07.09.2019 08:00
Просмотров: 1067

З ознаками ритуального поховання: археологи розкопали рештки людини віком 6 тис. років

З ознаками ритуального поховання: археологи розкопали рештки людини віком 6 тис. років

Науковці припускають: людина була похована під час ритуалу – про це свідчить розташування кісток

На Рівненщині знайшли рештки людини, похованої близько 6 тисяч років тому. За попередніми дослідженнями археологів, скелет належить жінці похилого віку. Людські рештки виявили на території давньоруського городища, де тисячі років тому було поселення. У скелета деформований, подовжений череп. На місці знахідки побували журналісти "5 каналу".

Людський череп та кістки. Унікальне поховання волино-люблінської культури, мідного віку, відкопали рівненські археологи. Орієнтовно цим людським решткам 6 тисяч років.

"Орієнтовно це жінка, але однозначно я казати не буду. Вигин щелепи у чоловіків має більш прямий кут, а у жінок більш тупий. Тут тупий. І, власне, ось ця бедрова кістка, що у таз іде, у жінок вона має більш до прямого кута нахил", – пояснює Олексій Войтюк, керівник археологічної експедиції.

Усе це знайшли у селищі Гоща на місці давнього городища, на глибині пів метра.

"Ми знімали знову шар ґрунту і несподівано, не було зовсім ніяких матеріалів, і тут наткнулись на кістки. Спочатку виявили череп та ребро. А далі почали розчищати і виявили повністю увесь кістяк", – розповів Віталій Тимощук, молодший науковий співробітник Рівненського обласного краєзнавчого музею.

Науковці припускають: людина була похована під час ритуалу – про це свідчить розташування кісток. Кажуть, у ті часи цвинтарів не було, тож хоронили біля поселень, на місці вигорілого вогнища.

"Він лежав у позі ембріона. Тобто ось рука, нога і голіностоп. Він теж лишився непоруйнований. Через деякий час його спеціально руйнують (кістяк – ред.), частину померлого, від пояса і донизу, перекладають сюди. Це ритуально вони робили, щоб мертвий не шкодив живим", – пояснює Олексій Войтюк.

Поховання унікальне, адже збереглося у такому вигляді, яким було 6 тисяч років тому. Також фахівців вразив деформований череп – він трохи видовжений.

"У нас зазвичай потилиця більш пряма, а тут вона витягнута. Вони могли робити це штучно, щоб наблизити себе до богів. Деформують спеціально з дитинства, починають накладати джгути, і він уже так росте", – розповідає керівник археологічної експедиції.

На цьому місці розкопки тривають уже другий рік. Торік археологи відкопали житло бронзового віку і господарські ями, залишки кераміки та кременю. Цьогоріч розкопки тривають уже тиждень. За цей час знайшли й інші речі.

"В перегородці валу були знайдені рештки кераміки Київської Русі. Був знайдений ножик, різні осколки Другої світової. Була навіть знайдена одна куля", – розповів археолог Олег Семеляк.

Артефакти досліджуватимуть в Інституті археології, а потім передадуть до Рівненського краєзнавчого музею.

Источник: 5.ua

Автор: Сніжана Юр'єва, "5 канал"

Новости портала «Весь Харьков»


Читайте ещё:

15.07.2022 08:44    933
Апрель
Пн Вт Ср Чт Пт Сб Вс
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30          
 
Архив новостей

Ми рекомендуємо

  • Рощинская — доставка воды в Харькове на сайте vodar.in.ua.

Юридичне забезпечення порталу

Адвокат
СМОРОДИНСЬКИЙ
Віктор Семенович