31.03.2023 17:34
Просмотров: 545

Як відбувається відновлення зруйнованих районів Харківщини?

Як відбувається відновлення зруйнованих районів Харківщини?

Станом на кінець березня на відновлення житлової та соціальної інфраструктури деокупованої частини Харківщини виділили вже близько 180 мільйонів гривень. Але мова йде про окремі випадки ремонту постраждалих багатоповерхівок. При цьому суттєвою проблемою для мешканців деокупованих територій залишається відновлення вікон та дверей. Є скарги і на проблеми щодо комунікації з місцевою владою.

Адже на це гроші з бюджету майже не виділяють, основна допомога йде від міжнародних благодійних фондів, яких на всіх не вистачає. 

Після вдалого контрнаступу ЗСУ у вересні минулого року на Харківщині, була звільнена майже вся територія області. Звісно, що спочатку на ці території заїхала гуманітарна допомога. Після чого постало питання щодо відновлення тих міст, селищ та сіл, які вдалось звільнити і які зараз не перебувають під обстрілами.

Стали виділятись бюджетні кошти на відновлення житлового фонду, соціальної інфраструктури, шкіл, лікарень, дитячих садочків в таких містах та селищах як Балаклія, Ізюм, Чкаловське, частина Дергачівської громади, Старий Салтів, Докучаєвське. 

Ізюмська громада

Заступник Ізюмського міського голови Володимир Мацокін відмічає, що головним завданням перед зимою було провести консервацію будинків та запустити опалення.

“Вставлялись вікна в багатоповерхових будинках. Таких в нас було понад десять будинків. Вікна вставили, мережі збереглись, опалення запустили. Спочатку планували підключити до тепла 63 будинки, але вдалося дати тепло у понад 80. Це централізоване тепло, водопостачання. Це означає, що в цих будинках живуть люди. В деяких будинках тепло давалось в окремі під’їзди

За даними порталу публічних коштів, всього на відновлення житлового фонду та об’єктів соціальної інфраструктури у Ізюмі виділили близько 60 млн грн.

Мова якраз йде про десять будинків. 

Будинок у Ізюмі Фото kharkivoda.gov.ua

Департамент капітального будівництва Харківської ОВА уклав договори протягом грудня 2022 – січня 2023 років на капітальний ремонт десяти житлових будинків, які внаслідок обстрілів росіян були дуже суттєво пошкоджені, але які можна відновити. Це стосувалось трьох вулиць – Некрасова, Київської та Григорія Жуковського. Загальна вартість ремонту житлового фонду міста склала 47,69 млн грн.

З цих коштів 30,44 млн. грн. отримало ТОВ “Палмаз Груп”, 6,44 млн. грн. – ТДВ “Житлобуд-2”, 6,16 млн. грн. – ТОВ “СК СТС”, 2,89 млн. грн. – ТОВ “Харківдорбуд”, 1,76 млн. грн. – ТОВ Прайд Люкс 700”.

Адреси будинків:

вул. Київська, 47 – 623 294,48 грн. – ТДВ “Житлобуд-2”

вул. Некрасова, 76 – 2 889 710,68 грн. – ТОВ “Харківдорбуд”

вул. Григорія Жуковського, 10 – 3 005 607,60 грн. – ТОВ “СК СТС”

вул. Григорія Жуковського, 4 – 3 156 465,60 грн. – ТОВ “СК СТС”

вул. Київська, 45 – 8 227 431,60 грн. – ТОВ “Палмаз Груп”

вул. Некрасова, 78 – 9 384 502,80 грн. – ТОВ “Палмаз Груп”

вул. Київська, 51 – 1 763 984,28 грн. – ТОВ “Прайд Люкс 700”

вул. Некрасова, 72 – 7 272 860,40 грн. – ТОВ “Палмаз Груп”

вул. Некрасова, 74 – 5 558 360,40 грн. – ТОВ “Палмаз Груп”

вул. Київська, 47 – 5 815 430,59 грн. – ТДВ “Житлобуд-2”.

Також ТОВ “СК СТС” отримало ще 4,63 млн. грн. на капітальний ремонт інфекційного відділення та пологового відділення КНП Ізюмської міської ради “Центральна міська лікарня Піщанської Богоматері”. Крім цього, департамент оголосив закупівлю вартістю 4,41 млн .грн. щодо розробки проектної документації  на реконструкцію медичного комплексу цієї лікарні. А ПП Екіпаж” отримало 5,05 млн. грн. від Департаменту житлово-комунального господарства та паливно-енергетичного комплексу ХОВА за поточний ремонт в цій лікарні.

