09.11.2019 06:52
Просмотров: 1238

Готівкові і безготівкові: як діятимуть механізми виплат субсидій – подробиці другої хвилі реформи

Готівкові і безготівкові: як діятимуть механізми виплат субсидій – подробиці другої хвилі реформи

Зміни торкнуться пільговиків – ветеранів, чорнобильців, дітей війни та інших

Нова система нарахування компенсації вартості комірного діятиме цього опалювального сезону. Зміни торкнуться пільговиків – ветеранів, чорнобильців, дітей війни та інших. Услід за субсидіями відтепер пільги на виплату комунальних рахунків покладуть на особисту картку людини. І, отримавши гроші "на руки", пільговик самостійно сплачуватиме рахунки. Про монетизацію виплат далі в сюжеті кореспондента "5 каналу" Ганни Рибалки.

Пенсіонер Володимир Телегін має знижку на сплату комірного. Субсидія чоловіку нараховується автоматично на платіжну картку. Завдяки тому, що отримує "живі" гроші, майже щомісяця вдається економити, каже чоловік: "Ну ось якщо зараз 300 з копійками, то десь приблизно 80,100, 120. Це дуже добре, що дають грошима, а я вже бачу, на чому зекономити".

Перетворювати субсидії в реальні гроші, тобто монетизувати почали ще на початку року. Нині Мінсоцполітики взялося за другу хвилю реформи – з 1 жовтня монетизують уже не лише субсидії, а й пільги. Мова про ветеранів, чорнобильців, дітей війни та інших, які платять частину вартості комунальних послуг, а решту компенсує держава.

Заступник міністра соцполітики Віталій Музиченко говорить: "Пільговик, який надав інформацію про номер мобільного телефону, щомісячно буде від банку отримувати смс-повідомлення про те, яка сума йому буде нарахована на пільги і яким чином відбулися взаєморозрахунки між банком і постачальниками послуг. Ті пільговики, які отримують свою знижку, у грошовій безготівковій формі, тобто через державний "Ощадбанк", вони, отримавши смс-повідомлення від банку, мають зрозуміти, яку суму коштів не профінансував державний банк, оскільки ми знаємо, що пільга – це лише часткова оплата відповідних сум платежів".

У Міністерстві пояснюють: щоби пільговику отримувати гроші на картку, потрібно було написати заяву в відділенні соцзахисту до 1 жовтня. Той, хто це не зробив, і надалі отримуватиме пільги, тобто 50-ти, 70-ти чи 100-відсоткову компенсацію вартості спожитої комуналки. Держава виділятиме кошти на безготівкові рахунки, як це було раніше. Мінсоцполітики наголошує: у листопаді пільговики вперше отримають квитанції з повною вартістю комірного.

"Починаючи від платіжок за жовтень, усі пільговики, як і субсидіанти раніше, будуть отримувати повний розмір пільг і субсидій. Паралельно з цим відповідні кошти будуть перераховувтися або на їхній обліковий запис в "Ощадбанку", або на той банк чи "Укрпошту", якщо вони виявили бажання і звернулися до органу соцзахисту щодо отримання виплат у готівковій формі".

У цьому львівському відділі соцзахисту кажуть: про новації знають і людям про монетизацію розповідають. Утім подобається це не всім.

Ольга Тадеус, заступник начальника відділу соціального захисту, каже: "Пільги отримуються, просто в іншій формі. До цього треба буде звикнути. Ну потім втягнуться. Це набагато вигідніше, тому що це є вже по нормі. Усі, кому належить, ми призначимо і пільги, і субсидії".

Експерти кажуть, монетизація дасть поштовх до економії. Адже споживач зможе покласти залишок нарахованих і пільг, і субсидії в кишеню. Однак щоби люди не лякалися змін, влада має їх добре розтлумачувати.

"Ми розуміємо, що такі реформи потребують великої комунікації. Якщо люди-пільговики звикли вже протягом певного часу отримувати кошти за одним алгоритмом, бачити 50-відсоткову чи 100-відсоткову знижку у своїх рахунках, то для частини з цих людей це певний шок", – каже Тетяна Бойко, координаторка житлово-комунальних програм громадянської мережі "Опора".

Новації в цьому опалювальному сезоні торкнуться і порядку нарахування субсидій. Зокрема, претендувати на них зможуть будинки сімейного типу. Раніше їх у переліку претендентів на субсидію не було. Загалом на компенсацію уряд цього року виділив 7 мільярдів гривень.

Источник: 5.ua

Авторы: Ганна Рибалка, Сергій Клименко та Андрій Ткаченко, "5 канал"

Новости портала «Весь Харьков»


Читайте ещё:

15.07.2022 08:44    939
Апрель
Пн Вт Ср Чт Пт Сб Вс
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30          
 
Архив новостей

Ми рекомендуємо

  • Рощинская — доставка воды в Харькове на сайте vodar.in.ua.

Юридичне забезпечення порталу

Адвокат
СМОРОДИНСЬКИЙ
Віктор Семенович