29.01.2023 06:22
Просмотров: 638

Чому "кримці" і "киримли", а не "кримські татари"?

Чому кримці і киримли, а не кримські татари?

Роль історії

Найчастіше у центрі дискусій про само/назву народу стає історія. Один з аргументів полягає в тому, що нібито ще за часів Кримського ханства більшість людей в Криму називали себе татарами, однак в історичних джерелах цьому немає підтверджень.

При цьому у багатьох документах ханського періоду слова "кримський народ" – "кирим халки" вживаються окремо від татар в одному реченні. Це може свідчити про те, що кримський народ ідентифікував себе як спільнота окремо від татар та інших народів/племен того періоду.

Також кримці та татари вказані окремо у складі ханського війська, хоча немусульмани в цьому війську не служили, адже сплачували спеціальний податок.

Кримці згадуються окремо від татар і у міжнародному договорі 1700 року між Стамбулом і Москвою, за яким остання припинила платити данину Бахчисараю.

Великий вчений Халіл Іналджик (член 5 академій наук), який викладав у найкращих університетах світу, працював із першоджерелами Кримського ханства та Османської імперії, зазначав, що назва татари – історична помилка.

Позиція Іналджика та багатьох інших істориків, серед іншого у тому, що росія навмисно називала татарами всі тюркські народи, які проживали на захоплених нею територіях. Дійсно, у Російській імперії всі підкорені народи, які не сповідували християнство, офіційно називали татарами.

Як приклад, майже всі народи Кавказу називали кавказскими татарами. У XX столітті багато народів уточнили свої самоназви. Закавказькі татари стали азербайджанцями, дагестанські татари – кумиками, а гірські татари – балкарцями та карачаєвцями.

Важливо, що ми – корінний народ Криму, історія якого не обмежується лише Кримським ханством, а простягається у набагато більших рамках. Сама дискусія про назву так само є історичним процесом, що триває багато років та може свідчити про те, що формування народу ще не завершилось.

Логіка та зміст

За логікою будь-якої мови, назва “кримські татари” перетворює корінний народ на діаспору – татар, що мешкають у Криму. Слово “татари” використовується у назві іншого народу. Хоча кримці та казанські татари мають багато спільного, це різні народи.

Зазвичай одна з перших асоціацій, що виникає у іноземців, які чують Crimean tatar – це діаспора казанських татар, що проживають в Криму. Це ті самі асоціації, коли Ви чуєте канадські українці чи ірландські татари.

Назва та самоназва – це не про минуле, а про сьогодення та майбутнє. Це про те, який зміст ми вкладаємо у поняття Крим.

Одне з побоювань деяких співвітчизників полягає в тому, що назва "кримці" змішає наш народ із рештою народів у Криму.

Але візьмемо для прикладу речення: "З 1783 по 1917 роки близько 1,8 мільйона кримців емігрували з Криму на території Османської імперії".

Навряд чи читач подумає, що росіяни могли масово шукати притулок в Османській імперії, ще й після першої анексії Криму.

Тобто таке речення не викликає жодної плутанини, якщо наш народ становить більшість у населенні Криму. Чому інша демографічна ситуація має лякати тим, що назва "кримці" призведе до плутанини сьогодні?

Чи важливо, як нас називають у документах?

Вже не один народ і навіть цілі держави змінювали свої само/назви. Світ називатиме нас згідно з прийнятим нами рішенням, а зміст документів і законів, коли це стосується імен, визначається волею людей і самих народів.

Джерело: @Suleiman_Mamut, Public policy & inter/national law: indigenous peoples; protection of civilians; IDPs

Новости портала «Весь Харьков»


Читайте ещё:

Март
Пн Вт Ср Чт Пт Сб Вс
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
 
Архив новостей

Ми рекомендуємо

  • Рощинская — доставка воды в Харькове на сайте vodar.in.ua.

Юридичне забезпечення порталу

Адвокат
СМОРОДИНСЬКИЙ
Віктор Семенович