02.09.2019 06:22
Просмотров: 898

80-річчя початку Другої світової війни: до Варшави приїхали понад 20 президентів

80-річчя початку Другої світової війни: до Варшави приїхали понад 20 президентів

Президенти Польщі та Німеччини відкрили меморіальні заходи. Німецький лідер вибачився за події Другої світової війни

80-ті роковини початку Другої світової війни. Пам’ятні заходи з самого ранку розпочалися у Польщі. До Варшави прибули представники близько 40 країн, у тому числі 20 президентів. До міста Велюнь вшанувати роковини трагедії приїхали, зокрема, президент Польщі Анджей Дуда і німецький лідер Франк-Вальтер Штанмайєр. Вони виступили з промовами. Про таке повідомляє "5 канал".

Дуда зазначив, що людство повинно пам’ятати про той жахливий урок. Німецький лідер вибачився за події Другої світової війни. Президенти поклали квіти до меморіальної дошки на пам'ять про загиблих.

Церемонія покладання квітів відбулася і на півострові Вестерплатте, неподалік Гданська під керівництвом мера Олександри Дулькевич. Саме ці два міста першими атакувала Німеччина рано-вранці 1 вересня 1939 року. Вона почала бомбардувати Велюнь. А за кілька хвилин після цього нацистські війська напали на півострів Вестерплатте. Там збройні сили тримали оборону фортеці та стримували наступ з 1-го по 7- ме вересня.

Під час церемонії президент Польщі Анджей Дуда сказав: "Друга світова війна – найбільше горе людства. Мільйони людей полягли у ті часи. Тому ми зобов'язані засвоїти ті уроки і більше ніколи їх не повторювати".

Президент Німеччини Франк-Вальтер Штайнмаєр своєю чергою сказав: "Я стою перед вами – тими, хто вижив, перед потомками жертв, старими і молодими мешканцями Велюну з подякою. Я хочу вшанувати загиблих під час бомбардування Велюну і попросити пробачення перед вами всіма за дії Німеччини у часи війни".

Як відомо, загалом під час Другої світової війни загинуло від 50 до 80 мільйонів людей. За даними Інституту національної пам’яті, Україна втратила близько 14-ти мільйонів. Відповідно до Постанови Верховної Ради 1 вересня в Україні відзначають як "День пам’яті" з нагоди 80-х роковин початку Другої світової війни.

Источник: 5.ua

Новости портала «Весь Харьков»


Апрель
Пн Вт Ср Чт Пт Сб Вс
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30          
 
Архив новостей

Ми рекомендуємо

  • Рощинская — доставка воды в Харькове на сайте vodar.in.ua.

Юридичне забезпечення порталу

Адвокат
СМОРОДИНСЬКИЙ
Віктор Семенович