16.04.2019 07:11
Просмотров: 1149

Харківський інститут отримав дозвіл на завезення ядерного палива

Харківський інститут отримав дозвіл на завезення ядерного палива

Державна інспекція ядерного регулювання видала Національному науковому центру "Харківський фізико-технічний інститут" окремий дозвіл на перше завезення ядерного палива

Про це Depo.Харків повідомили у прес-службі Держінспекції ядерного регулювання.

За даними відомства, 12 квітня інспекція видала ННЦ "Харківський фізико-технічний інститут" окремий дозвіл на перше завезення ядерного палива для ядерної підкритичної установки "Джерело нейтронів, засноване на підкритичній збірці, що керується лінійним прискорювачем електронів" (ЯПУ "Джерело нейтронів").

Зазначений дозвіл є першим із трьох передбачених умовами ліцензії, що була видана на право провадження діяльності з будівництва та введення в експлуатацію установки.

Рішення про видачу дозволу було ухвалено після позитивних результатів оцінки заявних документів та інспекційного обстеження ХФТІ, проведеного в березні 2019 року.

Довідка Depo.Харків. Співпраця України і США з будівництва дослідної ядерної установки "Джерело нейтронів" почалася в 2010 році. Техніко-економічне обґрунтування будівництва установки затвердили в 2012, проект - у травні 2013, після чого розпочалося будівництво.

Створення установки профінансував уряд США (на понад 70 млн дол.) в обмін на вивезення з території України всіх запасів високозбагаченого урану. Установка включає в себе: підкритичну збірку, нейтрон-виробляючу мішень, лінійний прискорювач електронів з каналом транспортування пучка електронів, джерело холодних нейтронів, експериментальні нейтронні канали для ядерно-фізичних досліджень, системи технічного забезпечення роботи установки.

Після введення в експлуатацію ядерної установки, США протягом двох років будуть фінансувати витрати на утримання установки, проведення досліджень і експериментів. Також частина грошей піде на зарплати науковцям.

Источник: kh.depo.ua

Новости портала «Весь Харьков»


Темы: харьков

Читайте ещё:

Март
Пн Вт Ср Чт Пт Сб Вс
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
 
Архив новостей

Ми рекомендуємо

  • Рощинская — доставка воды в Харькове на сайте vodar.in.ua.

Юридичне забезпечення порталу

Адвокат
СМОРОДИНСЬКИЙ
Віктор Семенович