05.05.2021 08:21
Просмотров: 897

Як отримати допомогу на поховання: розглядаємо різні обставини

Як отримати допомогу на поховання: розглядаємо різні обставини

Насамперед, що слід зробити для отримання допомоги на поховання, це отримати витяг з Державного реєстру актів цивільного стану громадян про смерть або довідку про смерть пенсіонера. Ці документи фактично слугують підставою для виплати допомоги.

– Зазвичай витяг з Державного реєстру видається у відділі реєстрації актів цивільного стану разом зі свідоцтвом про смерть. Якщо ж вам видають тільки свідоцтво, ви маєте право запитати і витяг. Також варто потурбуватися про відкриття рахунку в банку, оскільки саме на нього буде нараховуватися виплата, – розповів адвокат Роман Чумак.

Далі, за його словами, необхідно звернутися з документами до органу Пенсійного фонду, де перебував на обліку померлий пенсіонер, та подати заяву про виплату допомоги на поховання. На цьому порядок дій для отримання допомоги фактично завершується, і залишається лише чекати.

За загальним правилом, розмір допомоги на поховання складає двомісячну пенсію, яку отримував померлий пенсіонер. Виняток стосується лише осіб, звільнених з військової служби, та працівників органів внутрішніх справ, на поховання яких видається допомога в розмірі тримісячної пенсії, але не менше п’ятикратного розміру прожиткового мінімуму для працездатних осіб.

Якщо пенсіонер помер за межами країни або на непідконтрольній території України, порядок дій майже не змінюється. Але може містити певні нюанси.

– Якщо пенсіонер помер в іншій країні, то єдине, що міняється, так це документ, на підставі якого виплачується допомога. У такому разі необхідно отримати свідоцтво про смерть або інший документ, що підтверджує факт смерті та виданий компетентним органом іноземної держави. Він додатково має бути апостильований або пройти легалізацію та бути перекладений на українську мову з нотаріальним засвідченням, – пояснив Роман Чумак.

Коли ж ідеться про ситуацію з непідконтрольною територією, адвокат радить звернути увагу на такі моменти: спочатку потрібно встановити факт смерті померлого пенсіонера в судовому порядку; потім з рішенням суду необхідно звернутися до відділу реєстрації актів цивільного стану для реєстрації смерті особи та отримання свідоцтва і витягу з Державного реєстру. Все інше за звичайною процедурою – звернення до Пенсійного фонду.

Источник: slk.kh.ua

Автор: Олександр Гречаний

Новости портала «Весь Харьков»


Читайте ещё:

Март
Пн Вт Ср Чт Пт Сб Вс
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
 
Архив новостей

Ми рекомендуємо

  • Рощинская — доставка воды в Харькове на сайте vodar.in.ua.

Юридичне забезпечення порталу

Адвокат
СМОРОДИНСЬКИЙ
Віктор Семенович