06.09.2020 10:12
Просмотров: 856

Дмитро Кулеба у Раді Безпеки ООН: для відновлення стабільності у Білорусі потрібні діалог і повага до прав людини

Дмитро Кулеба у Раді Безпеки ООН: для відновлення стабільності у Білорусі потрібні діалог і повага до прав людини

На запрошення Естонського головування в Раді Безпеки ООН, Міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба взяв участь у неформальному засіданні за формулою Арріа, присвяченому ситуації з правами людини у Білорусі.

“За нинішніх умов, повага до прав людини та діалог складають дві основних передумови відновлення стабільності у Білорусі”, - заявив Міністр, звертаючись до членів РБ ООН та запрошених учасників.

Міністр нагадав, що 10 серпня країни Люблінського трикутника зробили заяву, щойно влада Білорусі вдалася до насильства проти мирних протестувальників. Україна, Польща та Литва висловили спільне глибоке занепокоєння ескалацією ситуації у Білорусі, закликали білоруську владу утриматися від застосування сили, звільнити з-під варти затриманих у ході протестів, а також запропонували сприяння у налагодженні діалогу. Водночас, за словами Дмитра Кулеби, цей спільний заклик не був почутий, а влада Білорусі застосувала та продовжує застосовувати невиправдане та неприйнятне насильство до громадян, які беруть участь у протестах, внаслідок чого багато з них постраждали. Тисячі людей були затримані, продовжилися утиски прав і свобод громадян, включно з правом на мирні зібрання та свободою слова.

Це змусило Україну поставити на паузу всі контакти з білоруською владою на високому та найвищому рівнях та викликати посла України у Білорусі до Києва на консультації.

“Звільнення всіх затриманих може розпочати діалог між владою та громадянським суспільством, ініціювати пошук компромісів. Наступним кроком може стати оголошення нових виборів, які мають бути проведені у демократичний спосіб та за безперешкодної участі міжнародних спостерігачів, насамперед, з ОБСЄ/БДІПЛ”, - зазначив Міністр.

Глава МЗС України додав, що Україна вітає спільну пропозицію нинішнього Албанського та майбутнього Шведського головування в ОБСЄ щодо проведення їхнього візиту до Білорусі для зустрічі з представниками влади та опозиції і сприяння діалогу.

“Ми закликаємо владу Білорусі до конструктивного залучення до цих зусиль”, - зауважив він.

Дмитро Кулеба зауважив, що Україна ніколи не втручалася та не втручатиметься у внутрішні справи Білорусі.

“Сподіваюся, що кожна країна - насамперед, це стосується Російської Федерації - дотримуватиметься такої самої позиції та утримається від будь-яких дій, включно з військовим вторгненням, які здатні ще більше дестабілізувати ситуацію у Білорусі”, - наголосив глава МЗС.

Насамкінець, Міністр закордонних справ зауважив, що Україна готова допомогти Білорусі подолати нинішню кризу без ослаблення її суверенітету та незалежності. Він підкреслив, що стабільний та демократичний розвиток Білорусі має ключове значення не лише для громадян Білорусі, але й для сусідньої України та Європи загалом.

Источник: kmu.gov.ua

Новости портала «Весь Харьков»


Читайте ещё:

Апрель
Пн Вт Ср Чт Пт Сб Вс
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30          
 
Архив новостей

Ми рекомендуємо

  • Рощинская — доставка воды в Харькове на сайте vodar.in.ua.

Юридичне забезпечення порталу

Адвокат
СМОРОДИНСЬКИЙ
Віктор Семенович