28.03.2017 11:05
Просмотров: 1544

Де закінчується Європа: проект “П’ятий Харків” та Сергій Жадан запрошують на зустріч із Юрієм Андруховичем

Де закінчується Європа: проект “П’ятий Харків” та Сергій Жадан запрошують на зустріч із Юрієм Андруховичем "Центрально-Східна Європа: деякі коригування" – так звучить тема зустрічі Юрія Андруховича і Сергія Жадана з гостями проекту “П'ятий Харків” – 6 квітня о 18:00 у великій хімічній аудиторії Харківського національного університету ім. Каразіна. ВХІД, як завжди, ВІЛЬНИЙ. Особливо запрошують студентів, журналістів, дослідників-соціологів, культурологів та істориків, громадських активістів.

Сергій Жадан і Юрій Андрухович, два знакові письменники епохи, яскраві представники Сходу і Заходу України, – як кожен із них зі своєї перспективи бачить Центрально-Східну Європу та наше місце у ній? І як це місце бачить кожен із нас?

“Приходьте, поговоримо про те, де закінчується Європа і чи ця межа – на карті чи в голові? – говорить модераторка заходу Тетяна Трофименко. – Ми, Харків, – справді форпост Європи чи це нам так приємно про себе думати? Чи закінчується Європа На нас, До нас чи За нами? А чи ці "кордони Європи" – взагалі лише ігри розуму?”

Юрій Андрухович зізнається: “За 15 років "пошуків Центрально-Східної Європи" певні речі змінилися в моєму баченні, і мені хотілося б дати певні коригування. Особливо цікаво говорити про це у Харкові – прикордоння завжди дає якусь інакшу перцепцію, новий кут зору”.

Ще одна зустріч із Юрієм Андруховичем в межах "П'ятого Харкова" – "Європейські вечорниці" у Почесного консула ФРН в Харкові – 7 квітня о 18:30 (час уточнюється)

На цю зустріч запрошують германістів та людей, котрі займаються питаннями українсько-німецької культурної взаємодії. Нагадаємо, що 2017 рік – рік німецької мови в Україні, а наступний – української мови в Німеччині. “Оці зв’язки, між країнами, між культурами, між мовами – вони страшно важливі, особливо сьогодні, коли основні війни відбуваються в інформаційному полі, – говорить ініціатор проекту Сергій Жадан. – Класно, що ми маємо таких культурних дипломатів як Юрко Андрухович, але дипломатів має бути більше. Давайте поговоримо, що тут має і може зробити громада, а що треба вимагати від держави”.

Як потрапити на “Європейські вечорниці” – читайте на сторінці події.

О 12 ранку 7 квітня Юрій Андрухович – вже в іпостасі драматурга – зустрінеться зі студентами ХНУМ ім. Котляревського. Деталі про цю зустріч – також на сторінці проекту.

Ну а "ранок патріарха" почнеться з уже традиційної "розмови на дивані Тичини" в ЛітМузеї – чекайте на нову програму постійних партнерів “П’ятого Харкова”, медіапроекту Накипело

У межах цієї культурної ініціативи харків’яни мають змогу щомісяця зустрічатися з відомими літераторами та культурними діячами (не лише українськими). А в розмовах із ними — шукати відповіді на питання про те, хто ми такі і яким має бути наш «П’ятий Харків» — безпечний і толерантний Харків найближчого майбутнього.

Першою гостею проекту була письменниця та дослідниця Оксана Забужко, яка запропонувала харків’янам поміркувати про інформаційні війни та захист від пропаганди. Другим — білоруський поет Андрей Хаданович, із яким харків’яни говорили про культуру в часи диктатури й війни. Третім – музикант та шоумен Сашко Положинський, розмова з котрим йшла про становище та можливі шляхи розвитку української масової культури. Докладніше — на сторінці проекту.

Новости портала «Весь Харьков»


Читайте ещё:

Апрель
Пн Вт Ср Чт Пт Сб Вс
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30          
 
Архив новостей

Ми рекомендуємо

  • Рощинская — доставка воды в Харькове на сайте vodar.in.ua.

Юридичне забезпечення порталу

Адвокат
СМОРОДИНСЬКИЙ
Віктор Семенович