16.05.2019 07:36
Просмотров: 1488

Філарет заявив, що Порошенко та глава ПЦУ Епіфаній одурили його

Філарет заявив, що Порошенко та глава ПЦУ Епіфаній одурили його

Почесний патріарх Київський та всієї України-Руси Філарет зробив кілька гучних заяв відносно предстоятеля Православної церкви Епіфанія та президента України Петра Порошенка. На прес-конференції у Києві Філарет звинуватив главу держави та митрополита Епіфанія у порушенні домовленностей.

«Домовленості були між мною, президентом із Епіфанієм. І не тільки між нами трьома, а і між архієреями. І на Архієрейському соборі була домовленість, що я продовжую керувати церквою на території України разом з Епіфанієм, а він представляє церкву назовні, а я не представляю. Така домовленість. А письмово ми не підписували, тому що я довіряв – і президентові довіряв, і Епіфанію довіряв. А вони обманули»

Філарет наполягає, що якби він не надав підтримку Епіфанію на Об’єднавчому Соборі, то той би не став главою ПЦУ.

«Якби я знав те, що відбудеться, то я не висував би його кандидатуру. А я довіряв йому, що він йтиме прямою дорогою, а не кривою. Цього я не передбачав», – заявив почесний патріарх.

Більше того, на думку, Філарета, митрополит Епіфаній не є самостійним в управлінні церквою. Джерела BBC зазначили, що у бік Епіфанія закидували надто тісну співпрацю з Константинополем.

Конфлікт між главою ПЦУ Епіфанієм та патріархом Київським і всієї України-Руси Філаретом виник після утворення Єдиної церкви, однак обертів набрав дещо пізніше.

У травні патріарх Філарет надіслав запрошення на вшанування священномученика Макарія багатьом архієреєм ПЦУ, крім митрополита Епіфанія. Зазначимо, що запрошення на спільну молитву було надруковано на бланку Київського патріархату, який перестав існувати після формування Єдиної церкви. На нього відгукнулися всього 4 єпископів з більше 60.

Сам Філарет заявив, що Київський патріархат існує, та збирає прихильників. Патріарх вважає, що УПЦ КП не ліквідовано після створення об’єднаної помісної православної церкви, тому що він такого рішення не приймав. Міністерство культури видало заяву і нагадало, що діяльність УПЦ КП було припинено 15 грудня 2018 року. Епіфаній також вважає, що УЦП КП припинила існуванняперед початком об’єднавчого собору 15 грудня, а ніякого розколу у Церкві немає й не буде.

Пізніше Філарет таки запросив главу ПЦУ на захід, та пояснив, чому не зробив цього раніше. Він заявив, що Епіфаній жодного разу не звершив Божественну літургію разом з ним, що навело патріарха на думку, що Епіфаній вважає «приниженням для себе служити з патріархом Філаретом».

В оточенні предстоятеля ПЦУ сприйняли це як спробу показового виступу й оглядин підтримки Філарета з боку архієреїв церкви. Нібито Філарет прагне формально відновити Київський патріархат, повернути статут і синод УПЦ КП, а сам він має керувати церквою у якості патріарха.

Джерела  BBC також уточнили, що Вселенський патріархат підтримує Епіфанія  й навіть не виключає санкції у випадку відновлення Київського патріархату проти поплічників Філарета. Їх можуть оголосити розкольниками. Окрім того, джерела у Єдиній церкві та у владі допускають, що вихід Філарета може посприяти визнанню ПЦУ церквами, для яких його особа була надто одіозною.

Сьогодні, 15 травня, почесний патріарх Православної церкви України владика Філарет закликав предстоятеля ПЦУ Епіфанія «нічого не робити всередині церкви» без його згоди. Він заявив, що сьогодні в Українській православній церкві відбувається «поділ, двовладдя, яке може привести до сумних наслідків».

Источник:

Новости портала «Весь Харьков»


Темы: церковь

Читайте ещё:

Март
Пн Вт Ср Чт Пт Сб Вс
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
 
Архив новостей

Ми рекомендуємо

  • Рощинская — доставка воды в Харькове на сайте vodar.in.ua.

Юридичне забезпечення порталу

Адвокат
СМОРОДИНСЬКИЙ
Віктор Семенович