19.09.2020 09:53
Просмотров: 800

Дмитро Кулеба: Тема України перебуватиме у центрі уваги головування Швеції в ОБСЄ у 2021 році

Дмитро Кулеба: Тема України перебуватиме у центрі уваги головування Швеції в ОБСЄ у 2021 році

Міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба провів телефонну розмову з Міністром закордонних справ Швеції Анн Лінде.

Дмитро Кулеба висловив вдячність за послідовну підтримку Швецією України у впровадженні важливих внутрішніх реформ, а також протидії російській агресії.

Глава МЗС України детально поінформував шведську колегу про інтенсивні зусилля України задля створення безпекових умов для політико-дипломатичного врегулювання на Донбасі. Він наголосив на важливості активного застосування всього інструментарію ОБСЄ, зокрема мандату Спеціальної моніторингової місії, для сприяння деокупації українських територій.

Міністри домовилися, що тема України перебуватиме у центрі уваги головування Швеції в ОБСЄ у 2021 році.

Анн Лінде позитивно відзначила проактивні дипломатичні зусилля України задля досягнення миру та підкреслила необхідність конструктивних кроків до миру з російського боку.

Міністр Швеції висловила зацікавленість темою створення Кримської платформи. Дмитро Кулеба поінформував, що платформа створюється з метою структурування міжнародних зусиль з деокупації Криму, та закликав Швецію підтримати ініціативу. Сторони домовилися, що тема окупованих Росією територій, як і російсько-український конфлікт на Донбасі, мають залишатися серед пріоритетних тем міжнародної політики.

Міністри також обговорили подальші плани з поглиблення політичного діалогу, зокрема візит Дмитра Кулеби до Швеції в ближчій перспективі. У свою чергу Міністр запросив шведську колегу здійснити візит до України в якості головуючої в ОБСЄ у 2021 році.

Глава МЗС висловив окрему вдячність за незмінну підтримку Швецією реформ в Україні та визначення пріоритетної ролі нашої держави у новій Стратегії співробітництва у сфері проведення реформ на 2021-2027 роки, що розробляється Урядом Швеції.

Міністри детально обговорили ситуацію в Білорусі. Дмитро Кулеба привітав спільну ініціативу Албанії, яка нині головує в ОБСЄ, і Швеції, яка головуватиме наступного року, зі сприяння врегулюванню ситуації в Білорусі.

Довідково

Швеція є одним із лідерів допомоги України у впровадженні системних реформ, зокрема в рамках Стратегії співробітництва Швеції у сфері проведення реформ з країнами Східної Європи, Західних Балкан та Туреччиною у 2014-2020 роках.

Нині Уряд Швеції розробляє нову Стратегію співробітництва у сфері проведення реформ на наступні сім років (2021-2027), яка буде стосуватись виключно східноєвропейських країн. Україна визначена одним з основних партнерів цієї стратегії із найбільшим обсягом передбаченого фінансування програм.

Источник: kmu.gov.ua

Новости портала «Весь Харьков»


Читайте ещё:

15.07.2022 08:44    933
Апрель
Пн Вт Ср Чт Пт Сб Вс
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30          
 
Архив новостей

Ми рекомендуємо

  • Рощинская — доставка воды в Харькове на сайте vodar.in.ua.

Юридичне забезпечення порталу

Адвокат
СМОРОДИНСЬКИЙ
Віктор Семенович