06.04.2020 06:34
Просмотров: 941

Дмитро Кулеба заручився підтримкою Норвегії в ООН і НАТО

Дмитро Кулеба заручився підтримкою Норвегії в ООН і НАТО

Міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба та міністр закордонних справ Норвегії Іне Еріксен Сьорейде провели телефонну розмову.

Глави МЗС обговорили боротьбу з поширенням COVID-19, протидію спробам Росії послабити санкції, важливе місце України на порядку денному НАТО.

“Час мобілізувати всі ресурси. Я сподіваюся, що світ зможе за кілька місяців подолати пандемію. Втім, реалістично розумію, що треба готуватися до її наслідків для економік і суспільств, які можуть бути гіршими за вірус як такий”, - заявив Дмитро Кулеба.

Глава МЗС України подякував за внесення Норвегією 14,5 млн. євро до кризового фонду ООН задля протидії COVID-19, ресурси якого йдуть і на підтримку України.

Іне Еріксен Сьорейде поінформувала про вчорашню зустріч міністрів закордонних справ країн НАТО, на якому вони надали додаткову підтримку нашій державі. Вона запевнила, що Україна залишається високо на порядку денному Альянсу. Дмитро Кулеба подякував за непохитну підтримку України.

Міністр звернув особливу увагу на результативну співпрацю України і Норвегії в ООН задля протидії спробам Росії підірвати санкції під прикриттям пандемії COVID-19. Глави МЗС погодилися, що одночасно з коронавірусною кризою у світі різко зріс обсяг дезінформації та пропаганди, яким потрібно спільно протидіяти.

Міністр Іне Еріксен Сьорейде запевнила Дмитра Кулебу, що санкційний тиск на РФ буде зберігатися до повного виконання нею Мінських домовленостей. Вона підтвердила незмінність позиції Осло щодо підтримки суверенітету й територіальної цілісності України, європейських та євроатлантичних прагнень нашої держави.

Міністр Кулеба звернувся до норвезької колеги з проханням сприяти захисту громадян України, які залишаються в Норвегії у час обмеження сполучення, та отримав запевнення у такому сприянні.

Дмитро Кулеба також подякував за запрошення відвідати Норвегію, щойно мине пандемія, та прийняв його. У свою чергу, він запросив норвезьку колегу відвідати з візитом Київ. Вона також з радістю прийняла запрошення.

Співрозмовники погодилися надалі наповнювати українсько-норвезьке міждержавне партнерство, обговорили перспективи українсько-норвезької торгівлі та інвестицій.

Довідково

Обсяг торгівлі товарами та послугами у 2019 р. – 349,1 млн дол. США (зростання на 9,8% порівняно з 2018 р.), у т.ч. експорт – 66,3 млн дол. США (+6%) та імпорт 282,8 млн дол. США (+10,8%). Сальдо для України – -216,5 млн дол. США.

За результатами першого в історії українсько-норвезьких взаємин офіційного візиту Президента України до Норвегії, який відбувся 18 жовтня 2016, відносини між двома країнами були офіційно проголошені міждержавним партнерством.

25.09.2019 Президент України В.О.Зеленський зустрівся з Прем’єр-міністром Норвегії Ерною Солберг на полях 74-ї сесії ГА ООН у Нью-Йорку.

Остання зустріч міністрів закордонних справ двох держав відбулася на полях 26-го засідання Ради міністрів закордонних справ ОБСЄ в Братиславі у грудні 2019 р.

Источник: kmu.gov.ua

Новости портала «Весь Харьков»


Читайте ещё:

Март
Пн Вт Ср Чт Пт Сб Вс
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
 
Архив новостей

Ми рекомендуємо

  • Рощинская — доставка воды в Харькове на сайте vodar.in.ua.

Юридичне забезпечення порталу

Адвокат
СМОРОДИНСЬКИЙ
Віктор Семенович