20.11.2020 09:50
Просмотров: 891

“Не треба вигадувати велосипед”: думки експертів про ідею Шкарлета розпочинати навчання з 5 років

“Не треба вигадувати велосипед”: думки експертів про ідею Шкарлета розпочинати навчання з 5 років

Відомі освітні експерти поділилися міркуваннями на тему початку навчання дітей з раннього віку.

Нещодавня заява т.в.о. міністра освіти і науки України Сергія Шкарлета про ідею зменшення шкільного віку викликала в освітян бурхливу реакцію. Нагадаємо, очільник МОН заявив, що Міносвіти розглядає можливість розпочинати навчання з 5-ти років.

Чи варто дітям йти до школи в такому ранньому віці – думками з цього приводу поділилися ексміністерка освіти і науки Ганна Новосад, ексрадниця Міносвіти Іванна Коберник, голова НАЗЯВО Сергій Квіт та телеведуча Марічка Падалко.

Так, на думку Ганни Новосад, замість того, аби виконувати Закон “Про освіту”, що включає 12-річну середню освіту, Сергій Шкарлет намагається “винайти велосипед, який точно не їхатиме”.

Закон чітко визначає структуру школи європейського рівня, її тривалість і три рівні шкільної освіти: початкова, базова і старша профільна. Тож замість того, аби виконувати закон, очільник МОН намагається перевести дітей на навчання з 5 років, що вважає неправильним. Дитина має йти до школи лише в 6-7 років. Бо це найкращий період її психофізичного розвитку, говорить Новосад:

Пан Шкарлет заявляє, що у світі є практики навчання дітей із п’ятирічного віку. Вони, безумовно, є, але не в школі, а в закладах дошкільної освіти. Які, як правило, в багатьох країнах ЄС обов’язкові.

Розкритикувала ідею п’ятирічки й Іванна Коберник, співзасновниця громадських організацій “Смарт освіта” і “Батьківський контроль”. На її переконання, діти мають йти до школи в тому віці, до якого пристосовані шкільна програма, середовище та вчителі. До того ж перехід на п’ятирічку потребує комплексного підходу: перенавчання вчителів, інших програм та обладнання: ігор та іграшок у школі, інших приміщень, бо п’ятирічні діти повинні спати вдень:

Є країни, які починають обов’язкову освіту раніше 6 років, але програма враховує вікові особливості дітей: до шести років провідна діяльність – гра. Але у всіх успішних освітніх системах діти вчаться в школі до 18 років мінімум.

Підтримує думку експертів й Сергій Квіт, голова Національного агенства із забезпечення якості вищої освіти. Він вважає, що немає сенсу прив’язувати шкільну освіту до 5-річного віку, бо саме батьки мають вирішувати, в якому віці їхня дитина повинна йти до школи. Сергій Квіт також упевнений, що альтернативи 12-річній школі поки немає.

А от відома українська телеведуча Марічка Падалко, на відміну від інших, підтримує 12-річну освіту й початок навчання з 5 років, однак за умови, що заняття відповідатимуть психічному стану дитини. Світ змінюється, то ж і освіта має змінюватися також, переконана вона. Телеведуча поскаржилася на шкільну програму і додала, що діти повинні мати час на саморозвиток, пізнання себе та світу, а не сидіти до ночі над застарілими підручниками.

сточник: dialogs.org.ua/

Новости портала «Весь Харьков»


Темы: школа

Читайте ещё:

Апрель
Пн Вт Ср Чт Пт Сб Вс
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30          
 
Архив новостей

Ми рекомендуємо

  • Рощинская — доставка воды в Харькове на сайте vodar.in.ua.

Юридичне забезпечення порталу

Адвокат
СМОРОДИНСЬКИЙ
Віктор Семенович