12.10.2021 23:54
Просмотров: 772

Учені зафіксували в Чумацькому Шляху радіохвилі невідомого походження

Учені зафіксували в Чумацькому Шляху радіохвилі невідомого походження

Космічні експерти виявили радіохвилі, які виходять з центру галактики Чумацький Шлях. Згідно з новим дослідженням, енергетичний сигнал не схожий на жодне з раніше вивчених явищ і може вказувати на ще невідомий зоряний обʼєкт, який є його джерелом.

Про це повідомляє CNN.

«Яскравість обʼєкта різко змінюється, а сигнал вмикається і вимикається, мабуть, випадковим чином», — сказав Цзітенг Ван, провідний автор нового дослідження і докторант Школи фізики Сіднейського університету.

«Найдивнішою властивістю цього нового сигналу є те, що він має дуже високу поляризацію. Це означає, що його світло коливається тільки в одному напрямку, але цей напрямок із часом змінюється», — зазначили науковці.

Сигнал назвали на честь його координат у нічному небі — ASKAP J173608.2-321635.

Команда спочатку думала, що це може бути пульсар — дуже щільний тип нейтронної зірки, що швидко обертається, або тип зірки, яка випромінює величезні спалахи. Однак зафіксовані сигнали від цього нового джерела не відповідають тому, що астрономи очікують від цих типів зірок.

«Цей обʼєкт унікальний тим, що спочатку був невидимим, потім став яскравим, потім зник, а потім знову зʼявився. Така поведінка була незвичайною», — сказала співавторка дослідження Тара Мерфі, професор Сіднейського інституту астрономії.

Спочатку обʼєкт був помічений під час огляду неба за допомогою радіотелескопа Радіоастрономічної обсерваторії в Західній Австралії — він має 36 тарілок, що працюють разом як один телескоп. Подальші спостереження проводили за допомогою радіотелескопа в Новому Південному Уельсі та телескопа Південноафриканської радіоастрономічної обсерваторії, однак в останньому випадку телескоп не зміг виявити джерело радіохвиль.

«Потім ми спробували більш чутливий радіотелескоп MeerKAT у Південній Африці. Оскільки сигнал переривався, ми спостерігали його протягом 15 хвилин кожні кілька тижнів, сподіваючись, що зафіксуємо його знову. На щастя, сигнал повернувся, але ми виявили, що поведінка джерела різко змінилась — джерело зникло за один день, хоча в наших попередніх спостереженнях це тривало кілька тижнів», — сказала Мерфі та додала, що більш потужні телескопи можуть допомогти розгадати загадку.

  • Астрономи виявили в галактиці Чумацький Шлях скупчення з понад 100 чорних дір. Їхня кількість виявилася приблизно втричі більшою, ніж очікувалося, виходячи з кількості зірок у скупченні. Це означає, що понад 20% загальної маси скупчення припадає на чорні діри, кожна з яких приблизно у 20 разів масивніша за Сонце. Ці чорні діри утворилися при вибухах наднових у кінці життя масивних зірок, коли скупчення було ще дуже молодим.

Источник:

Новости портала «Весь Харьков»


Темы: космос

Март
Пн Вт Ср Чт Пт Сб Вс
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
 
Архив новостей

Ми рекомендуємо

  • Рощинская — доставка воды в Харькове на сайте vodar.in.ua.

Юридичне забезпечення порталу

Адвокат
СМОРОДИНСЬКИЙ
Віктор Семенович