17.11.2019 10:32
Просмотров: 1172

Новий матеріал б'є рекорди по перетворенню тепла в електрику

Новий матеріал бє рекорди по перетворенню тепла в електрику

Матеріал нового типу, створений австрійськими вченими, використовує різницю температур для продукування електричного струму. Винахід відкриває дорогу до виготовлення енергонезалежних сенсорів і навіть невеликих процесорів.

Термоелектричні матеріали перетворюють тепло в електроенергію в результаті ефекту Зеєбека: якщо між двома кінцями такого матеріалу є різниця в температурі, виникає електрична напруга. Обсяг електричної енергії, яка виробляється таким чином, вимірюється в показники добротності, або ZT: чим він вищий, тим краще термоелектричні властивості.

«Хороший термоелектричний матеріал повинен в достатній мірі демонструвати ефект Зеєбека і відповідати двом важливим вимогам, які складно примирити в одному матеріалі, - пояснив професор Ернст Бауер. - З одного боку, він повинен проводити електрику якнайкраще; з іншого - він повинен проводити тепло якомога гірше. Це непросто, оскільки електро- і теплопровідність зазвичай йдуть рука об руку ».

До сих пір найвищим показником ZT було значення близько 2,5 - 2,8. Вчені з Технічного університету Відня розробили абсолютно новий матеріал з добротністю 5-6. Це тонкий шар заліза, ванадію, вольфраму і алюмінію на кристалі кремнію. Новий матеріал виявився настільки ефективним, що його можна використовувати для живлення сенсорів або навіть невеликих комп'ютерних процесорів, тобто він ідеально підходить для інтернет пристроїв.

Така «батарейка» зробить їх дешевше і компактніше, адже додаткових акумуляторів або підведення живлення не потрібно - вони самі будуть генерувати достатньо електроенергії за рахунок різниці температур.

Источник: elektrovesti.net

Новости портала «Весь Харьков»


Читайте ещё:

Март
Пн Вт Ср Чт Пт Сб Вс
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
 
Архив новостей

Ми рекомендуємо

  • Рощинская — доставка воды в Харькове на сайте vodar.in.ua.

Юридичне забезпечення порталу

Адвокат
СМОРОДИНСЬКИЙ
Віктор Семенович