Засновником ТОВ “Палмаз Груп” вказаний Анатолій Козіна, директором є Віктор Безрученко. Раніше співзасновником та директором був Анатолій Мазалов.

ХАЦ писав про зв’язок цієї фірми з оточенням екснардепа від забороненої партії “ОПЗЖ” Ігоря Абрамовича. 

Засновником ТОВ “Харківдорбуд”  вказані Станіслав Щубко та Олександр Александров. Щубко раніше був директором ТОВ “ДАФ-С”, яке потім мало назву “Дороги України”, а зараз ТОВ “Екобуд України”. 

Варто зазначити, що “Харківдорбуд” знаходиться у тій ж будівлі, що і “Палмаз Груп”.

Власниками ТОВ “СК СТС” є Андрій Сукесов та Сергій Кудрявцев. Засновником ТОВ “Прайд Люкс 700” вказана Ольга Заболотських, директором – Микола Деревянко.

Найбільшими за розмірами внесків у статутний фонд ТДВ “Житлобуд-2” є Дмитро Кроленко, Олександр Конюхов та Адалаіда Конюхова, а керівником – Дмитро Аносов.

Що стосується інших будинків, які підготували до зими, то, за словами Мацокіна, вікна надавали представники міжнародних фондів та благодійних організацій.

“Держава не надавала кошти на вікна. Я вважаю це правильним, адже вкладати великі кошти у вікна в ситуації коли фронт знаходиться у 60-ти кілометрах. Перше, що страждає при обстрілах – це двері і вікна. А ось благодійники допомагають вставляти вікна. І по приватному сектору, і по багатоповерхівкам”, – відмітив Мацокін

Місцева мешканка, у якої російські снаряди потрапили в будинок, на правах анонімності розповіла ХАЦ про свою ситуацію, де вона проживає. 

Її будинок знаходиться по проспекту Незалежності, 61. 

Фото Gvara Media

“В будинку сильно пошкоджена покрівля, балки, перекриття, вибиті вікна. Мешканці будинку неодноразово звертались до міськради Ізюма, але допомоги поки що немає. Намагались також через міжнародні фонди отримати допомогу на заміну віконних блоків, але там теж черга, яку формує міська влада”, – розповіла жінка.

За її словами, мешканці цього будинку незадоволені комунікацією з владою щодо відновлення житлового фонду. Така ж ситуація і з сусідніми будинками.

Володимир Мацокін розповів про принцип, за яким працюють міжнародні організації в Ізюмі.

“Представники приходять до нас і кажуть, що, наприклад, хочуть встановити 500 вікон. Дайте нам 800 заявок. Заявки збираємо ми. Для приватного сектора заяви подаються безпосередньо у військову адміністрацію, для багатоповерхівок заяви приймає комунальне підприємство “Благоустрій міста Ізюма”, тому що ці будинки знаходяться на обслуговуванні КП. І тоді вже фонди обирають за своїми власними критеріями тим, кому вважають за потрібне встановити. Потім ми підписуємо акти прийому-передачі. Зараз ситуація пригальмувалась. Немає активних міжнародних проєктів по встановленню вікон”, – підкреслив Мацокін.

Фото city-izyum.gov.ua 

Балаклія

Схожа історія відбувається у Балаклії.

Місцевий мешканець Юрій зі своєю мамою був вимушений на зиму виїхати з міста, адже власних коштів на ремонт квартири не було, а отримати допомогу від влади вчасно теж не вийшло. 

За словами Юрія, у місцевої влади є проблеми з комунікацією з місцевими мешканцями. Міська адміністрація дуже неохотно приймає заяви від мешканців для направлення комісії на обстеження пошкоджених квартир. 

“Заміна вікон, дверей у багатоповерхівках у місті в основному відбувається за рахунок благодійних організацій, перш за все міжнародних. Люди не чекаючи допомоги від міської влади самі готували свої квартири до зими. Хто мав змогу – поставив вікна за власний кошт. Але більшість закривали вікна чим завгодно: фанерою, плівкою, тканиною, брезентом, металевим листами. У міськраді відповідали: будматеріалів майже немає, а якщо з’являлися, то треба їхати в інший бік міста і забирати їх самовивозом.  Саме тому ми, наприклад, для себе вирішили на зиму виїхати до родичів в іншу область”, – відмічає Юрій. 

За його словами, навіть зараз існує проблема з комунікацією між чиновниками та мешканцями, адже “з людьми практично не спілкуються”, а надія залишається лише на благодійні організації.

