07.09.2020 14:55
Просмотров: 1210

У Харкові виготовили унікальний агрегат для міжнародного космічного супутника

У Харкові виготовили унікальний агрегат для міжнародного космічного супутника

За відомостями прес-служби, компанія FED (АТ "ФЕД") та Центр Технічної Фізики (ЦТФ) Державного аерокосмічного університету ім. М.Є. Жуковского "ХАІ" вперше у світі розробили та виготовили унікальний агрегат для телекомунікаційного супутника – терморегулюючий гідроакумулятор (ТГА). Замовник – компанія Thales Alenia Space (Франція).  

Виріб буде встановлено на супутнику ЅЕЅ-17, який забезпечить телекомунікаційний зв'язок на геостаціонарній орбіті (36000 км). ЅЕЅ-17 – міжнародний проект, у якому задіяні компанії з США, країн Євросоюзу та України.

ТГА використовується для температурної стабілізації елементів (корисного навантаження) супутника.

"Цей агрегат – українське ноу-хау, number one в світі. ТГА ми відвантажили навесні цього року і зараз він вже змонтований на супутнику. Запуск супутника планується в першому кварталі 2021 року. На даний час компанією FED буде виготовлено два ТГА. Підсумкова загальна вартість контракту – 5 млн доларів. У цьому році компанія Thales Alenia Space знову оголосила тендер на виготовлення агрегатів для космічних апаратів. Ми вже надіслали свою тендерну пропозицію. Будемо змагатися з європейцями і американцями", - зазначив голова правління компанії FED Віктор Попов.

У Харкові виготовили унікальний агрегат для міжнародного космічного супутника

На фото: Віктор Попов

Нагадаємо, що у листопаді 2015 року компанія FED перемогла в тендері компанії Thales Alenia Space на розробку і постачання теплообмінника для телекомунікаційного супутника. Реалізація проекту почалася в 2016 році. Попов зазначив, що виготовлення ТГА є прикладом комерціалізації наукових розробок.

Довідка Depo.Харків. У супутнику працюють комп'ютери, випромінювачі і багато інших систем, що виділяють тепло. Розроблена харківськими вченими система акумулює тепло і передає на теплообмінники, які потім випромінюють його в космос.

Источник: kh.depo.ua/

Новости портала «Весь Харьков»


Темы: наука

Апрель
Пн Вт Ср Чт Пт Сб Вс
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30          
 
Архив новостей

Ми рекомендуємо

  • Рощинская — доставка воды в Харькове на сайте vodar.in.ua.

Юридичне забезпечення порталу

Адвокат
СМОРОДИНСЬКИЙ
Віктор Семенович