11.09.2021 00:15
Просмотров: 1072

Погода в Харькове подробно

Сегодня 11 сентября, суббота

Тепла погода, яка радувала мешканців Харківської області протягом цього тижня - це зовсім не "бабине літо", а просто продовження літа. Коли настане справжня осінь, та чи чекати цього року "бабиного літа" - розповіли в Харківському гідрометцентрі. (Під прогнозом)

Погода в Харькове подробно

Погода в Харькове подробно

Погода в Харькове подробно

Погода в Харькове подробно

Літня погода

Бабине літо — це період теплої та сухої погоди восени пов'язаний зі стійким антициклоном. Як розповідають в Українському гідрометцентрі, бабине літо може настати у жовтні чи навіть листопаді, причому доволі часто воно спостерігається декілька разів впродовж осіннього сезону.

Тепла ясна погода, яка спостерігається на Харківщині протягом останнього тижня - це ще не бабине літо, а просто продовження літа. Про це "Слобідському краю" розповіла завідувачка сектором метеорологічних прогнозів регіонального гідрометцентру Євгенія Ляшенко. Адже справжньої осені на Харківщині ще не було.

- На початку вересня, 2-3 вересня у нас настала прохолодна погода. Утім, температури не вийшли за межі норми. Максимальна температуру вдень була десь +17-18 градусів. А нічні температури були досить низькими. 8 вересня в Ізюмі вночі було навіть 0 градусів. Після цього температура почала рости. Уже 10 вересня середньодобова температура встановилася +15 градусів, це вважається літом, - говорить синоптик.

Тепла погода протримається на Харківщині ще до 19 вересня. У середу, 15 числа, денні температури будуть сягати 24-27 градусів. З 16 вересня температура повітря понизиться до 18-20 градусів. А з 19 вересня може початися похолодання.

За словами Євгенії Ляшенко, осінньою погода вважається, коли протягом кількох днів середньодобова температура не перевищує 15 градусів. Бабиному літу мають передувати дощі, грози і стійка мокра погода. Після цього може настати потепління, і таких хвиль за осінь може бути декілька. Зазвичай, перше бабине літо (так зване "молоде") приходить у жовтні, а останнє може відмічатись аж у листопаді, перед настанням морозів.

Якою була осінь минулих років

Кожного року осінь на Харківщині відбувається по-різному, і бабине літо приходить то в жовтні, то в листопаді.

2018 року осінь на Харківщині настала 23 вересня. Народні синоптики сповіщали, що бабиного літа не буде взагалі, але все ж, потепління прийшло. За даними Харківського гідрометцентру, бабине літо тривало майже два тижні - з 6 по 21 жовтня, були теплі сонячні дні, а денна температура повітря сягала 24 градусів.

2019 року бабине літо порадувало мешканців Харківщини двічі. Тепла погода трималася до 17 вересня, а з 18 вересня в область прийшла осінь. Середньодобова температура впала до +7 +8 градусів. Але у жовтні прийшло бабине літо. Тепла погода без опадів тривала з 9 по 21 жовтня, а 19 жовтня в регіоні було 18-23 градуси тепла вдень і 4-9 градусів тепла вночі.

- Це було класичне бабине літо. На початку жовтня було холодно (+5), дощі і грози, і посилення вітру, а потім цілу декаду була дуже тепла погода, - розповідає Євгенія Ляшенко.

У той же час, у жовтні 2019-го вночі та вранці місцями по області спостерігався сильний туман, видимість 200—500 метрів. 27 жовтня в області різко похолодало: температура вночі опустилося до 1 градуса морозу, вдень від 5 до 10 градусів тепла. Друге бабине літо прийшло на Харківщину 4 листопада: нічні морози відступили — від 0 до +5 градусів, а вдень температура повітря прогрілося до 8-13 градусів тепла.

А от минулого, 2020 року, літо тривало на Харківщині аж до 15 жовтня. Стояла надзвичайно тепла для цього періоду погода, відмічає Євгенія Ляшенко. Середні температури були +15 градусів і вище. В середині вересня ночі хоч і стали прохолоднішими, але вдень було тепло, навіть спекотно. Нічна температура повітря коливалася від +4° до + 9° тепла, а вдень підвищувалася від + 22° до +29°. Тільки 19 жовтня прийшла осінь. А 13 листопада різко прийшла зима.

Источники: gismeteo.ua, slk.kh.ua

Новости портала «Весь Харьков»


Темы: погода

Читайте ещё:

Апрель
Пн Вт Ср Чт Пт Сб Вс
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30          
 
Архив новостей

Ми рекомендуємо

  • Рощинская — доставка воды в Харькове на сайте vodar.in.ua.

Юридичне забезпечення порталу

Адвокат
СМОРОДИНСЬКИЙ
Віктор Семенович