За даними порталу “Прозорро”, всього на відновлення житлового фонду та об’єктів соціальної інфраструктури Балаклії виділили вже 44,7 млн грн.

Департамент капітального будівництва ХОВА уклав договори протягом жовтня 2022 – січня 2023 років на капітальний ремонт п’яти житлових будинків загальною вартістю 17,11 млн. грн., з яких 8,43 млн. грн. отримало ПП “Голден і К” та 8,68 млн. грн. – ТОВ “Донінтерпласт”.

Власником та керівником ПП “Голден і К” є Віталій Голозубов, власником ТОВ “Донінтерпласт” є Сергій Ященко з Горлівки, а керівником – Ігор Глязнецов.

Ось будинки в яких проводили ремонти.

Так, замовили капремонт багатоквартирних житлових будинків за адресою: вул. 1-го Травня, 25, вул. Газовиків, 3, вул. Гагаріна, 2, вул. Гагаріна, 13, вул. Буровиків. 6.

Але це ще не все. Виявилось, що у “Прозорро” є не всі угоди, які були підписані. Ще кілька угод вдалося знайти завдяки проплатам, що показує Єдиний портал публічних закупівель. 

Так, Департамент житлово-комунального господарства та паливно-енергетичного комплексу ХОВА проплатив 4,26 млн. грн. на рахунки ТОВ “Афіна Групп ЛТД” щодо поточного ремонту житлового будинку за адресою – Соборна, 88, на рахунки ТОВ “Голден і К” перерахували 5,3 млн. грн. щодо поточного ремонту житлового будинку за адресою Буровиків, 16. Не забули і про ТОВ “Палмаз Груп”, якому перерахували 2,39 млн. грн. щодо поточного ремонту житлового будинків за адресою Газовиків, 9, за ремонт будинку по Івана Франка, 26 – 2,36 млн. грн., а по вул. Івана Франка, 28 – 1,93 млн. грн.

Один зі співробітників ТОВ “Палмаз Груп” Юрій Линник (веде сторінку під прізвищем Мокін) на своїй сторінці у Facebook демонстрував роботи по заміні покрівлі у будинках.

Скріншот зі сторінки у Facebook Юрія Мокіна. Ремонт будинку по вул. Газовиків,9

“На будинках, які ми відновлюємо, встановлюємо прапор України”, – підкреслює Юрій Мокін.

Скріншот зі сторінки у Facebook Юрія Мокіна.

Однак, додає, що така практика не всім мешканцям будинків подобається.

Також аварійно-відновлювальні роботи в житлових будинках Балаклії, які постраждали від російських обстрілів, замовляє Управління житлово-комунального господарства, транспорту та благоустрою Балаклійської міськради. В березні 2023 року уклали п’ять договорів з ТОВ “Балрембуд” на 5,89 млн. грн. Мова йде відповідно про п’ять будинків: по вул. Газовиків, 7, по вул. Соборній, 75, по провул. 1-го Травня, 7, по провул. Абрикосовому, 2 та по вул. Жовтнева, 11.

Ще до повномасштабного вторгнення  ТОВ “Балрембуд” був тендерним фаворитом Балаклійської міськради. Засновником цієї фірми є ексдепутат міськради Володимир Пивовар. На минулих виборах Пивовар також намагався потрапити до міськради від партії “Блок Кернеса – Успішний Харків”, але не був обраний.

Теж Управління житлово-комунального господарства, транспорту та благоустрою Балаклійської міськради замовляє також поточний ремонт житлових будинків, які постраждали від обстрілів росіян. Уклали 10 договорів на загальну суму 2,93 млн. грн., з яких ФОП Чумаченко Олексій Анатолійович отримав 2,24 млн. грн. та 685 тис. грн. – ТОВ “Балрембуд”.

Мова йде про такі ремонти: будинків по вулиці О. Петрусенко, 8, 12, 30; будинків по вул. Арсенальна, 12, 16, 17; будинків по вул. І. Франка, 30 та Гагаріна, 6

Крім цього, Департамент капітального будівництва ХОВА уклав три договори на загальну суму 16,48 млн. грн. з ТОВ “Харківбудсервіс” щодо капітального ремонту Балаклійської клінічної багатопрофільної лікарні інтенсивного лікування.

Ремонт лікарні Фото kharkivoda.gov.ua

Старий Салтів

У Старому Салтові замовили капітальний ремонт багатоповерхівки за адресою: вул. Світла, 49 вартістю понад 5 млн грн.

У листопаді мешканців запросили до своїх помешкань, щоб надати доступ підрядній організації для визначення обсягу ресурсів, необхідних для проведення подальшого ремонту. 

