих, хто живе в «сірій зоні» АТО. Завдяки таким фестивалям вони можуть побачити Україну, українців з усіх куточків країни, і таким людям потім неможливо навішати проросійської локшини на вуха».
Представниками Донбасу на Вертеп-фесті будуть учасники з двох сіл Луганської області. З Врубівки до Харкова приїде дитячий хореографічний колектив «Айсберг», а село Тошківка делегувало на фестиваль «Співаючі серця», в активі яких — традиційна українська вертеп-вистава. Крім того, з Бахмута Донецької області до Харкова приїдуть учасники майстерні «Простір Ідей» зі своїм осучасненим вертеп-дійством «Даруй літа щасливі».
Особливо багато колективів на фестивалі представлятимуть Полтавщину: наприклад, дитячий релігійний вертеп-театр з села Ковалівка або знамениті «Полтавські колядники» зі своїм унікальним спектаклем «Вертеп Мазепи и Петлюри». У свою чергу колектив «Родовичи» з села Нові Санжари не осучаснює вертеп, а навпаки, дбайливо відновлює традиційне мистецтво, збираючи, записуючи і виконуючи автентичні колядки і щедрівки.
Місто-господар «Вертеп-фесту 2017» Харків, як і Харківщина в цілому, теж гідно представлені серед учасників — наприклад, свої колективи відправлять на фестиваль села Тернова і Новоселівка. Виступлять й вертеп Харківського національного університету цивільного захисту, а також колектив, створений в храмі Святого Духа при Харківському дріжджовому заводі.
Особливе місце на фестивалі займають колективи фольклорного фестивалю зимового календаря «Святовид», які виконують автентичні слобожанські колядки, меланки, жартівливі пісні, танці, обряди, ігри. Серед них: колектив «Калинонька», що веде свою історію з 1970-х років, з села Лиман Зміївського району, відомі піснярі з Киселів Первомайського району, дитячий і дорослий колективи села Шарівка, а також колектив «Горлиця», в якому беруть участь викладачі унікальною сільської школи мистецтв в селі Одноробівка та багато інших.
«Багато людей в Україні, особливо на заході, думають, що у нас в регіоні не залишилося традицій, що все втрачено. Але насправді ті переселенці, які обживали Слобожанщину, намагалися зберегти ці обряди, пісні в первозданному вигляді, і часто саме в наших селах, закритих від зовнішніх впливів, вони ближче до первісного вигляду», — вважає завідуюча лабораторією дослідження нематеріальної культури ООМЦКМ Галина Лук'янець. Правда, вертепна традиція на Харківщині майже втрачена, визнається фахівець.
Учасники ж з інших частин України, де традиція народного різдвяного театру зберігається до цих пір, також знайдуть своє місце в програмі фестіваля. У «Вертеп-фесті 2017» візьмуть участь близько 200 студентів з п'яти осередків Української Академії Лідерства в Харкові, Києві, Львові, Полтаві та Миколаєві. Традиція вертепу вивчається студентами в рамках унікальної програми неформальної освіти. Студенти вивчають витоки української ідентичності, і важлива частина цих витоків — обрядові традиції народу. Через студентів ця ідентичність транслюється зовні — вертеп академії вже виступав в Кабінеті Міністрів України та Адміністрації Президента України, а після «Вертеп-фесту 2017» студенти поїдуть з виступами в Слов'янськ і Краматорськ, а потім — в свої рідні міста і села.
«Ми починаємо в цьому році з участі в харківському фестивалі, тому що Харків має особливу потребу в поширенні української ідентичності та українських традицій. Й ще більше місто потребує молоді, яка цим щиро цікавиться й надихається», — пояснює менеджер харківського осередку Академії Ірина Тулякова.
Організатори фестивалю, які переконали десятки колективів з усієї країни в тому, що їм необхідно показати своє мистецтво в Харкові, своїх справжніх завдань не приховують. На їхню думку, відродження вертепної традиції в Харкові жителям міста не тільки цікаво, а й необхідно.
«Вертеп — це не тільки інсценування біблійної історії, а й гумор, сатира, осмислення дійсності. Століття тому на сцені з'ясовували стосунки лях, москаль і козак, сьогодні їх замінили сучасні, знайомі всім персонажі, — пояснює співкоординатор фестивалю Олена Рофе-Бекетова. — Вертеп не тільки розважає публіку, але показує, що українці мають одні на всіх проблеми, сподівання й радощі. І, звичайно, неймовірний творчий потенціал — як у найдальших селах, так і в багатолюдних містах».
Основна програма фестивалю:
ВЕРТЕП-ПАРАД: 13 cічня 13:00 — 14:00
яскраві колони пройдуть назустріч одна одній з площі Свободи та площі Конституції
ВИСТУПИ ВЕРТЕПІВ:
13 cічня 14:00 — 19:00

  • Великий концерт перед ХНАТОБ ім. М.В. Лисенка,
  • Майданчик біля пам'ятника Т.Г. Шевченко,
  • Храм Іоанна Богослова (вул. Велика Панасівська /колишня Котлова/, 105а),
  • Медичні й державні установи міста
  • Торгові центри, супермаркети

 14 січня 12:00 - 18:00: продовження концерту перед ХАТОБ ім. Н.В. Лисенко
ФЕСТИВАЛЬ ЇЖІ Лукфест: 13 і 14 січня 15:00 — 18:00: гарячі слобожанські страви
Майданчик поряд з ХНАТОБ ім. М.В. Лисенка (програма формується)
Фестиваль волонтерський і забезпечується за рахунок благодійних пожертвувань різних людей і організацій. Долучитися до фінансової підтримки проекту можна, зробивши благодійний внесок на рахунок БФ «Харків з тобою» з поміткою «На Вертеп-фест»:
р / р 26007052344899 ХарківГРУ ПриватБанк,
МФО 351533
або 5169330505456217 (Андрій Шейнин), ПриватБанк
Гаряча лінія організаційного комітету: +38 066 823 999 2 або +38 097 630 73 76

Новости портала «Весь Харьков»


Апрель
Пн Вт Ср Чт Пт Сб Вс
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30          
 
Архив новостей

Ми рекомендуємо

  • Рощинская — доставка воды в Харькове на сайте vodar.in.ua.

Юридичне забезпечення порталу

Адвокат
СМОРОДИНСЬКИЙ
Віктор Семенович