23.03.2020 07:12
Просмотров: 943

Церква - це духовна лікарня: митрополит Епіфаній звернувся до українців через поширення коронавірусу

Церква - це духовна лікарня: митрополит Епіфаній звернувся до українців через поширення коронавірусу

Глава ПЦУ митрополит Київський і всієї України Епіфаній у зв'язку із впровадженням на території України карантину звернувся до українців та закликав дотримуватись приписів, які пропонує Міністерство охорони здоров'я.

Про це він розповів "Прямому".

Міністерство охорони здоров’я і держава запровадили це задля того, щоб призупинити розповсюдження цієї небезпечної хвороби COVID-19. І тому і надалі ми як церква будемо звершувати богослужіння, але з обмеженою кількістю людей, дотримуючись тих розпоряджень, які й надалі будуть лунати. Тому що ми всі покликані з вами до того, щоб призупинити цю хвилю хвороби, яка насувається на нас. Ми бачимо, що відбувається зараз в європейських країнах. Тому те, що пропонує нам Міністерство охорони здоров’я, ті приписи ми повинні з вами виконувати. Тобто взяти на себе певний тягар самообмеження і перебувати вдома.

Але ми маємо можливість долучатися до спільних богослужінь через онлайн-трансляцію. І вдома ми також можемо підносити спільно свої молитви. Хоча ми будемо на відстані, але ми будемо разом поєднуватись у молитві й благати Бога, щоб Господь відвів від нас це нашестя такої хвороби. І ми віримо, що Господь за нашими молитвами призупинить це лихо. Але ми повинні молитися, бути відповідальними, бути мудрими й пильними, дотримуючись елементарних мір, які зараз запроваджені в нашій Українській державі.

– Я бачила, що у вас тут є антисептики. Всім при вході до церкви, до собору пропонують продезінфікувати руки. А також видають маски. І я чула, що перед початком літургії ви просили зберігати дистанцію. Чи це такі норми запроваджені у кожній церкві, у кожному соборі, в кожному храмі?

Загалом ми звернулися до всіх єпархій, до всіх священиків із закликом дотримуватись цих елементарних норм, тобто соціальної дистанції, дезінфікувати руки, не обійматися, не вітатися поцілунком любові. І тому як приклад, кафедральний Михайлівський Золотоверхий собор, повинен стати прикладом для інших храмів. І ми маємо надію, що й інші храми та парафіяни будуть дотримуватися також цих санепідеміологічних норм.

– Чому ви вирішили, що у такий період церква і надалі працюватиме?

Церква є духовною лікарнею. Як зараз ми бачимо, всі, хто захворів, він звертається до лікарів за допомогою. І тому в цей час ми не маємо права викинути Бога із нашого життя. Якщо ми припинимо богослужіння, якщо ми припинимо молитву, то це не буде краще. Ми повинні молитися, ми повинні звертатися до Бога за допомогою. І Господь може позбавити нас цього лиха. Ми бачимо, що людина в цих обставинах практично безсильна. Весь світ зупинився. Весь глобальний світ практично зараз обмежив себе. І тільки єдиний Бог в змозі вирішити те, що трапилося загалом в житті всесвіту.

Тому ми повинні молитися, ми повинні звертатися у своїх молитвах до Бога. А зараз в цей час – навіть наодинці. Тобто взяти на себе цей тягар самообмеження. Але і піст передбачає, що ми повинні обмежувати себе у чомусь. І тому якраз в ці священні дні Великого посту ми цим самим проявляємо певний подвиг обмеження, затвору. Тобто ми залишаємося вдома заради блага своїх ближніх. І цим ми втілюємо заповідь Божу, яка говорить про те, що ми повинні любити свого ближнього як самого себе. Якщо ми прагнемо своїм ближнім добра і здоров’я, то, відповідно, ми повинні краще залишатися вдома і не наражати на небезпеку інших людей. І це якраз є тим проявом любові до кожного з нас.

– Незабаром свято Великодня. Чи є така можливість, що, можливо, свята служба в переддень Великодня буде проводитися саме в онлайн-режимі? Чи це питання не обговорювалося на Синоді?

Поки що ми це питання не обговорювали. Бо зараз тільки ми приходимо до середини посту. Залишається ще до зустрічі величного свята Воскресіння Христового майже місяць. І тому ми будемо приймати відповідні рішення, наближаючись до дати 19 квітня. А зараз ще рано говорити про певні чіткі рішення, які будуть прийняті церквою. Ми будемо напередодні свята приймати відповідні рішення, керуючись тим, що відбувається загалом в Українській державі.

Источник: prm.ua

Новости портала «Весь Харьков»


Читайте ещё:

15.07.2022 08:44    931
Апрель
Пн Вт Ср Чт Пт Сб Вс
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30          
 
Архив новостей

Ми рекомендуємо

  • Рощинская — доставка воды в Харькове на сайте vodar.in.ua.

Юридичне забезпечення порталу

Адвокат
СМОРОДИНСЬКИЙ
Віктор Семенович