30.09.2020 07:20
Просмотров: 3040

Харківщина за крок до нової історії: які зміни відбудуться після 25 жовтня

Харківщина за крок до нової історії: які зміни відбудуться після 25 жовтня

У вересні Харківщина відзначила 255 річницю утворення. А вже в жовтні на наш регіон чекає новий історичний момент – мапа Харківщини істотно зміниться.

Нова мапа

– Славетне минуле і гідне сьогодення поєднала у собі історія Харківщини. Сучасна Харківщина – успішний регіон, який має унікальний промисловий, науковий, аграрний та, найважливіше, людський потенціал. Тож переконаний, що літопис області повнитиметься новими відкриттями та досягненнями в ім’я розвитку та добробуту. Кожен з нас може зробити багато для миру, розвитку та процвітання рідного краю, – зауважив голова Харківської обласної ради Сергій Чернов, вітаючи жителів регіону зі святом.

Писати нову історію Харківщині доведеться вже у новому форматі. Після 25 жовтня 2020 року, переживши тривалі гарячі дискусії, мапа нашого регіону зміниться. Замість 27 районів з’явиться сім – Богодухівський, Ізюмський, Красноградський, Куп’янський, Лозівський, Харківський та Чугуївський. Нагадаємо, відповідне рішення щодо ліквідації старих та утворення нових районів Верховна Рада прийняла 17 липня 2020 року (постанова № 807-ІХ) – замість 490 ліквідованих районів створено в Україні 136 нових. Документом визначено, що межі укрупнених районів установлюються за зовнішною межею територій сільських, селищних, міських територіальних громад, які входять до складу відповідного району.

Так, до Богодухівського району (з центром у Богодухові) увійдуть території Богодухівської та Валківської міських громад, Золочівської, Коломацької та Краснокутської селищних громад.

Ізюмщина (з центром в Ізюмі) включатиме в себе Ізюмську міську громаду та території Балаклійської й Барвінківської міських громад, Борівської, Донецької та Савинської селищних громад, Куньєвську та Оскільську сільські громади.

У Красноградський район (з центром у Краснограді) увійдуть Красноградська міська громада, Зачепилівська, Кегичівська та Сахновщинська селищні громади, Наталинська та Старовірівська сільські ОТГ.

Куп’янський район (з центром у Куп’янську) включатиме Куп’янську міську громаду, території Великобурлуцької, Дворічанської та Шевченківської селищних громад, Вільхуватської, Кіндрашівської, Курилівської, Петропавлівської сільських громад.

Лозівський район (з центром у місті Лозова) складатиметься з Лозівської та Первомайської міських громад, Біляївської селищної і Близнюківської селищних громад та Олексіївської сільської ОТГ.

Найбільший за територією буде Харківський район (з центром у Харкові). Окрім Харківської міської громади, у склад району ввійдуть території Дергачівської, Люботинської, Мереф’янської, Південноміської міських громад, Безлюдівської, Височанської, Малоданилівської, Нововодолазької, Пісочинської, Роганської, Солоницівської селищних громад, а також Вільхівська, Липецька та Циркунівська сільські громади.

До складу Чугуївського району (з центром у Чугуєві), окрім Чугуївської міської громади, входитимуть ще Вовчанська та Зміївська міські громади, Малинівська, Новопокровська, Печенізька, Слобожанська, Старосалтівська, Чкаловська селищні громади.

56 громад

На місцевих виборах 25 жовтня жителі районів обиратимуть депутатів уже до оновлених райрад. А повноваження депутатів районних рад у ліквідованих районах припиняються в день набуття повноважень депутатів укрупнених райрад.

Окрім сімох районних рад, на Харківщині 25 жовтня також обиратимуть голів і депутатів у 56 об’єднаних громадах та депутатів обласної ради. У масштабах країни вибори пройдуть у 1439 громадах (за винятком АР Крим та окупованих територій Донецької та Луганської областей). Раніше ж вибори відбувалися у близько 12 тисячах рад.

До речі, відповідно до нового виборчого законодавства тепер жителі старостинських округів в ОТГ не обиратимуть собі самостійно старост. За виборців це робитимуть обрані ними депутати. Тобто процес виборів буде непрямим, і староста матиме доволі широкі повноваження.

Понад півроку на адаптацію

Хоча до місцевих виборів залишилося трохи більше місяця, але досі залишається відкритим питання перехідного періоду щодо реорганізації районів. Верховна Рада має прийняти ще низку законів про розмежування повноважень і ресурсів між областями та районами, між районами та громадами тощо. За планами перехідний період має тривати до середини 2021 року, щоб процес зміни адміністративно-територіального устрою був максимально непомітним для людей, а якість і доступність послуг, що надавалися на районному рівні, не знизилася.

– Для реорганізації районів потрібні документи державного рівня, які б регламентували перехідний період. Поки таких документів немає, – зазначає експерт з децентралізації та місцевого самоврядування Віктор Нестеренко. – Наразі пропонуються зміни до Законів «Про місцеве самоврядування» та «Про місцеві державні адміністрації». Саме ці зміни мають визначити, яким чином відбуватиметься перехідний період.

Окрім цього, щоб реорганізувати органи місцевого самоврядування в нових громадах та РДА в нових районах, парламент має прийняти законопроєкт № 3651, що врегулює питання правонаступництва комунального і державного майна, бюджетних ресурсів, прав та інших зобов’язань. Кабмін ще у червні запропонував цей законопроєкт разом з проєктом постанови про нові райони. Наразі вищезазначений документ перебуває на доопрацюванні у профільному комітеті Верховної Ради.

За словами заступника міністра розвитку громад та територій В’ячеслава Негоди, дуже важливо, щоб народні депутати прийняли законопроєкт № 3651 до того, як після місцевих виборів набудуть повноважень нові органи місцевого самоврядування громад і районів, тобто максимум до середини листопада.

Источник: slk.kh.ua

Новости портала «Весь Харьков»


Читайте ещё:

Апрель
Пн Вт Ср Чт Пт Сб Вс
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30          
 
Архив новостей

Ми рекомендуємо

  • Рощинская — доставка воды в Харькове на сайте vodar.in.ua.

Юридичне забезпечення порталу

Адвокат
СМОРОДИНСЬКИЙ
Віктор Семенович