Підрядником стало ТОВ “Конвектор Газ”, керівником та власником якого є Максим Затинін.

За 138,6 тис. грн. у ТОВ “Танкріабуд” замовили розробку проєктної документації на капітальний ремонт багатоквартирного житлового будинку за адресою: вул. Східна, 3.

Також в селищній раді обіцяли проводити обстеження для подальшого ремонту і в інших багатоквартирних будинках Старого Салтова. Мешканцям обіцяли нові оголошення, але з листопада офіційна сторінка військової адміністрацій подібних оголошень більше не публікувала. 

Зашивати розбиті вікна мешканцям Старого Салтова також допомагали благодійники. Зокрема, гуманітарний центр “Проліска”.

Перед Новим Роком організація за підтримки Гуманітарного Фонду для України (UHF) Управління ООН допомогла зашити 111 вікон.

“Завдяки такій допомозі місцеве населення зможе зберегти власні оселі від атмосферних опадів та втримати таке важливе в цю важку зиму тепло”, – відмічав тоді керівник “Проліски”, волонтер Євген Каплін.

Фото зі сторінки Євгена Капліна у Facebook

Департамент капбудівництва обласної адміністрації уклав договір на капітальний ремонт амбулаторії у Старому Салтові вартістю 8,85 млн грн. Виконувати роботи буде ПП “Будівельно-монтажна компанія “Форсайт” з міста Умань Черкаської області, власником та керівником якого є Роман Мовчан.

А буквально вчора, начальник Старосалтівської селищної військової адміністрації Антон Палєй повідомив на своїй сторінці у Фейсбуці, що наразі ведуться роботи по відновленню будівлі Старосалтівського ліцею, яка під час бойових дій була пошкоджена. Зараз проводяться роботи по встановленню нових вікон.

Цікаво, що 28 березня в системі “Прозорро” була оголошена закупівля на 1,8 млн. грн. щодо розробки проектної документації на капітальний ремонт цього ліцею. Аукціон запланований на 6 квітня. В той же час встановлення вікон в ліцеї вже розпочалось, судячи з поста Антона Палєя, раніше ніж визначиться на аукціоні проєктна організація.

Фото – Фейсбук-сторінка Антона Палєя

Варто зазначити, що в коментарях під постом Антона Палєя про ремонт місцевого ліцею є коментар з питанням, а коли будуть ремонтувати покрівлю, п’ятиповерхівки та дитячий садок.

Відповідь Департаменту капітального будівництва ХОВА.

В 2022 році відкритих торгів на ремонтні роботи будинків не проводились, а угоди в системі “Прозорро” з’являлись коли роботи вже виконали, а гроші перераховані. 

Тож є питання критеріїв відбору підрядників.

В запиті, який направив ХАЦ до обласної військової адміністрації були питання, щодо критеріїв та досвіду, який вимагався у підрядних організацій для укладання з ними договорів щодо капітального ремонту (аварійно-відновлювальних робіт) в багатоквартирних житлових будинках, які постраждали від російських обстрілів.

В департаменті відповіли, що підрядників шукали відповідно до постанови Кабміну про проведення оборонних та публічних закупівель в умовах воєнного стану, так як Харків перебуває в районі проведення воєнних (бойових) дій. В ХОВА запевнили, що дотримувались принципів максимальної економії, ефективності, запобігання корупційним діям і зловживанням.

Відповідь на запит

При цьому варто зазначити, що компанія “Форсайт”, наприклад, зареєстрована лише минулого року та має адресу реєстрації – іншу область, а не Харківську. І навіть не сусідню.На даний момент в більшості населених пунктів, у зв’язку з постійними обстрілами, поки аварійно-відновлювальні роботи не розпочинались. Однак, обласна влада готується до масштабної відбудови закладів освіти і вже замовляє проєктні роботи. 

Крім цього, варто відмітити, що Департамент капбудівництва активно відновлює житловий фонд в населених пунктах, які не були під окупацією, але знаходились певний час дуже близько до лінії фронту, а саме в Чугуєві, Черкаській Лозовій, Лісному, Донці, Золочеві. 

Джерело: ХАЦ

Агентство Телевидения Новости


Март
Пн Вт Ср Чт Пт Сб Вс
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
 
Архив новостей

Ми рекомендуємо

  • Рощинская — доставка воды в Харькове на сайте vodar.in.ua.

Юридичне забезпечення порталу

Адвокат
СМОРОДИНСЬКИЙ
Віктор Семенович