16.09.2019 07:24
Просмотров: 944

Батько дитини виїхав за кордон: як отримати аліменти

Батько дитини виїхав за кордон: як отримати аліменти

Нариклад, при розлученні ви не подавали на аліменти, домовившись із батьком дитини про спільну опіку. Але ваш колишній чоловік поїхав за кордон і повертатися не збирається. Куди звертатися із заявою?

Як пояснив харківський адвокат Роман Чумак, в останні роки держава значно посилила захист прав дитини та активно бореться зі злісними неплатниками аліментів шляхом реформування сімейного законодавства. Зокрема, було спрощено процедуру стягнення аліментів, посилено відповідальність за їх несплату, розроблено механізми для спонукання до виконання батьківських обов’язків шляхом запроваджень різноманітних обмежень. Тут ідеться про обмеження: у праві керування транспортними засобами; у праві виїзду за межі України; у праві користування зброєю; у праві полювання тощо.

– За загальними нормами, переїзд дитини або батьків – платників аліментів на постійне місце проживання за кордон, зміна ними громадянства не позбавляють дитину права на утримання, – зауважив Роман Чумак. – Рішення суду України про стягнення аліментів підлягає виконанню на території іншої країни після його визнання. Також і рішення іноземного суду може бути виконано на території України.

За словами адвоката, Україна є учасником Конвенції про стягнення аліментів за кордоном, численних договорів про правову допомогу за кордоном. Ці акти є частиною національного законодавства і значно спрощують процедуру отримання аліментів з боржників, що перебувають за межами України.

– Для стягнення аліментів потрібно зібрати всі необхідні документи й подати позовну заяву в суд для стягнення аліментів. Такий позов можна подати за місцем проживання позивача. Обов’язковою умовою для подальшого визнання та виконання рішення суду за кордоном є належне інформування відповідача (боржника з аліментів) про судовий процес у випадках, коли він відсутній на території України. З цією метою український суд звертається із судовим дорученням про вручення судових документів та/або вчинення окремих процесуальних дій відповідачу до компетентних органів іноземної держави за його місцем проживання. На час виконання судового доручення провадження по справі зупиняється, – пояснив Роман Чумак.

Однак, зауважив адвокат, потрібно правильно обрати стратегію для стягнення аліментів. Якщо боржник тимчасово виїхав за кордон, що відбувається в більшості випадків, і періодично перебуває як на території України, так і на території іншої держави, то в такому разі стягнення аліментів варто провадити в загальному порядку без вручення йому документів. Часто це зробити просто неможливо, оскільки особа працює за кордоном без оформлення відповідних трудових відносин. У такому разі треба подавати рішення суду про стягнення аліментів у Державну виконавчу службу в Україні. Державний виконавець відкриє виконавче провадження і в разі наявності заборгованостей зможе накласти обмеження на виїзд за кордон.

– Рано чи пізно боржник приїде в Україну, оскільки термін легального перебування за кордоном обмежений, але виїхати назад до погашення боргу вже не зможе, – додав Роман Чумак. – На практиці даний варіант є достатньо швидким і дієвим.

Якщо ж боржник постійно законно перебуває за кордоном (залежно від країни), інший з батьків має можливість звернутися у країну проживання боржника через Міністерство юстиції України для виконання рішення суду в іншій країні. Мін’юст, у свою чергу, звертається до компетентного органу іншої держави і в подальшому питання про надання дозволу на примусове виконання рішення українського суду розглядається іноземним судом за місцем проживання або місцем перебування боржника.

Дана процедура, за словами адвоката, є більш тривалою і затратною. Також знадобиться переклад документів і тривалий час на пересилання документів іноземним органам.

Источник: slk.kh.ua

Новости портала «Весь Харьков»


Читайте ещё:

15.07.2022 08:44    933
Апрель
Пн Вт Ср Чт Пт Сб Вс
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30          
 
Архив новостей

Ми рекомендуємо

  • Рощинская — доставка воды в Харькове на сайте vodar.in.ua.

Юридичне забезпечення порталу

Адвокат
СМОРОДИНСЬКИЙ
Віктор Семенович