02.11.2020 07:14
Просмотров: 716

Депутати пропонують створити базу даних ДНК українців

Депутати пропонують створити базу даних ДНК українців

У Верховній раді зареєстровано законопроєкт про державну реєстрацію геномної інформації людини. У першу чергу автори хочуть збирати зразки ДНК злочинців та військових.

"Метою прийняття акту є законодавче врегулювання процесів створення і функціонування обліку геномної інформації людини в Україні та удосконалення роботи правоохоронних органів України із запобігання, виявлення, розкриття та розслідування злочинів проти життя, здоров’я, волі, статевої свободи та недоторканості особи, а також інших злочинів і правопорушень, розшуку безвісти зниклих осіб та ідентифікації невпізнаних трупів", - йдеться у пояснювальній записці до законопроєкту № 4265.

Документ подала група депутатів від "Слуги народу". Наразі його надано для розгляду комітету з питань правоохоронної діяльності.

Так, депутати пропонують створити базу даних ДНК українців. В обов'язковому порядку зразки матимуть здавати:

-люди, притягнуті до кримінальної відповідальності за вчинення умисних злочинів проти життя, здоров'я, статевої свободи, щодо яких обрано запобіжний захід,

-особи, які зазіхнули на життя, здоров'я людей, до яких за рішенням суду застосовані примусові медичні заходи;

-особи, які засуджені і відбувають покарання або мають незняту або непогашену судимість за вчинення тяжких або особливо тяжких злочинів, а також всіх категорій злочинів проти статевої свободи та статевої недоторканості особи.

Окрім того, до бази вноситимуться зразки ДНК невпізнаваних тіл та близьких родичів зниклих безвісти.

Також зразки збиратимуться в осіб, які добровільно вступають або призиваються на військову службу, військовослужбовців, поліцейських, співробітників Державного бюро розслідувань, Служби безпеки, прикордонників та співробітників Генеральної прокуратури. Військові здаватимуть зразки кожні вісім років.

Інші категорії громадян також зможуть добровільно здати зразки ДНК, однак це буде платно, вартість має встановити Кабінет міністрів.

Вся інформація має зберігатися в базі 75 років, розпорядником архіву стане Міністерство внутрішніх справ.

На створення бази даних ДНК знадобиться 276 мільйонів гривень.

Источник: internetua.com

Новости портала «Весь Харьков»


Темы: рада

Читайте ещё:

Март
Пн Вт Ср Чт Пт Сб Вс
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
 
Архив новостей

Ми рекомендуємо

  • Рощинская — доставка воды в Харькове на сайте vodar.in.ua.

Юридичне забезпечення порталу

Адвокат
СМОРОДИНСЬКИЙ
Віктор Семенович