15.11.2020 08:47
Просмотров: 644

Як працює Реєстр корупціонерів?

Як працює Реєстр корупціонерів?

Ви знаєте про Реєстр електронних декларацій, доступ до яких обмежував Конституційний Суд. Але НАЗК адмініструє ще один не менш важливий реєстр — Єдиний державний реєстр осіб, які вчинили корупційні або пов’язані з корупцією правопорушення (Реєстр корупціонерів). https://corruptinfo.nazk.gov.ua/

Це портал, де є інформація про всіх фізичних та юридичних осіб, які вчинили корупційні та пов’язані з корупцією правопорушення. НАЗК адмініструє цей реєстр із лютого 2019 року, раніше цим займалося Міністерство юстиції України.

Дані вносяться до реєстру на підставі рішень судів, які надходять до НАЗК, або на підставі наказів про притягнення до дисциплінарної відповідальності.

Зараз у Реєстр внесено понад 33,6 тисячі осіб: з них майже 21 тисяча притягнута до адміністративної відповідальності, ще 12 тисяч — до кримінальної.

Потрапити в цей реєстр для людини — загроза для її репутації. Крім того, за законом “Про державну службу” прізвище особи в реєстрі означає, що вона не може вступити на державні посади протягом трьох років з дня набрання законної сили відповідного рішення суду. Ті, хто потрапив у реєстр, не зможуть працювати в поліції та прокуратурі.

Якщо в Реєстр корупціонерів внесено юридичну особу, такій особі відмовляють у процедурі закупівлі та відхиляють тендерну пропозицію.

Протягом 2020 року серед осіб, яких було внесено до реєстру корупціонерів:

● Геннадій Бобов, народний депутат України VIII скликання, за подання завідомо недостовірних відомостей у декларації або умисне неподання декларації;

● Володимир Шумілін, заступник міністра культури, молоді та спорту України, за неповідомлення або несвоєчасне повідомлення про суттєві зміни в майновому стані;

● Олександр Черненко, народний депутат VIII скликання, за зловживання владою або службовим становищем;

● Олександр Матюшенко, прокурор прокуратури Черкаської області, за вимогу хабаря.

Через рішення КСУ від 27.10.2020 № 13-р/2020 робота НАЗК лишається заблокованою. НАЗК позбавлене можливості проводити повні перевірки декларацій, отримувати заяви фізичних та юридичних осіб про порушення вимог Закону України «Про запобігання корупції», проводити за власною ініціативою перевірку можливих фактів порушення вимог цього Закону, складати протоколи про адміністративні правопорушення, пов’язані з корупцією, здійснювати перевірки організації роботи із запобігання корупції в державних установах тощо.

Попри це ми віримо, що законодавці знайдуть правові шляхи врегулювання цієї ситуації. Саме тому продовжуємо працювати над ініціативами, які допоможуть підвищити ефективність запобігання та протидії корупції в Україні після повноцінного відновлення повноважень НАЗК.

Источник: nazk.gov.ua

Новости портала «Весь Харьков»


Читайте ещё:

Март
Пн Вт Ср Чт Пт Сб Вс
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
 
Архив новостей

Ми рекомендуємо

  • Рощинская — доставка воды в Харькове на сайте vodar.in.ua.

Юридичне забезпечення порталу

Адвокат
СМОРОДИНСЬКИЙ
Віктор Семенович