22.10.2019 10:43
Просмотров: 1369

У Харкові відкрили музей еко-плакату "4-й Блок" з анімацією та доповненою реальністю

У п’ятницю, 18 жовтня, в Харківській державній академії дизайну та мистецтв розпочав роботу Музей-Архів-Лабораторія еко-плакату "4-й Блок". Основою для експозиції послужила велика колекція арт-об’єктів на екологічну, соціальну та культурну тематику, яку збирали протягом 28 років. Деякі з них отримали нове життя завдяки використанню анімації та доповненої реальності, розроблених студентами ХДАДМ.

У Харкові відкрили музей еко-плакату 4-й Блок з анімацією та доповненою реальністю Експонати, серед яких плакати та графічні роботи, акумулювалися в межах десяти міжнародних трієнале еко-плакату "4-й Блок". Трієнале проходить в Харкові кожні три роки, починаючи з 1991-го. За цей час організаторам вдалося зібрати понад 10 тисяч робіт із 56 країн. Вони підіймають питання забруднення навколишнього середовища, глобального потепління, антиядерну та антивоєнну проблематику тощо. Відтепер частина з цих робіт постійно демонструватиметься в музеї "4-й Блок" в Харківській державній академії дизайну та мистецтв (ХДАДМ) за адресою вул. Мистецтв, 11. Реалізація проєкту стала можливою завдяки підтримці Українського культурного фонду.

"Відкриття музею "4-й Блок" – важлива подія не тільки для Харкова, але і для всієї України, – переконаний засновник "4-го Блоку", один із ліквідаторів аварії на ЧАЕС, професор ХДАДМ Олег Векленко. – По-перше, це можливість зберегти для майбутніх поколінь розвиток екологічної думки, адже ці плакати цінні не лише як дизайнерський об’єкт, а й як соціальне висловлювання. По-друге, такого взагалі ніде немає, щоб одночасно поєднувалися музей, архів та лабораторія. У музеї студенти мають можливість займатися наукою, вивчати сучасні види плакатів. Декілька кандидатських дисертацій вже були захищені на основі матеріалів із цієї колекції".

Під керівництвом завідувача кафедри мультимедійного дизайну ХДАДМ Михайла Опалєва студенти вишу розробили до деяких робіт анімацію та доповнену реальність (VR). Основою для VR стали арт-об'єкти авторства британського графіка українського походження Пола Пітера Піча, художників та графічних дизайнерів Божени Корської (Польща), Іштвана Ороса (Угорщина), Ільдара Яхіна та Ярослава Даниліва (обидва – Україна). Щоб побачити доповнену реальність, потрібно відсканувати гаджетом на основі iOS або Android QR-код, встановити по ньому додаток Artivive і навести камеру на одну з робіт.

У Харкові відкрили музей еко-плакату 4-й Блок з анімацією та доповненою реальністю

"Ми почали експериментувати з VR на початку минулого навчального року, – розповідає Михайло Опалєв. – Коли знадобилося це зробити, у нас було обмаль часу і не було необхідного ресурсу: всі старші курси, які володіли цими технологіями, були зайняті іншими справами. Ми прийняли вольове рішення дати цю роботу студентам і студенткам другого курсу під час літньої практики. За два тижні вони оперативно зробили кожен по проєкту".

Студентам була поставлена задача "оживити" роботи авторів та при цьому зберегти їх первинний меседж. Одна з виконавиць проєкту, студентка 2 курсу ХДАДМ Марія Ізбаш, працювала над графікою художника та викладача вишу Ільдара Яхіна.

"Нам запропонували ці роботи, і кожен вибирав ту, яка йому ближче, – запевняє Марія Ізбаш. – Основним завданням було зробити анімацію такою ж тонкою й витонченою, як і графіка Ільдара Яхіна. Ми не додавали жодних сторонніх елементів, тому що не хотіли зіпсувати ідеї автора. Нашим завданням було лише "оживити" їх, щоб відвідувач ще більше відчув атмосферу його робіт".

Для самого митця ідея застосування сучасних технологій до його творів стала приємною несподіванкою.

"Наприкінці 90-х – на початку нульових я робив ілюстрації для збірки віршів відомого українського поета Івана Андрусяка, – згадує Ільдар Яхін, – Віршований текст неможливо візуально інтерпретувати буквально, тому видавець дозволив мені висловити своє бачення. Приємно, що мої роботи стали в нагоді молоді".

У Харкові відкрили музей еко-плакату 4-й Блок з анімацією та доповненою реальністю

У подальшому в музеї планують влаштовувати виставки з конкретною тематикою і концепцією, поступово демонструючи відвідувачам величезний архів своєї колекції. Крім того, не виключають, що покажуть роботи з анімацією та VR закордоном.

Музей "4-й Блок" (Харків, вул. Мистецтв, 11) відкритий для відвідувачів з понеділка по п'ятницю з 11:00 до 16:00. Вхід вільний.

Сайт триєнале та музею “4-й Блок”

Фото: Сергій Козлов / KHARKIV Today

Новости портала «Весь Харьков»


Апрель
Пн Вт Ср Чт Пт Сб Вс
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30          
 
Архив новостей

Ми рекомендуємо

  • Рощинская — доставка воды в Харькове на сайте vodar.in.ua.

Юридичне забезпечення порталу

Адвокат
СМОРОДИНСЬКИЙ
Віктор Семенович