19.05.2019 07:27
Просмотров: 968

"1944. Крим. Депортація": у Києві відбулася прем'єра фільму про трагедію кримськотатарського народу – ВІДЕО

1944. Крим. Депортація: у Києві відбулася премєра фільму про трагедію кримськотатарського народу – ВІДЕО

Всі ті, хто побачить цей фільм, зрозуміє, чому кримські татари зайняли проукраїнську позицію, вважає заступник міністра інформаційної політики Еміне Джапарова

75-ті роковини геноциду кримськотатарського народу. Саме 18 травня 1944 року розпочалася операція із депортації кримських татар. Основана її хвиля тривала два дні і завершилася 20-го травня. Офіційно причиною депортації – назвали буцімто встановлену співпрацю кримських татар із нацистською Німеччиною під час Другої світової війни. У столиці відбулася прем'єра документального фільму "1944. Крим. Депортація". В основу картини лягли три історії депортованих кримських татар. Бачила фільм Евеліна Михайленко.

"Нас розбудили та вивели на вулицю в нічних сорочках. Ми тремтіли", – це кадри з документального фільму "1944. Крим. Депортація".

Коли у двері постукали, Хатідже Куртасановій було лише 12 років. Її та ще п'ятьох дітей в родині розлучили з батьками. А через півроку в живих залишилася лише вона та ще одна сестра. Це одна з трьох історій очевидців депортації 1944 року, що увійшла в документальний фільм. Його режисери – Фатіма Осман та Юнус Паша.

Фатіма Осман розповідає: "Коли я прослуховувала відзнятий матеріал за однією з героїнь, разів 20 я не могла ні розмовляти, ні спати. Нічого. Тому що це 20 разів мінімум тебе дуже торкає".

Режисерка картини Фатіма Осман також із родини депортованих. Вони повернулися з Узбекистану на історичну батьківщину лише 1986-го.

"Дитиною, коли я ще навчалася в школі. Я втратила своїх бабусь та дідусів – і не змогла записати з ними інтерв'ю та не змогла записати їх історію депортації. Мабуть, цей фільм – це данина усім тим загиблим у часи депортації та часи на засланні.

Впродовж документальної стрічки на екрані з'являються й анімовані картини депортованого кримськотатарського художника Садих Аджи-Селімова. Його роботи розповідають про буремний 1944-й, роки заслання та кримські пейзажі. За ці картини митця переслідували російські спецслужби.

Режисери працювали над документальною картиною понад півроку. Усі історії записали в окупованому Криму. Утім на презентацію до столиці герої не приїхали. Через поважний вік.

Еміне Джапарова, перший заступник міністра інформаційної політики, каже: "Цей фільм – це акт з'єднання із Кримом. Акт нагадування, що кожен злочин має обличчя, що за кожен злочин має бути відповідальність. Мені видається, що всі ті, хто побачить цей фільм, зрозуміє, чому кримські татари зайняли проукраїнську позицію".

Вже шостий рік окупації Росією українського півострова кримські татари знову бачать повторення історії майже 80-річної давнини.

"На нашій землі на українській йде війна і знову наша кримськотатарська земля, вона знову окупована Москвою. Бачите. Це зле колесо історії повторюється. І в цьому колесі знову можуть втратити життя сотні і сотні тисяч людей", – каже Рефат Чубаров, голова меджлісу кримськотатарського народу.

Найближчим часом фільм не планують запускати у прокат. Натомість заплановані покази на міжнародних фестивалях. Потому документальне кіно з'явиться у вільному доступі в мережі.

Источник: 5.ua

Автор: Евеліна Михайленко, Василь Дендін, "5 канал"

Новости портала «Весь Харьков»


Читайте ещё:

15.07.2022 08:44    917
Март
Пн Вт Ср Чт Пт Сб Вс
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
 
Архив новостей

Ми рекомендуємо

  • Рощинская — доставка воды в Харькове на сайте vodar.in.ua.

Юридичне забезпечення порталу

Адвокат
СМОРОДИНСЬКИЙ
Віктор Семенович