03.12.2019 09:03
Просмотров: 1237

Через супутники STARLINK Ілона Маска науковці не зможуть вивчати космос

Через супутники STARLINK Ілона Маска науковці не зможуть вивчати космос

Приватна космічна компанія Ілона Маска SpaceX хоче створити супутникове сузір'я Starlink, мета якого – дешевий інтернет для будь-якої точки Землі. У зв'язку з цим астрономи побоюються, що такі скупчення супутників погіршать спостереження за космічними об’єктами, наповнюючи небо неминучими смугами світла.

Про це повідомляє The New York Times.

Раніше супутники не були проблемою: ще десятиліття тому виведення одного супутника на орбіту був дуже дорогим. Але багаторазові Falcon 9 істотно знизили вартість відправки вантажів у космос, та й самі супутники стали досить мініатюрними, їх можна відправляти великими партіями. Тому одна компанія, така як SpaceX, цілком може заполонити найближчий космос тисячами апаратів.

Запланований обсяг мережі супутників збільшиться з 12 000 до більш як 40 000 штук, як показали документи, які компанія надала Міжнародному союзу зв'язку в минулому місяці. Це у 20 разів більше, ніж загальна кількість працюючих супутників, що знаходяться зараз на орбіті.

Моделювання показало, що початкова версія Starlink з 12 тисячами супутників зробить майбутній Великий синоптичний оглядовий телескоп – проєкт вартістю в $1 мільярд – непридатним для використання у 20% випадків, пише видання.

Дослідники оновлюють свої розрахунки, щоб побачити, як на них вплинув новий план компанії збільшити кількість супутників втричі. SpaceX, зі свого боку, заявила, що буде працювати з астрономами, щоб зменшити блиск супутників: висловлювалася пропозиція фарбувати їх в чорний колір, проте це не вплине на сонячні батареї, які та дають більшу частину відблисків.

Мегасузірʼя супутників змінять небо і для широкої публіки. Після завершення роботи на нічному небі буде в чотири-п'ять разів більше супутників Starlink, ніж видимих зірок. Фактично, з деяких місць Землі буде видно 500 супутників одночасно, згідно з розрахунками астронома Алекса Паркера.

Источник: prm.ua

Новости портала «Весь Харьков»


Темы: космос, США

Читайте ещё:

Апрель
Пн Вт Ср Чт Пт Сб Вс
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30          
 
Архив новостей

Ми рекомендуємо

  • Рощинская — доставка воды в Харькове на сайте vodar.in.ua.

Юридичне забезпечення порталу

Адвокат
СМОРОДИНСЬКИЙ
Віктор Семенович