21.09.2021 08:04
Просмотров: 724

Рекорд у Валках: 375 людей одночасно засвистіли у свищик

Рекорд у Валках: 375 людей одночасно засвистіли у свищик

Старовинна дитяча забавка допомогла встановити рекорд у Валках Харківської області, який було зафіксовано у національному реєстрі рекордів України – наймасовіший пересвист на глиняних звукових іграшках.

Подія була присвячена 375-річчю Дня заснування міста Валки, і підготовка до неї почалася заздалегідь. Таким чином громада намагається надати автентичній дитячій забавці – валківському свищику, який протягом століть виробляли місцеві гончарі, нового сенсу, нового наповнення. Організатором рекорду стала Валківська школа мистецтв, де не тільки «реанімували» старовинну традицію виготовлення свищика, але й домоглись, що її внесли до Національного переліку елементів нематеріальної культурної спадщини.

«Три місяці знадобилося, щоб виготовити 400 глиняних забавок-свищиків: над ними працювали шість викладачів та випускників Валківської школи мистецтв, – розповідає директор школи Ольга Тимошенко. – Хтось зробив більше, хтось – менше, але найбільше свищиків виготовила викладачка нашої школи Ірина Кнюкшта – 132 штуки».

Рекорд у Валках: 375 людей одночасно засвистіли у свищик

Свищики готували три місяці. Фото зі сторінкі у Factbook Ольги Тимошенко

Водночас ішли організаційні роботи: потрібно було вести перемовини з реєстраторами рекорду, реєструвати людей, які візьмуть участь у встановленні рекорду, розбивати їх на групи.

16 вересня на головній площі Валок зібрались учасники події. З них сформували групи, кожну відвели на промарковане заздалегідь місце, роздали свищики. Реєстратор пройшла та перерахувала кожного. Зі сцени було об’явлено про початок, і маленька дівчинка на сцені першою подала сигнал – засвистіла в свищик. Цей звук підхопили всі учасники – на різні голоси свищики свистіли десь хвилину-півтори. Після встановлення рекорду кожний учасник забрав свого свищика собі на пам’ять.

Рекорд у Валках: 375 людей одночасно засвистіли у свищик

Є рекорд! Фото: зі сторінкі у Factbook Ольги Тимошенко

«Ми не мали за мету встановити рекорд за тривалістю звуку, тільки за кількістю учасників, – говорить Ольга Тимошенко. – Серед них були не тільки жителі Валок, але й ті, хто, як кажуть, «валківчани в душі» – незалежно від місця проживання. І річ тут не в рекорді самому по собі, хоча це теж важливо, і не в децибелах; я сподіваюсь, що цей захід згуртував людей, викликав почуття єдності громади, і особисто мене радує те, що все це відбулося навколо нашої культурної спадщини – валківського свищика».

Источник: slk.kh.ua

Автор: Інна Можейко

Новости портала «Весь Харьков»


Читайте ещё:

15.07.2022 00:07    1057
Апрель
Пн Вт Ср Чт Пт Сб Вс
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30          
 
Архив новостей

Ми рекомендуємо

  • Рощинская — доставка воды в Харькове на сайте vodar.in.ua.

Юридичне забезпечення порталу

Адвокат
СМОРОДИНСЬКИЙ
Віктор Семенович