25.03.2021 07:56
Просмотров: 658

Група Нафтогаз готова забезпечити захист населення від сезонних стрибків ціни на газ завдяки річному тарифу

Група Нафтогаз готова забезпечити захист населення від сезонних стрибків ціни на газ завдяки річному тарифу

НАК “Нафтогаз України” (далі – Компанія) на виконання доручення уряду завершила розробку ринкового рішення, яке зможе захистити домогосподарства від сезонних стрибків ціни на газ наступного опалювального сезону та від зростання цін, яке спостерігається через відновлення світової економіки.

Таким рішенням є запровадження річного тарифу – тарифу, який визначає єдину ціну на газ протягом року. Ця ціна працює як страховка на авто. Вона дозволяє уникнути проблеми (у випадку з цінами на газ — пікових стрибків цін взимку), але, на відміну від страховки, не потребує сплати наперед. Забезпечення такої “страховки” в Україні стало можливим завдяки Нафтогазу, його доступу до європейських бірж та вільному руху газу між європейським ринком та Україною.

“Переваги річного тарифу та його гнучкість вже оцінили споживачі ГК “Нафтогаз України”. Час масштабувати цей досвід на всю країну. Наші клієнти, які обрали восени тариф “Річний”, досі сплачують за газ за ціною, яка була на момент підписання договору», – зазначив Андрій Коболєв. За його словами, наразі завершується робота над новими пропозиціями для домогосподарств, які будуть доступні з початку травня.

Перевагами такого тарифу зможуть скористатися всі побутові споживачі, адже Нафтогаз надає рівні можливості для всіх газопостачальних компаній, аби вони могли створити власний річний тарифний план. Дотримуючись принципу рівного доступу для всіх, Група Нафтогаз готова надати можливість купувати газ постачальникам, які працюють на роздрібному ринку для населення.

Зокрема, Група вже досягла домовленостей з найбільшим постачальником – компанією “ЙЕ Енергія”, яка є оптовим постачальником в тому числі і для низки регіональних газзбутів, що працюють під брендом “Твій газзбут”.

ДОВІДКОВО: регіональні газзбути відповідають за постачання газу 65% домогосподарств. Газопостачальна компанія “Нафтогаз”, своєю чергою, постачає газ 13% споживачів роздрібного ринку.

Річний тариф, який впроваджуватимуть для захисту споживачів, буде надаватися за замовчуванням усіма газопостачальними компаніями, як це передбачено проектом рішення НКРЕКП. При цьому кожен споживач зможе змінювати річний тарифний план впродовж року на щомісячний, а також обрати послуги будь-якого іншого постачальника газу.

“Правила вільного ринку є для нас пріоритетними, і Група Нафтогаз робитиме все можливе, щоб постачальники конкурували між собою, підвищуючи якість послуг та зменшуючи власну націнку. Водночас держава, використовуючи повноваження НКРЕКП та АМКУ, зможе контролювати, щоб постачальники пропонували своїм клієнтам річний продукт з обґрунтованою націнкою”, – зазначив голова правління Нафтогазу.

Втім, дотримання принципу рівного доступу постачальників до газу – лише одна з чотирьох передумов функціонування чесного ринку та конкуренції, і єдина, яка залежить від Нафтогазу. Є ще три проблеми, які має вирішити країна, аби українці сповна скористалися перевагами справедливого ринку газу.

По-перше, це подолання монопольного становища регіональних газзбутів, які минулого року скористалися тим, що їхні засновники – облгази – мають важелі впливу на споживачів, та зупиняли перехід до інших постачальників, використовуючи для цього і приховування EIC-коду, і примусове відключення, і погрози.

По-друге, держава повинна побудувати систему захисту вразливих споживачів - людей, які не мають можливості оплатити рахунки в моменти найбільшого споживання газу. За прикладом розвинутих європейських держав, Україна зможе забезпечити таким споживачам одноразові виплати коштів. Для цього необхідно встановити критерії визначення “вразливих споживачів” та створити спеціальний датахаб, який надаватиме можливість державі відстежувати споживання, а споживачам – мати необмежений доступ до власних даних. Над створенням цього датахабу фахівці Нафтогазу працюють спільно з іншими державними підприємствами. Його ефективна робота передбачена, зокрема, Угодою про асоціацію України з ЄС.

По-третє, для захисту споживачів необхідна активна позиція регуляторів: НКРЕКП та АМКУ, які мають всі повноваження для контролю над діями постачальників.

Все це необхідно зробити, об’єднавши зусилля, аби продовжити і захистити ринкові реформи.

Департамент з інтегрованих комунікацій НАК «Нафтогаз України»

Источник: naftogaz.com

Новости портала «Весь Харьков»


Читайте ещё:

04.01.2024 07:39    269
Апрель
Пн Вт Ср Чт Пт Сб Вс
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30          
 
Архив новостей

Ми рекомендуємо

  • Рощинская — доставка воды в Харькове на сайте vodar.in.ua.

Юридичне забезпечення порталу

Адвокат
СМОРОДИНСЬКИЙ
Віктор Семенович