12.05.2021 07:47
Просмотров: 873

Хто на Харківщині має право на безкоштовні соціальні послуги

Хто на Харківщині має право на безкоштовні соціальні послуги

75-річна жителька Сахновщинської громади Харківської області скаржиться, що соцпрацівники пред’явили їй прайс на свої послуги.

«Доброго дня, шановна редакціє! Допоможіть розібратися у важливому для мене питанні. Мені 75 років, здоров’я вже немає, по оселі з паличкою пересуваюся, на вулиці вже майже рік не була. Весь цей час до мене навідувалися соціальні працівники – то продукти принесуть, то в хаті допоможуть прибрати. А останнього разу прийшли і принесли розцінки на свої послуги, сказали, що тепер мені потрібно за їх допомогу платити, бо в мене є син. Однак син до мене дуже рідко приходить. То що мені тепер робити? Отримую пенсію близько 2000 гривень, багато грошей іде на ліки. Підкажіть, чи законні дії співробітників терцентру? Чи маю я право на безкоштовне обслуговування соцпрацівників?»

З такими запитаннями до редакції нещодавно звернулася читачка із Сахновщинської громади (жінка попросила не називати її ім’я).

За роз’ясненням «Слобідський край» звернувся до Сахновщинської селищної ради, місцевого територіального центру соціального обслуговування та в Департамент соціального захисту населення Харківської облдержадміністрації.

– Частині населення наш терцентр справді надає платні соціальні послуги, – підтвердив інформацію Сахновщинський селищний голова Володимир Суєцький.

Відповідно до положення про місцевий територіальний центр, тарифи на такі соціальні послуги затверджує селищний голова. У Сахновщинському терцентрі зазначили, що сьогодні вони обслуговують 1005 жителів громади. На домашньому догляді працівників перебуває 325 людей, з них платні послуги отримують лише 64 людини.

– Наш територіальний центр разом з безкоштовними надає послуги і на платній основі. Є положення про надання платних соціальних послуг, у якому встановлені тарифи. Тарифи розробляємо ми згідно з методикою, яка затверджена Міністерством соціальної політики. Всі платні соціальні послуги проводяться через банк. Складається акт, що підписується отримувачем соціальних послуг. Людина на руки отримує квитанцію про оплату послуг, – пояснила директорка Сахновщинського територіального центру соціального обслуговування Людмила Ковлагіна.

Вона зазначила, що безкоштовно обслуговуються ті громадяни, що не мають рідних працездатних дітей і їх сукупний дохід не перевищує дві мінімальні зарплати.

– Раніше платно обслуговувалися ті громадяни, які мають рідних. Згідно з чинним законодавством, у першу чергу це маються на увазі працездатні діти. Не важливо, де живуть діти – в цьому населеному пункті чи за кордоном. Безкоштовно обслуговуються лише ті люди, у кого дитина інвалід чи дитина вже на пенсії. А з 1 січня 2019 року набрав чинності Закон України «Про соціальні послуги». Там сказано: якщо сукупний дохід родини перевищує дві мінімальні зарплати, то такі люди також обслуговуються на платній основі, навіть якщо в них немає дітей, – підкреслила директорка Сахновщинського терцентру.

У Департаменті соціального захисту населення Харківської облдержадміністрації зазначили, що ситуації можуть бути різними, тому потрібно розбиратися індивідуально.

– Є перелік платних послуг, що визначений Законом «Про соціальні послуги». Переконаний на 99 %, що колеги із Сахновщинської громади діють у межах закону. Однак якщо в читачки «Слобідського краю» є сумніви з цього приводу, вона може направити до нас своє звернення, і ми, звичайно, оперативно розберемося і надамо вичерпну відповідь. У кожному окремому випадку – окрема історія життя. Є випадки, коли люди мають дітей, але вони алко- чи наркозалежні і не хочуть доглядати за батьками. Часто в таких ситуаціях соціальні працівники надають безкоштовно свої послуги, – пояснив директор Департаменту соціального захисту населення Харківської облдержадміністрації Юрій Шпарага.

Затверджені тарифи на платні соціальні послуги в Сахновщинському терцентрі:

● Перукарська послуга – 31 гривня.

● Допомога у купанні – 62 гривні.

● Придбання, доставка продовольчих, промислових та господарчих товарів і медикаментів – 86,8 гривні.

● Генеральне прибирання – 130,20 гривні (126 хвилин).

● Прання білизни та одягу – 31 гривня (30 хвилин).

● Розпалювання печей, принесення палива, розчистка снігу – 43,4 гривні (42 хвилини).

● Допомога у приготуванні їжі – 18,6 гривні (18 хвилин).

● Приготування їжі – 62 гривні (60 хвилин).

● Надання допомоги в оплаті комунальних послуг – 46,5 гривні (45 хвилин).

● Надання допомоги у проведенні сільськогосподарських робіт не більше 0,2 гектара – 142,6 гривні (138 хвилин).

● Надання допомоги в оформленні документів – 62 гривні (60 хвилин).

Источник: slk.kh.ua

Автор: Мирослава Кольцова

Новости портала «Весь Харьков»


Темы: харьков

Читайте ещё:

Апрель
Пн Вт Ср Чт Пт Сб Вс
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30          
 
Архив новостей

Ми рекомендуємо

  • Рощинская — доставка воды в Харькове на сайте vodar.in.ua.

Юридичне забезпечення порталу

Адвокат
СМОРОДИНСЬКИЙ
Віктор Семенович