18.10.2020 10:27
Просмотров: 849

Економічна безпека – фундамент нацбезпеки на шляху до НАТО

Економічна безпека – фундамент нацбезпеки на шляху до НАТО

15 жовтня 2020 року під головуванням заступниці Міністра розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства України Світлани Панаіотіді відбулося четверте засідання створеної при Мінекономіки Міжвідомчої експертної групи з координації співробітництва України з НАТО у сфері економічної безпеки (МЕГ).

У засіданні взяли участь представники Урядового офісу координації європейської та євроатлантичної інтеграції Секретаріату Кабінету Міністрів України, Мінекономіки, Міноборони, Міністерства енергетики, ДК “Укроборонпром” та ГС “Ліги оборонних підприємств України”.

Під час засідання фахівці Міжвідомчої експертної групи розглянули питання розробки стратегії економічної безпеки, виховання доброчесності з врахуванням досвіду НАТО, розбудови національної системи стійкості, енергетичної безпеки, участі представників України у діяльності Конференції національних директорів з озброєння НАТО, а також стан підготовки до спільних зі стороною НАТО заходів.

Зокрема, було обговорено шляхи подальшої співпраці з НАТО з питань розробки стратегії економічної безпеки. Учасники засідання дійшли спільної думки щодо необхідності розроблення та втілення в життя стратегії забезпечення економічної безпеки України. Нині це завдання є одним із найважливіших національних пріоритетів і вимагає посиленої уваги з боку владних структур, політичних партій, науковців та громадськості. Забезпечення економічної безпеки є гарантом державної незалежності України, умовою її прогресивного економічного розвитку й зростання добробуту громадян.

Крім того, було обговорено пропозиції щодо розширення переліку тем для активізації співробітництва Україна-НАТО в сфері економічної безпеки. Учасниками засідання було запропоновано активізувати ще один напрям роботи з НАТО в контексті опрацювання процесу видачі українським підприємствам Декларації доброчесності (Declaration of Eligibility).

Такий підхід є вкрай необхідним для здійснення прозорої та чесної політики ведення бізнесу українськими підприємствами при виході на міжнародний рівень для уникнення конфлікту інтересів між замовником і виконавцем з боку України.

“З огляду на те, що головним нашим завданням на сьогодні лишається реформування сектору безпеки і оборони, винайдення ефективних рішень питань економічної безпеки, незмінним є прагнення України розвивати практичне співробітництво з НАТО у сфері економічної безпеки”, – зазначила заступниця Міністра Світлана Панаіотіді.

Довідково:

1. Міжвідомча експертна група з координації співробітництва України з НАТО у сфері економічної безпеки (МЕГ) є консультативно-дорадчим органом при Мінекономіки, яка створена з метою сприяння розвитку співробітництва України з НАТО в економічній сфері, розроблення пропозицій щодо пріоритетних завдань і заходів, спрямованих на розвиток ефективного співробітництва України з НАТО в економічній сфері, забезпечення взаємодії центральних органів виконавчої влади, які залучені до заходів у рамках співробітництва України з НАТО з питань економічної безпеки.

2. Основою економічної співпраці країн-членів НАТО є стаття 2 Північноатлантичного договору, в якій зазначається, що держави Альянсу «намагаються усувати суперечності у своїй зовнішній економічній політиці та сприяють економічній співпраці між окремими або між усіма учасниками Договору». З метою забезпечення безпеки та оборони в країнах-членах Альянсу, робота НАТО в економічній сфері сфокусована на специфічних економічних аспектах безпеки і оборони.

Источник: me.gov.ua

Новости портала «Весь Харьков»


Читайте ещё:

Март
Пн Вт Ср Чт Пт Сб Вс
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
 
Архив новостей

Ми рекомендуємо

  • Рощинская — доставка воды в Харькове на сайте vodar.in.ua.

Юридичне забезпечення порталу

Адвокат
СМОРОДИНСЬКИЙ
Віктор Семенович