18.08.2019 08:57
Просмотров: 1068

Як отримати аліменти на дитину

Як отримати аліменти на дитину

Що впливає на розмір аліментів та які документи необхідні для суду, розповідає наш юридичний консультант.

Положення Сімейного кодексу України передбачають, що батьки зобов’язані утримувати дитину до досягнення нею повноліття, тобто до 18 років. Крім того, чинне законодавство передбачає обов’язок батьків сплачувати аліменти на повнолітню дитину до досягнення нею 23 років за умови, якщо та вимагає матеріальної допомоги або продовжує навчання, а батьки мають можливість надати таку допомогу. При цьому розмір аліментів повинен бути необхідним і достатнім для забезпечення гармонійного розвитку дитини.

Як розповів адвокат Роман Чумак, батьки мають право самостійно визначити розмір аліментних обов’язків. Однак, як показує практика, у добровільному порядку батьки не доходять згоди стосовно визначення розміру й порядку сплати аліментів. Як наслідок, одному з батьків необхідно звертатися до суду з відповідним позовом.

Подати позовну заяву може той з батьків, з ким фактично проживає дитина. Якщо ж мова йде про особу, яка досягла 18 років і продовжує вчитися, то остання може подати позов до будь-кого з батьків, зауважив адвокат.

– Це стандартний набір документів, який має подаватися до суду, – каже адвокат. – Якщо ж особа, яка подає позов, має також документи, які підтверджують майновий стан відповідача (документи, які містять інформацію про заробітну плату, наявність рухомого та нерухомого майна тощо), рекомендуємо також їх подавати. У свою чергу, це збільшить шанси на отримання аліментів у більшому розмірі. За подання позовної заяви про стягнення аліментів судовий збір не сплачується.

За словами Романа Чумака, при визначенні розміру аліментів суд враховує такі обставини:

1) стан здоров’я та матеріальний стан дитини і платника;

2) наявність у платника інших дітей, непрацездатного чоловіка, жінки, батьків;

3) наявність, на праві власності, володіння та/або користування у платника аліментів майна і майнових прав, у тому числі рухомого і нерухомого майна, грошових коштів, прав на результати інтелектуальної діяльності, корпоративних прав;

4) доведені стягувачем витрати платника, у тому числі на придбання нерухомого або рухомого майна, сума яких перевищує 20 070 грн (десятикратний розмір прожиткового мінімуму для працездатної особи), якщо платником аліментів не доведено джерело походження коштів.

Можливі й інші обставини залежно від ситуації.

За рішенням суду кошти на утримання дитини (аліменти) присуджуються у частці від доходу її матері, батька або у твердій грошовій сумі. При цьому обирати вид стягнення має право той з батьків або інших законних представників дитини, разом з яким проживає дитина. Мінімальний гарантований розмір аліментів на одну дитину не може бути меншим ніж 50 відсотків прожиткового мінімуму для дитини відповідного віку, пояснює адвокат.

– Суд може звільнити батьків від обов’язку утримувати дитину, якщо дохід останньої набагато перевищує дохід кожного з них і задовольняє повністю її потреби, – зауважив Роман Чумак. – Якщо ж дитина перестала отримувати дохід або її дохід зменшився, зацікавлена особа має право звернутися до суду з позовом про стягнення аліментів.

Необхідні документи

Разом з позовною заявою позивач має подати до суду:

1) копію свідоцтва про укладення (розірвання) шлюбу;

2) копію свідоцтва про народження дитини;

3) копію документа, який підтверджує,

що дитина проживає разом з позивачем;

4) копію свого паспорта та ідентифікаційного коду.

Мінімальний розмір аліментів

Із 1 липня 2019 року до 30 листопада 2019 року прожитковий мінімум для дітей віком до 6 років становить 1699 грн, для дітей у віці від 6 до 18 років – 2118 грн, для осіб від 18 до 23 років – 2007 грн. Тобто, для дітей у віці до 6 років мінімальний розмір аліментів дорівнює 849,5 грн, для дітей у віці від 6 до 18 років – 1059 грн, для осіб від 18 до 23 років – 1003,5 грн.

Источник: slk.kh.ua

Новости портала «Весь Харьков»


Читайте ещё:

15.07.2022 08:44    917
Март
Пн Вт Ср Чт Пт Сб Вс
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
 
Архив новостей

Ми рекомендуємо

  • Рощинская — доставка воды в Харькове на сайте vodar.in.ua.

Юридичне забезпечення порталу

Адвокат
СМОРОДИНСЬКИЙ
Віктор Семенович