13.12.2016 09:55
Просмотров: 1223

Аргументи сильніші за маніпуляції. У Харкові відбувся фінал національного українсько-німецького проекту для старшокласників «Молодь дебатує»

Аргументи сильніші за маніпуляції. У Харкові відбувся фінал національного українсько-німецького проекту для старшокласників «Молодь дебатує» У Харкові 11 грудня пройшла фінальна гра проекту «Молодь дебатує». Темою вирішальної дебатної гри стало близьке старшокласникам питання «Чи варто ввести 12-річну освіту в Україні з 2018 року?». Першим переможцем в історії дебатів Jugend debattiert українською став Едуард Білоусов з Дніпра, а учень Лозівської ЗОШ №12 Максим Шапаренко посів друге місце. Проте організатори вважають переможцями всіх учасників проекту, всіх 113 учнів 8 шкіл 4 регіонів країни – Харківської, Дніпровської, Запорізької та Миколаївської областей. У планах організаторів – розширення проекту на інші школи як в уже задіяних, так і в нових регіонах України.
«Ми вдячні творцеві унікальної методики Jugend debattiert пану Кемманну за те, що він погодився – вперше – використовувати його методику за межами німецькомовного середовища. Для молодих українців особливо важливо вміти дискутувати рідною мовою», – сказала, виступаючи перед фіналістами проекту, депутат Бундестагу 17-го скликання, експерт з питань демократизації в Україні, експерт з питань зовнішніх зв'язків ЄС Віола фон Крамон.
Учасникам «Молодь дебатує» Віола фон Крамон розповіла історію Ансгара Кемманна: 15 років тому, сам будучи студентом, він зауважив, що німецьким студентам не вистачає вміння вести дискусію, відстоювати свою думку, поважати чужу. Він створив для своїх товаришів по навчанню власну концепцію дебатів. Згодом мережа груп, що використовують методику Кемманна росла, до неї приєднувалися студенти та університети по всій країні, і через 15 років методика стала повсюдною, на загальнонімецькі фінали приходять вищі особи держави, а їх учасники, як правило, досягають успіху в бізнесі, політиці, суспільній діяльності. Сьогодні проект по використанню методики в Україні українською мовою підтримує МЗС Німеччини.
Аргументи сильніші за маніпуляції. У Харкові відбувся фінал національного українсько-німецького проекту для старшокласників «Молодь дебатує» В Україні офіційною метою організаторів є сприяння розвитку критичного мислення у молодих українців і залучення їх до вирішення соціально важливих питань. Це – необхідна складова для розвитку демократії в країні. Але співорганізатор проекту, радник міністра освіти і науки, натхненник руху EdCamp Ukraine Олександр Елькін вважає, що це лише частина того, що дає проект учасникам.
«Він дає найдорожче для молоді – досвід, за який часто доводиться платити. У нас він набувається в атмосфері взаємної поваги та підтримки. Тут є дружба і співпраця, які народжуються між людьми, однодумцями, школами в різних регіонах країни. Проект завершився, але зв'язки залишаються. І тут є можливість бути почутими, можливість, яку, на жаль, молоді люди отримують нечасто», – говорить Олександр Елькін.
За його словами, аргументи, висловлені учасниками на фінальній грі (її темою, нагадаємо, стала необхідність введення 12-річного навчання в середніх школах), будуть передані в міністерство освіти і озвучені на засіданнях з питання шкільної реформи. Перед і після дебатів відбулося традиційне голосування залу з приводу обговорюваної теми. Якщо до початку гри більшість залу висловилося проти – CONTRA – переходу на «12-річку», то після завершення дебатів багато хто змінив свою думку на «PRO».
«Я радий, що переміг у проекті, хоча головною моєю метою була не перемога, а досвід у підготовці аргументів для обох сторін, у телевізійному виступі, – зізнався переможець проекту, учень Дніпровського міського юридичного ліцею Едуард Білоусов. – Напевно, в цьому і є секрет успіху в дебатах, коли ти думаєш не про те, щоб перемогти будь-якою ціною, а про те, як краще розібратися в темі».
Але кожен учасник фіналу і півфіналів «Молодь дебатує» знаходить в проекті ще багато цінного і важливого. Любава Дендеберя з гімназії "Очаг" (Харків) до фіналу не пройшла, але уважно стежила за вирішальною грою проекту: «Я готувала обидві теми – і на півфінал, і фінальну. Тому я бачу, що в фіналі учасники не встигли розглянути всі сторони проблеми, зосередившись на спеціалізації. Хоча варто було сказати і про фінансову сторону питання, і про те, яка частка учнів і вчителів підтримують перехід на 12-річну систему, але ж така статистика у відкритому доступі є. Тобто сама методика допомагає мені зрозуміти, де в міркуваннях є слабкі місця або прогалини, дозволяє розглянути тему з усіх боків. Я впевнена, що багато хто з тих, хто сьогодні брали участь в проекті, стануть політиками і зможуть переконувати інших силою аргументів, а не маніпуляцій. Дуже хочу, щоб гурток «Молодь дебатує» з'явився в нашій гімназії».
Любаву підтримує учень Лозівської ЗОШ №12 Максим Шапаренко, який брав участь у фінальній грі і зайняв друге місце: «Досвід дебатів завжди стане в нагоді в житті, тому що все наше життя складається з обговорень та суперечок на різні теми, як в процесі навчання, так і в професійній діяльності. Я хочу стати хірургом, і мені потрібно буде вміти довести колегам правильність свого рішення. Саме час згадати принципи Jugend debattiert».
Зараз учасники дебатів повертаються в свої міста з твердим наміром продовжити традиції «Молодь дебатує» в школах і університетах. Через кілька років, впевнені організатори, вони стануть людьми, які приймають рішення, та допоможуть змінити країну.
Проект реалізований в партнерстві EdCamp Ukraine і Sonnenberg Kreise e.V. і проводиться в Україні за програмою сприяння громадянському суспільству за фінансової підтримки Міністерства закордонних справ ФРН та методичної підтримки Jugend debattiert. Організаторами проекту є люди, які мають багаторічний досвід виховання молоді в дусі демократії, рівності та толерантності
Хронологію проекту, новини та інші подробиці можна дізнатися на сайті «Молодь дебатує» і на офіційній сторінці проекту в Facebook.

Новости портала «Весь Харьков»


Читайте ещё:

Март
Пн Вт Ср Чт Пт Сб Вс
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
 
Архив новостей

Ми рекомендуємо

  • Рощинская — доставка воды в Харькове на сайте vodar.in.ua.

Юридичне забезпечення порталу

Адвокат
СМОРОДИНСЬКИЙ
Віктор Семенович