16.12.2019 06:33
Просмотров: 2246

Чи зараховується час навчання до робочого стажу

Чи зараховується час навчання до робочого стажу

Чи повинні поліцейському зарахувати час навчання в університеті до вислуги років, щоб загальний стаж служби дав право на надбавку за вислугу років і надання додаткової оплачуваної відпустки.

За словами адвоката Романа Чумака, доволі часто у працівників правоохоронних органів виникають спори щодо нарахування надбавки за вислугу років і додаткової оплачуваної відпустки, оскільки основною підставою для цього є стаж роботи. Як зазначив адвокат, спірним питанням було вирахування стажу через неоднозначне врахування чи неврахування часу навчання у вищому навчальному закладі. У деяких ситуаціях безспірно враховували час навчання, а в інших відмовляли, тому виникало багато судових спорів щодо цієї ситуації.

– Актуалізацією цього є саме час навчання, оскільки цей процес займає, не мало не багато, чотири роки для отримання наукового ступеня бакалавра та півтора року для отримання диплома магістра, – пояснив Роман Чумак. – Що ж до самих надбавок, то 10 грудня 2015 року набув чинності новий Закон України «Про державну службу». Ним передбачено новий порядок установлення надбавки за вислугу років. Згідно з ч. 1 ст. 52 цього Закону надбавка за вислугу років на державній службі встановлюється на рівні 3 % посадового окладу. Тому, використовуючи нескладну математику, підрахуємо, що при отримання заробітної плати під час служби надбавка складатиме 15 % від посадового окладу.

Тривалість додаткової відпустки врегульовано вищезазначеним законом. Відповідно до ст. 57 Закону, щорічна відпустка складає 30 календарних днів, якщо законом не передбачено більш тривалої відпустки, з виплатою грошової допомоги в розмірі середньомісячної заробітної плати. При цьому пункт 2 Порядку надання державним службовцям додаткових оплачуваних відпусток вказує на те, що державним службовцям, які мають стаж державної служби понад п’ять років, надається додаткова відпустка тривалістю один календарний день за кожний наступний рік.

– На перший погляд це здається не дуже вагомим фактором, проте необхідно враховувати, що в сукупності вони вагомо впливають на заробітну плату, – пояснив адвокат. – Крапку у спорах щодо цього питання поставив Верховний Суд, прийнявши постанову від 19 листопада 2019 року по справі № 520/903/19, в якій переглянув у касаційному порядку не зарахування часу навчання позивача у вищому навчальному закладі до стажу роботи.

Як розповів Роман Чумак, та справа стосувалася зобов’язання відповідача зарахувати до стажу служби в поліції час навчання у вищому навчальному закладі, який дає право для виплати відсоткової надбавки за вислугу років, визначення тривалості додаткової оплачуваної відпустки.

Суд першої та апеляційної інстанції задовольнив позовні вимоги, проте з цими рішеннями не погодився Верховний Суд. Було зазначено, що суди попередніх інстанцій помилково застосували для вирішення спору положення п. 2 постанови КМУ від 17 липня 1992 р. № 393 «Про порядок обчислення вислуги років, призначення та виплати пенсій і грошової допомоги особам офіцерського складу, прапорщикам, мічманам, військовослужбовцям надстрокової служби та військової служби за контрактом, особам начальницького і рядового складу органів внутрішніх справ та членам їхніх сімей». Річ у тому, що Постанова прийнята на виконання Закону України «Про пенсійне забезпечення військовослужбовців та осіб начальницького і рядового складу органів внутрішніх справ» і встановлює порядок обчислення стажу (вислуги років) особам начальницького і рядового складу органів внутрішніх справ, який проводиться саме для призначення пенсій.

– Також Верховний Суд зазначив, що при розв’язанні питань щодо обчислення стажу служби в поліції, який дає право на встановлення поліцейському надбавки за вислугу років та надання додаткової оплачуваної відпустки, слід застосовувати приписи ч. 2 ст. 78 Закону України «Про Національну поліцію», у якій установлено вичерпний перелік складових (посад, періодів служби) такого стажу служби в поліції і який, зокрема, не містить положень щодо часу навчання у вищі, – додав Роман Чумак. – Незважаючи на постанову Верховного Суду, це питання як було, так і залишається дискусійним і потребує детальнішого дослідження.

Источник: slk.kh.ua

Новости портала «Весь Харьков»


Читайте ещё:

15.07.2022 08:44    920
Март
Пн Вт Ср Чт Пт Сб Вс
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
 
Архив новостей

Ми рекомендуємо

  • Рощинская — доставка воды в Харькове на сайте vodar.in.ua.

Юридичне забезпечення порталу

Адвокат
СМОРОДИНСЬКИЙ
Віктор Семенович