23.03.2019 07:43
Просмотров: 843

Близько 25 мільйонів громадян вже обрали нову модель співпраці з лікарями і їхня робота оплачується за новою системою – Президент

Близько 25 мільйонів громадян вже обрали нову модель співпраці з лікарями і їхня робота оплачується за новою системою – Президент

Президент Петро Порошенко зазначає, що перший етап медичної реформи в країні має результати, завдяки чому пацієнти отримують якісніші послуги, а лікарі – гідну оплату праці.

«Станом на початок року 97% комунальних закладів охорони здоров’я вже, нарешті, незважаючи на шалений опір, перейшли на нову модель фінансування. Нова модель – це коли гроші ходять за пацієнтом. А лікар, кращий лікар, має отримувати більше заробітної платні, а пацієнт має можливість обирати лікаря», - наголосив Глава держави під час участі у форумі медиків «Допомога поруч!».

«І зараз я хочу вас всіх привітати, бо близько 25 млн українських громадян вже обрали саме таку модель. Тепер ми вже можемо нарешті говорити, дати відповідь тим, хто нас лякав, коли ми започатковували медичну реформу, про перші, нарешті, позитивні історії», - додав Петро Порошенко.

Як приклад він розповів про спілкування з медиками у прифронтовому Бахмуті в центрі первинної медико-санітарної допомоги, де працює 38 лікарів і 131 медичний працівник. За словами Президента за старою системою субвенцій зарплата медичної сестри в Бахмуті була 4863 грн., а лікаря – 7 тис. грн. Зараз, після започаткування медичної реформи, медсестра, яка отримувала 4800 грн. має 7800 грн.

«Наголошую, що це не межа і це прогрес, який був продемонстрований за один рік. Це ті зміни, які я хочу бачити. Це відновлення справедливості. Лікар, який отримував 7 тисяч в Бахмуті, зараз отримує 17887 грн. Це є ставлення суспільства до лікаря, оцінка його праці. І ще у центрі, після цих виплат від Національної служби здоров’я, залишилося ще пів мільйона гривень на розвиток. Раніше у них в касі – лише «миша повісилася» і не було взагалі нічого», - підкреслив Глава держави.

Він додав, що це не є якась унікальна історія, подібна ситуація зараз в Житомирі, в Балті Одеської області, в Чернігові, Каховці. «Всюди, де є громади, лікарі працюють над ефективною реалізацією медичної реформи на первинному рівні. Ми демонструємо ці зміни. І інше ставлення лікаря до людей, до професії. І інше ставлення пацієнтів, людей до лікаря», - також наголосив Петро Порошенко.

Президент зауважив, що для пацієнта – це можливість рівного та ефективного доступу до лікарської допомоги, а для лікаря – новий рівень відповідальності. «Але ця робота, ця відповідальність, ця кваліфікація, ця турбота про пацієнта належно простимульована», - констатував Президент.

Він також зауважив, що сьогодні цей стимул є надзвичайно важливим для рівня професійної підготовки українського лікаря, адже лікар має постійно навчатися, вдосконалюватися, вивчати сучасні медичні технології, сучасну фармакологію для підтримки та підвищення своєї кваліфікації.

Глава держави особливо акцентував, що тема медицини серед найбільш пріоритетних реформ, які відбуваються в Україні протягом останніх п’яти років. «Дуже важливо, що ці зміни не могли залишити недоторканною стару систему охорони здоров’я», - сказав він, додавши, що протягом кількох десятиліть політики заплющували очі, не помічали реальний стан справ в нашій системі охорони здоров’я.

За словами Президента, всі ці роки байдуже було до інтересів людей, до механізму їх захисту, до системи надання медичних послуг як мешканцям міст, так і мешканцям села.

Глава держави зауважив, що первинна медицина була свідомо обрана першим етапом реформування і увага приділена лікарям, що працюють на первинній ланці. «Тому, що лікар – це той, хто зустрічає пацієнта, людину, сім’ю в тих умовах, де вони працюють, в тих умовах, де вони живуть… І де-факто від нього залежить найважливіше: перша зустріч, перший діагноз, перші послуги, перший порятунок… І це не дуже проста робота», - сказав Петро Порошенко.

Він додав, що саме на первинному рівні, на первинній ланці закладається до 80% успіху медичної допомоги.

Глава держави констатував, що до початку реформи робота лікарів була дуже не вдячною з точки зору умов праці, заробітної плати, але завдяки впроваджуваним змінам ситуація якісно змінюється.

Крім того, Глава держави зауважив, що особливістю сіл є низькі доходи і пенсійний вік пацієнтів. «І це створює ризики, на жаль, високих показників захворюваності та смертності. Але сільську медицину централізована вертикаль фінансувала завжди за залишковим принципом – гроші до села ніколи не доходили», - наголосив він та зауважив, що фельдшерсько-акушерські пункти в усіх областях опинилися у занедбаному і непристосованому стані.

«Уявіть собі, медичний заклад – ФАП, і лише 28% них мали водозабезпечення. Станом на минулий рік, бо зараз цей відсоток суттєво зріс. Уявіть собі, що у медичному закладі ФАП лише 18% мали санвузли… 74% ФАП категорично потребували доукомплектації. Майже чверть сільських амбулаторій вимагали негайного капітального ремонту, бо знаходились в аварійному стані. Це були умови, за яких наша команда мала приступати до реформування медицини», - сказав Петро Порошенко.

«Очевидно і я можу зрозуміти лікарів, що за таких умов мало хто з них хотів їхати і працювати на село. Яка мотивація? Випускники, які потрапляли до сільської медицини по направленню при першій же нагоді втікали. Бо це не може вирішуватися лише адміністративними методами. А ті, хто вирішують, то самі поїдьте і попрацюйте в селі лікарем в таких умовах. Тому ми розуміли, що це має бути першим нашим пріоритетом. Бо таку спадщину ми отримали на початку реформи», - додав він.

Источник: president.gov.ua

Новости портала «Весь Харьков»


Читайте ещё:

15.07.2022 08:44    937
Апрель
Пн Вт Ср Чт Пт Сб Вс
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30          
 
Архив новостей

Ми рекомендуємо

  • Рощинская — доставка воды в Харькове на сайте vodar.in.ua.

Юридичне забезпечення порталу

Адвокат
СМОРОДИНСЬКИЙ
Віктор Семенович